Nu kommer stor Champions League-ændring

UEFA har besluttet, at der skal benyttes VAR i Champions League fra og med tirsdag

Da Real Madrid vandt Champions League sidste år, var turneringen uden VAR. Det ændres nu. Foto: Ritzau Scanpix
Da Real Madrid vandt Champions League sidste år, var turneringen uden VAR. Det ændres nu. Foto: Ritzau Scanpix

Det blev brugt under VM i fodbold i 2018, og det bruges allerede i flere ligaer.

Videodommersystemet VAR (Video Assistant Referee) bliver nu også en del af Champions League.

Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA) besluttede i december sidste år, at videohjælpen skal indføres fra ottendedelsfinalerne. Det er derfor tirsdag aften, at VAR kan komme i spil for første gang i Champions League i Rom og i Manchester.

Efter en vellykket test og oplæring af dommere i løbet af de seneste par måneder kan VAR nu bruges i de kommende Champions League-kampe, skriver UEFA på forbundets hjemmeside.

UEFA-dommerofficer Roberto Rosetti har haft en afgørende rolle i implementeringen af VAR i Champions League, og han er sikker på, at det bliver en succes.

- Vi er overbeviste om, at det vil være en fordel for turneringen. Det vil reducere antallet af fejlagtige afgørelser, siger han.

VAR benyttes allerede i de engelske pokalturneringer. Eksempelvis fik Tottenham-angriberen Harry Kane tilkendt et straffespark efter brug af VAR i Liga Cup-semifinalen mod Chelsea.

VAR vil kun blive brugt, når der klart og tydeligt ses nogle overtrædelser, som kan være kampafgørende, forklarer Rosetti og uddyber:

- VAR benyttes i forbindelse med situationer, der fører til mål, straffespark, direkte røde kort, og tvivl om hvilken spiller der har begået en forseelse.

Hvis der ikke er tydeligt videobevis for, at der er dømt forkert på banen i første omgang, vil VAR ikke blive brugt.

Også i Bundesligaen i Tyskland, Primera Division i Spanien og Serie A i Italien benyttes videohjælp.

Klubberne i Premier League indfører VAR fra næste sæson, og UEFA har også besluttet at benytte VAR i blandt andet Europa League-finalen og Nations League-finalerne.

Sådan bruges VAR

Uefa har besluttet, at videodommersystemet VAR (Video Assistant Referee) skal tages i brug fra ottendedelsfinalerne. VAR kan for første gang komme i spil i Champions League tirsdag.

Dommerne, der skal dømme kampene i Manchester og Rom, bliver de første, der kan benytte sig af videohjælpen i Champions League.

Her kan du blive klogere på, hvordan VAR bruges i Champions League:

* Et VAR-team bestående af fire personer følger kampen på en skærm og kan kontakte dommeren på banen, hvis de ser noget, som dommeren ikke fanger.

* VAR-teamet kontrollerer for klare og tydelige fejl, som relaterer til fire situationer: mål, hændelser i målfeltet, røde kort og for at sikre, om det er den rigtige spiller, der får en straf.

* VAR-teamet kontrollerer alle hændelser, der kan have kampafgørende betydning, men vil kun tage affære ved klare og tydelige fejl. Dommeren kan vælge at stoppe spillet, hvis dommeren er i tvivl om en kendelse.

* Hvis VAR giver klart bevis for en alvorlig fejl i en situation, kan VAR-teamet bede dommeren om at se afspilningen af optagelser i review-området nær banen. Den endelige beslutning træffes af dommeren på banen.

* VAR kan også tage højde for enhver overtrædelse, der går forud for en kampafgørende situation. Det kan eksempelvis være ved offside, og hvis der opstår tvivl om, hvorvidt bolden er inde eller ude af målfeltet.

* Evalueringsprocessen vil blive formidlet på stadion ved hjælp af enten stadionskærme eller højttalere.

* VAR er introduceret for at komme vitale dommerfejl til livs.

* VAR er blevet kritiseret for at skabe for lange pauser i spillet.

Videohjælp benyttes allerede i turneringer som FA Cuppen, den engelske Liga Cup, Bundesligaen og Serie A.

Klubberne i Premier League indfører VAR fra næste sæson, og Uefa har også besluttet at benytte VAR i blandt andet Europa League-finalen og Nations League-finalerne.

Kilde: Ritzau

FCK-manager Ståle Solbakken går ikke ind i en længere krig på ord med FCM-formand Rasmus Ankersen, men får alligevel givet igen. Foto: Jens Dresling FC København Iskolde Solbakken svarer FCM igen: - Er det 1. april?

Jose Mourinho blev fyret i december efter et dårligt efterår for Manchester united. Foto: Phil Noble Intl. fodbold Nyt job til Mourinho

'Pep' Guardiolas hånd blev hængende efter kampen mod Chelsea. Foto: Ritzau Scanpix Premier League Drama efter ydmygelse: Bossen nægtede at give hånd

13 kommentarer
Vis kommentarer