Pause-vanvid: Børn og brandslanger på banen

Cowboy- og indianerfodbold og kaotiske pausescenarier. Tidligere færøsk landstræner Lars Olsen advarer om tilstande, som vi 'kender det i Danmark fra amatørdagene' i den bedste færøske liga

Pause-vanvid: Børn og brandslanger på banen

Niveauet i den færøske liga er muligvis ikke til at prale af: - Det er fodbold, som vi kender det i Danmark fra amatørdagene, fortæller Lars Olsen. Indslag: Maya Tekeli/Maya Westander

Du kan købe adgang til at se færøsk fodbold lige her

Færøerne sparker som den første land i Vesteuropa gang i fodbolden igen.

Vi skal dog forberede os på at se en ganske anden slags fodbold, end vi er vant til er hjemme, lyder det fra den tidligere færøske landstræner, Lars Olsen.

- Det er en lille nation. De er kun 50.000 mennesker, og de spiller fodbold på en anden måde.

- Der er lidt mere, hvad skal man sige, cowboy- og indianerfodbold over det. Det er meget frem og tilbage, uddyber den nuværende Esbjerg fB-cheftræner over en Skype-forbindelse fra det vestjyske.

Fodboldkrisen forbi: EB sender live

Færøerne starter fodboldsæson uden tilskuere om to uger

Et spørgsmål, som Lars Olsen gennem sine otte år i spidsen for det færøske fodboldlandshold ofte er blevet stillet, er:

Hvordan er niveauet i forhold til Superligaen?

- Jeg vil sige, jeg tror de bedste hold deroppe kunne måske godt klare sig i midten af første division, hvorimod de lidt ringere hold i den bedste række, det var måske i midten af 2. division. Det er lidt svært for mig at sige, fordi fodbolden er meget anderledes, forklarer Olsen.

Køber rettighederne til færøsk fodbold

Bolden ruller fra spillerne
En ting er dog sikkert. Vejrforholdene på Færøerne er ikke som vejrforholdene herhjemme, og derfor afvikles samtlige kampe på kunstgræs.

- De spiller på kunststof alle sammen, så indimellem løber bolden hurtigere end spillerne kan følge med, hvis du forstår, hvad jeg mener. Og på den måde så er det klart, så vil der være en niveauforskel i forhold til det, man er vant til at se.

- Men jeg vil sige, der er også kampe, specielt blandt de bedste hold deroppe, som meget seværdige, slår Lars Olsen fast.

Danske Sebastian Pingel fortæller om tilstedeværelsen som fodboldspiller på Færøerne. Producer: Maya Tekeli

Pausecirkus for børn som voksne
Rammer man alligevel en kamp, hvor underholdningsniveauet er på linje med at se maling tørre, så er der god grund til at blive hængende i pausen, hvor et vaskeægte cirkus plejer at udspille sig på grønsværen.

- Når der bliver fløjtet til pause, så ryger folk ind på banen. Selvfølgelig meget børn, men også forældre går med ind, og de står og spiller i pausen og samtidigt skal de flytte sig lidt, i hvert fald her i sommerperioden.

- Nu ved jeg ikke, hvor godt vejr, der er deroppe i øjeblikket, men hvis der er sol og godt vejr, så kommer de med brandslanger fra brandbiler og vander banen.

- Det jo fodbold, som vi kender det i Danmark fra amatørdagene, hvis man kan sige det sådan, fortæller Lars Olsen.

Se med og få stillet de seneste mange ugers fodboldabstinenser, når Ekstra Bladet lørdag klokken 16:00 blænder op for NSÍ Runavík-TB Tvøroyri.

Esbjerg tilbagekalder superligatruppen og træner igen

Alle superligaklubber sender spillere på græs igen

Stor udfordring med 68 Superliga-spillere