Olsen efter Fenerbahce-attentat: - Vanvid!

Færøernes landstræner Lars Olsen rystet over skud-angrebet mod Fenerbahces bus – personligt har han 'kun' oplevet stening og afbrændte dæk i sin tid i Trabzonspor

Fenerbahce-bussen efter skud-attentatet, der stadig ikke er opklaret. Den tidligere Trabzonspor-spiller Lars Olsen er rystet over angrebet. (Foto: Scanpix)
Fenerbahce-bussen efter skud-attentatet, der stadig ikke er opklaret. Den tidligere Trabzonspor-spiller Lars Olsen er rystet over angrebet. (Foto: Scanpix)

- Det er jo vanvid. Forfærdeligt, siger Lars Olsen om det væbnede angreb, der i aftes blev sat ind mod Fenerbahce’s spillerbus på vej mod lufthavnen i Trabzon.

Færøernes landstræner spillede i Trabzonspor fra 1991 til 1992 i det fodboldgale land, hvor følelserne er voldsomme og drøner i alle nuancer fra hed kærlighed til regulært had.

- Fenerbachce havde jo ikke engang spillet i Trabzon men i en helt anden by, så det er komplet uforståeligt – selv om det selvfølgelig ikke havde gjort angrebet mere acceptabelt, siger Lars Olsen om de blodige sekunder, da ukendte personer i aftes kl. 22.15 åbnede ild mod spillerbussen.

Den blødende chauffør fik trods adskillige skud og flyvende glassplinter sammen med sikkerhedsvagter ombord bremset bussen tidsnok til, at den ikke kørte ud gennem et rækværk på en viadukt og blev knust. Den sårede chauffør er nu meldt uden for livsfare, melder guvernøren i Trabzon, Abdil Celil Oz.

Den sønderskudte forrude på bussen. (Foto: Scanpix) Intl. fodbold - 4. apr. 2015 - kl. 22:25 Fenerbahce-bus overdænget med skud - chauffør i livsfare

Fenerbahces vicepræsident Mahmut Usluwho var med i bussen og er ikke i tvivl om, at angribernes mål var, ’at smadre bussen og dræbe spillerne’.

- Det er utroligt, siger han til tyrkisk tv.

Spillerne slap med uskadte fra attentatet og blev hjemme i Istanbul mødt af klub-præsident Aziz Yildirim og hundredevis af fans iklædt klubfarverne blåt og gult i Sahiba Gokcen-lufthavnen. Holdet havde tidligere på aftenen vundet stort – 5-1 – over Rizespor, men det, der skulle have været en fest, endte tragisk. Om end alle kunne være lettetede over, det trods alt ikke gik værre.

- Hvis Fenerbachce havde været i Trabzon, havde der været et link – selv om det naturligvis stadig ville være et helt uantageligt angreb. Men nu havde de oven i købet spillet i en helt anden by. Det må bare ikke kunne ske, siger en rystet Lars Olsen.

Lars Olsen i sin aktive tid i Trabzonspor. (Foto: Lars Poulsen)
Lars Olsen i sin aktive tid i Trabzonspor. (Foto: Lars Poulsen)
 

Han kender fra egen krop de voldsomme følelser, som hersker i Tyrkiet.

112 - 31. mar. 2015 - kl. 21:18 Tyrkisk gidseldrama slut: Statsadvokaten er hårdt såret

- Jeg har jo ikke været i nærheden af det her. Det er klart, at udeholdet aldrig er populært, og jeg har da masser af gange oplevet, at der er blevet slynget store sten mod bussens ruder. Men der er aldrig sluppet noget ind, og jeg var aldrig bange. Derfor var det nu ikke specielt behageligt alligevel, siger Lars Olsen.

- Nu har vi Brøndby mod FCK i morgen, og du kan vel bare tage den rivalisering og gange den med minimum ti, så nærmer du dig de forhold, der hersker i Tyrkiet. Allerede dengang blev vi jo kørt helt ind på stadion, så vi ikke kom i kontakt med modstandernes fans – men derfor var vi nu ikke i tvivl om, at de ikke kunne li’ os. Det var ikke altid lige behageligt, når stenene trommer på ruderne, siger landstræneren.

Til gengæld er kærligheden fra egne fans enorm:

- Vi vandt engang pokalsemifinalen over Besiktas på neutral bane i nærheden af Trabzon, og hele vejen hjem – samtlige 300 km – stod fansene og jublede i vejkanten, mens de brændte dæk og alt muligt andet af. Det var ren uforfalsket glæde. Senere vandt vi pokalfinalen, og… Jamen, det er er ikke til at beskrive – man skal opleve det, siger Lars Olsen.

Se også: Tyrkisk gidseldrama øges: Skud og eksplosion i bygning

- Tyrkisk fodbold er glæde og sorg. Sort nedtur og masser af fest og farver. Desværre kammer det nogle gange over og ender i rå vold. Dengang var der fin styr på sikkerheden, selv om de fleste stadions var noget gammelt lort, og det er jeg sikker på, der også er nu. Men denne skud-episode fandt jo også sted ude i det fri og er så uforståelig, at den har været svær at gardere sig imod, vurderer Lars Olsen.

Det tyrkiske fodboldforbund har selvsagt fordømt skud-attentatet i skarpe vendinger, sportsminister Cagatay Kilic kalder det ’kujonagtigt og barbarisk’, mens den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan, der er Fenerbahce-fan, for længst har ringet Trabzons guvernør Abdil Celil Oz op for at spørge til efterforskningen.

Fenerbache har anmodet om, at den tyrkiske liga indtil videre bliver suspenderet, mens politiet i Trabzon arbejder på højtryk for at finde gerningsmændene.

12 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere