Afslørende dokumentar
Siden har anklagerne været mange, og det har svirret i luften om brug af spioner, aflytning, hackede computere, politisk indblanding, pression, bedrag og korruption.
I dokumentaren ’A World Cup Of Spies, som er produceret af Niels Borchert Holm og Jon Adelsten fra Wingman Media i samarbejde med Ekstra Bladet, kommer vi tæt på slagets to generaler: Ruslands Alexey Sorokin og Englands David Triesman.
Sorokin: Putins mand
Den 46-årige apparatjik Alexey Sorokin var et totalt ubeskrevet blad i den internationale fodboldverden, da han i 2009 blev direktør i den russiske VM-komite. Han blev indsat af Ruslands præsident Vladimir Putin og den daværende sportsminister Vitaly Mutko, som også sad i FIFA’s magtfulde eksekutivkomite. Den plads har Sorokin i dag overtaget, samtidig med at han fortsat er chef for den lokale VM-komite.
Som så mange andre højt profilerede russiske ledere har også Sorokin en baggrund i udenrigstjenesten - som ofte også er lig med efterretningstjenesten. Han taler flydende engelsk med amerikansk accent, men han er ikke en mand, der ynder at fortælle om sit private liv.
Triesman: Kommunisten blev Lord
74-årige Triesman blev døbt David Maxim Triesman – Maxim efter den russiske forfatter Maxim Gorky, som hans mor var en beundrer af. I dag er han i England kendt som Lord Triesman, og han kan se tilbage på en broget karriere i både sport og politik. Som 16-årig meldte han sig ind i Labour, det engelske arbejderparti, men skiftede senere til kommunistpartiet, hvor han var medlem indtil 1976. Han vendte tilbage til Labour, blev en ledende figur og flere gange udnævnt til minister.
Fodbolden var hans anden store interesse. Som født ind i det jødiske samfund i det nordlige London blev Tottenham meget naturligt hans hjerteklub. I 2008 blev han formand for det engelske fodboldforbund og dermed naturlig leder af den engelske VM-komite. Det fik dog en brat ende to år senere. Mere om det senere.
Sorokin: Rusland var mindst egnet
En selvmordsbomber udløste sin dødbringende bagage kl. 14.30 dansk tid. Da redningsmandskabet gjorde skaderne op, kunne de tælle 37 døde og 130 sårede.
Blodbadet fandt sted i Moskva-lufthavnen Domodedovo 24. januar 2011. Blot en måned efter at FIFA havde tildelt Rusland VM-slutrunden i 2018.
Rusland fik VM, selv om lederen af FIFA’s inspektionshold havde dumpet russerne på flere parametre. Kritikken var blandt andet gået på den manglende sikkerhed i de russiske lufthavne.
Lederen af inspektionsholdet var den nu 56-årige chilener, Harold Mayne-Nicholls. Han har mere end 20 års erfaring i at inspicere VM-ansøgere, og da han med sit hold havde været rundt i de lande, der søgte om VM, var han ikke i tvivl: Rusland var mindst egnet til at være vært.
Alligevel trak Alexey Sorokin det længste strå.
Triesman: England var bedst egnet
Da lederen af FIFA’s inspektionshold havde været rundt hos alle de lande, der søgte om VM i 2018, var han ikke i tvivl. Ekstra Bladet har tidligere spurgt Harold Mayne-Nicholls:
- Hvilket land havde efter din opfattelse det bedste bud på VM?
- Det havde England. Det fremgår også af min rapport til FIFA. Rusland var kun på fjerdepladsen efter Spanien/Portugal og Holland/Belgien.
England havde alt på plads til et VM. Stadioner, lufthavne, infrastruktur, hoteller og træningsanlæg
Men den engelske VM-komite, som også talte prins William og fodboldikonet David Beckham, sad tilbage med en lang næse. England fik blot to stemmer ud af 22 og røg ud allerede i første valgrunde.
Sorokin: Spionerne
I filmen A World Cup of Spies’ siger flere kilder, at Rusland op til afstemningen havde anbragt en efterretningsenhed i London. Desuden hedder det, at det er naturligt, at man hyrer folk til at udspionere konkurrenterne.
Selv siger Sorokin, at han ikke husker ret meget. Det er så længe siden. Men han slår fast, at han aldrig brugte efterretningstjenesten.
Triesman: Spionerne
Selv hyrede han engelske efterretningsfolk, som havde tæt kontakt til MI6, og han erkender, at den engelske VM-komite systematisk indsamlede oplysninger om russerne.
De engelske ambassader rundt om i verden blev bedt om at indsamle materiale om de FIFA-medlemmer, der havde stemmeret, når afgørelsen skulle træffes.
Selv oplevede den engelske VM-komite, at deres computere blev hacket. Triesman har en ide om, hvem der gjorde det. Han vil ikke sætte navn på.
Sorokin: Bestikkelse
Præsident Putin var på et tidspunkt i 2010 nervøs for at Rusland ville tabe til England. Det ville han betragte som en ydmygelse. Han bad derfor en kreds af oligarker om at gå ud og gøre, hvad der var nødvendigt for at skaffe VM til Rusland.
Sorokin husker intet om bestikkelse. Det er heller ikke muligt at genskabe det arbejde, russerne lavede i deres kampagne. Deres computere blev destrueret umiddelbart efter, de havde skaffet sig VM. Alle spor blev fjernet.
Siden er det dog kommet frem, at Sorokin sammen med et andet medlem af Ruslands VM-komite, den tidligere KGB-agent Viacheslav Koloskov, inden afstemningen rejste hele vejen fra Moskva til Belgien for at overrække et maleri til Michel D’Hooghe, det belgiske medlem af FIFA’s eksekutivkomite.
Ingen har fået lov til at se maleriet, men Sorokin og D’Hooghe er enige om, at maleriet er værdiløst og i øvrigt meget grimt. Det har FIFA taget for gode varer.
Triesman: Bestikkelse
Formanden for den engelske VM-komite har i parlamentshøringer og alle andre stedet afvist, at England udbetalte bestikkelse i forsøget på at skaffe sig VM. Der var ellers muligheder nok.
Triesman har fortalt at:
* Det argentinske medlem af FIFA’s eksekutivkomite, seniorvicepræsident Julio Grondona, sagde han ville stemme på England, hvis Argentina kunne få Falklandsøerne tilbage.
* Det paraguayanske medlem, Nicolas Leoz, ville stemme på England, hvis han kunne blive slået til ridder af den engelske dronning, og hvis den engelske pokalfinale kunne blive opkaldt efter ham.
* En anden af FIFA’s vicepræsidenter, Jack Warner fra Trinidad Tobago bad om 25 millioner kroner til et uddannelsescenter i Trinidad. Pengene skulle indsættes på Warners private konto.
* Brasiliens medlem, Ricardo Teixeira, ønskede at vide, hvad der var i det for ham, hvis han stemte på England.
* Thailands FIFA-medlem, Woravi Makudi ville have TV-rettighederne til en venskabskamp mellem England og Thailand.
Sorokin: Tredje halvleg
Bliver VM i Rusland en succes har Sorokin en lang karriere foran sig i FIFA og i den internationale fodboldverden, hvor Rusland altid har været repræsenteret af folk tæt på landets magthavere.
VM i Rusland er den største sportsbegivenhed nogensinde i landets historie. Også når vi regner Sovjetunionen med. Bliver VM ikke en succes, skal Sorokin nok hurtigt finde et fly ud af landet.
Triesman: Tredje halvleg
For den ældre englænder sluttede kampen allerede inden afstemningen 2. december 2010. Han blev fældet af en assistent og måtte træde ud af den engelske VM-komite i unåde.
I det han troede var en fortrolig samtale i maj 2010 med den 37-årige assistent Melissa Jacobs havde han anklaget Spanien og Rusland for at planlægge at bestikke dommere ved VM i Sydafrika. Det skulle de angiveligt gøre for at skaffe sig nogle fordele i kapløbet om VM i 2018, som de begge havde lagt billet ind på.
Melissa Jacobs havde optaget samtalen og lækkede den til pressen. Hun hævdede også, at hun havde haft en affære med Triesman. Det afviste han. Men han var en færdig mand og var ude af kapløbet med Sorokin.
Læs mere om afsløringer
VM i fodbold 2018 begynder den 14. juni i Rusland. En fest for alle fodboldelskere. Men med ‘A World Cup of Spies’ kommer vi nok til at spolere en del af festforberedelserne. For nu træder en helt afgørende magtspiller frem i lyset og fortæller for første gang historierne, som ingen i fodboldens magtelite ønsker afsløret.
Herunder kan du finde hele dokumentaren:
Her kan du læse mere om korruptionen og spionerne involveret i FIFA og fodbold-VM: