Efter fodbolddrabet i Sverige: Det kan ske i Danmark

Dansk ekspert i hooliganbevægelser er rystet over drabet i Helsingborg søndag

Da fodboldjournalist- og forfatter Thomas Gravgaard søndag eftermiddag stod i Espergærde i Nordsjælland og kiggede ud over Øresund til Sverige, nød han synet.

Over artiklen kan du se et udklip fra mandagens udgave af Fodbold Med Attitude, hvor Thomas Gravgaard fortæller om hooligan-kulturen i Sverige.

Lidet anede hooligan-eksperten, at sarkasmen spillede ham et puds. For netop samtidig omkom en fodboldfan i de voldsomme uroligheder i Helsingborgs gader, da byens hold skulle mødes med Djurgården i sæsonpremieren i Allsvenskan.

Se mere video på localeyes.dk

- Det er tragisk, tragisk. Desværre kommer det ikke bag på mig, siger Gravgaard, der netop har udgivet bogen 'Vi er våbenbrødre - Min Rejse Gennem Det Ekstreme Fodboldeuropa', til Ekstra Bladet.

Han opremser hurtigt syv klubber, der er kendt for at have voldelige fanfraktioner, der har en kedelig historie med voldelige sammenstød.

- I Sverige kan jeg opremse Helsingborg, Djurgården, AIK, Hammarby, IFK, GAIS og Malmö. Modsat Danmark er der mange klubber, der har fanfraktioner, der vil slås. Og der er mange sammenstød, så det var jo bare et spørgsmål om tid, før det skete igen. Det er tragisk, siger Gravgaard om drabet på en 43-årig familiefar, der blev overfaldet i Helsingborgs gader og slået ned med flasker og spark, inden han døde på gaden af sine kvæstelser. Han henviser til et lignende dødsfald i 2002, da fans af AIK Stokholm og IFK Göteborg stødte sammen.

Det undrer ham, at det kan forekomme i et samfund, der på mange måder minder om det danske.

- Det er et paradoks, at Sverige har så store problemer. Omfanget af sammenstød leder jo tankerne hen på lande som Polen og Rusland. Og man skulle mene, at deres (Sveriges, red.) hooliganscene burde ligne vores mere. Jeg ved ikke, hvorfor det er sådan. Svenskerne har om nogen gjort en dyd ud af at have et samfund, hvor man opfører sig ordentlig, og hvor man passer på hinanden.

Jo, jo. Alle i Danmark kender kampen mellem Brøndby og FCK - men der findes en række derbies, som er mere vildere. Foto: Jens Dresling Sport Vilde derbyer du (måske) ikke kender

- Måske er det netop derfor, at der er så mange unge mænd, der har lyst til at gøre det modsatte. Vi har det jo med at ville gøre en masse dumme, farlige og forkerte ting i en periode af vores liv. Men det er naturligvis bare spekulation, siger Gravgaard.

Han fortæller i sin bog om flere episoder, hvor han selv har overværet planlægninge af slagsmål mellem to fraktioner. I et enkelt tilfælde var han sågar selv en del af et slagsmål mellem Celtic- og Rangers-fans i Edinburgh.

- På mine rejser har jeg oplevet, at der altid har været snak blandt fansene om, at slåskampe skal være ærlige, lige antal på begge sider og uden brug af våben. Men så skal man jo også leve op til det. Man må operere med en eller anden form for kodeks. For uanset om det er arrangeret eller tilfældigt, må fodbold aldrig koste liv, siger Thomas Gravgaard, der understreger, at han ikke er klar over, hvorvidt det slagsmål, der kostede Djurgården-tilhængeren livet, var arrangeret eller ej.

Sport Se Europakortet: Det her er de værste hooligans

Færre klubber i Danmark er kendt for at have fanfraktioner, der har hang til såvel organiserede som uorganiserede slagsmål.

- Politiet mener, det er vigtigt, at de har de redskaber, der skal til, siger Gravgaard og nævner de meget omtalte hooliganregistre samt muligheden for præventive anholdelser. Værktøjer, der flere gange har været taget i brug i kampen mod fodboldbøllerne.

- Her er det en forudsætning for bekæmpelsen, at redskaberne bruges målrettet mod de farlige elementer, og at man ikke forveksler bandeord og grafitti med hooliganisme, siger han.

- I England har man desuden god hjælp fra den dømmende magt med sindssygt hårde straffe for vold og planer om vold. Desuden har de jo en hidsig overvågning, fortæller Gravgaard.

Et hegn adskiller hooligans fra Chelsea og Middelsbrough på Chelseas hjemmebane Stamford Bridge. Foto: PA Photos Sport Sådan bekæmper de hooligans i England

Der har været adskillige eksempler på voldelige sammenstød mellem fanfraktioner i dansk fodbold. Men det er gudskelov aldrig kommet til dødsfald.

Det er dog ikke ensbetydende med, at det aldrig vil forekommer, siger Thomas Gravgaard.

- Det kunne ske i Danmark, at et offer bliver slået forkert og dør af det. For volden finder jo sted. Omvendt er der færre klubber, hvor fansene slås. Det er Brøndby, FCK, AGF og til dels Lyngby, siger han.

I skrivende stund har myndighederne i Sverige afhørt en række personer, der var til stede i Helsingborg søndag eftermiddag. Der er dog ikke foretaget anholdelser i sagen.

1 af 2 
2 af 2 
0 kommentarer
Vis kommentarer