Danskerklub sparede ti mand – og tabte: Nu hyldes de

Kampen for at komme i Europa League overskygger alt andet i norsk danskerklub. Derfor tog cheftræneren drastiske skridt i søndagens ligakamp

Mikkel Agger, der tidligere har spillet for blandt andre Esbjerg, var med i søndagens kamp mod Kristansund. Foto: Audun Braastad/Ritzau Scanpix
Mikkel Agger, der tidligere har spillet for blandt andre Esbjerg, var med i søndagens kamp mod Kristansund. Foto: Audun Braastad/Ritzau Scanpix

De står med en historisk mulighed i upåagtede Sarpsborg 08. I løbet af få dage kan de for første gang nogensinde spille sig i Europa League-gruppespillet.

Det første møde med israelske Maccabi Tel-Aviv blev på hjemmebane vundet 3-1, så forventningerne og troen er bestemt til stede.

Kampen mod israelerne var den syvende kvalifikationskamp til Europa League denne sommer for holdet med hele fire danskere i truppen, da man har været med fra allerførste runde. Og derfor fylder det alt i klubben og den lille by med godt 55.000 indbyggere.

Og derfor kunne det ses på startopstillingen i søndagens ligakamp mod Kristiansund. I forhold til Maccabi-kampen torsdag aften var der skiftet ud på ti pladser! Kun etiopiske Amin Askar ude på fløjen var med igen.

Og så var der rent dansk angreb med Mikkel Agger og Ronnie Schwartz på toppen.

Men det rakte ikke, og de store rokader var stærkt medvirkende til, at Sarpsborg hjemme tabte kampen 1-2 – selvom Schwartz scorede.

Påtog sig omgående ansvaret
Dermed tabte klubben et væsentligt skridt i forhold til de øvrige tophold og befinder sig på en aktuel sjetteplads – seks point efter tredjepladsen, der indtages af Haugesund, og som giver adgang til næste sæsons Europa League.

Fakta om norske Sarpsborg 08 FF

Stiftet i 2008 som en overbygning af mange mindre klubber i regionen for at få et slagkraftigt mandskab, der ville kunne begå sig i Norges bedste række.

Beliggende i Østvold-amtet, der ligger sydøst for Oslo - cirka halvanden times kørsel fra hovedstaden.

Fire danskere er på kontrakt i Sarpsborg 08: Patrick Mortensen, Matti Lund Nielsen, Mikkel Agger og Ronnie Schwartz.

Tidligere har Steffen Ernemann, Lasse Heinze, Claes Kronberg, Oliver Feldballe, Andreas Albech, Nicolai Poulsen og Morten Knudsen været forbi klubben.

Efter at have været et smut i landets næstbedste række i 2012, har klubben befundet sig i den bedste række siden. Tredjepladsen sidste sæson er det foreløbig bedste resultat.

Cheftræner Geir Bakke påtog sig omgående ansvaret for nederlaget. Men han er tilgivet. Der er i medierne i Norge rimelig stor enighed om, at det var det helt rigtige at gøre i Sarpsborgs situation.

- Det vil være til historiebøgerne, hvis de kvalificerer sig til Europa League. Ingen vil spørge til Kristiansund-kampen. I denne uge er der én ting, der gælder, og det er at kvalificere sig til gruppespillet. Det vil være historisk og galimatias hver uge, indtil de bliver slået ud. Det er et b-hold, men ikke b-spillere, sagde den tidligere fodboldspiller Jesper Mathisen i TV2-programmet FotballXtra søndag aften.

Danske Steffen Ernemann, der tidligere har spillet i netop Sarpsborg, var enig og konstaterede, at klubben stillede med et stærkt hold med etablerede Eliteserie-spillere – trods ændringerne.

'Det bør applauderes'
Lykkes det at kvalificere sig til gruppespillet, giver det i runde tal 50 millioner kroner i klubkassen. Penge der vil gøre en kæmpe forskel i Sarpsborg. Derfor blev spillerne sparet, og derfor er opbakningen massiv.

Også i Dagbladet, hvor fodboldkommentator Morten Pedersen skriver, at folk bør klappe af Geir Bakke og dennes beslutning.

- Hårde tider kræver hårde virkemidler, og hårde virkemidler kræver hårde chefer, skriver han.

- Tidligere, og det er ikke så længe siden, så vi klubber og trænere, der gjorde det modsatte. Da det hed UEFA Cup’en, og pengene ikke var så store, var der mange, der stillede med b-holdet i Europa og sparede de bedste til ligakampen om søndagen. Det var dengang, vi sagde, vi ville spille i Europa, men sjældent gjorde det, der skulle til for at lykkes, skriver han.

- Med baggrund i det, vi så i Sarpsborg i torsdags, hvor de kørte rundt med folk, der har spillet Champions League og Europa League de sidste tre år, er afgørelsen om at spille med b-holdet ikke bare til at forstå. Det bør applauderes, skriver Morten Pedersen.

Det er ikke sikkert, klubber som Vålerenga, Tromsø og Odd er enige. De ligger og slås om midterplaceringerne med Kristansund…

Se også: Dansk superstjerne kritiserer UEFA: Her er det iskolde svar

Se også: Superliga-storklub i dyb krise: Tøffe peger på næste offer

Se også: Utrolige scener i Europa League: Er det historiens vildeste comeback

Se også: Holder løfte efter EM-sensation: Landstræner spiser underbukserne

Se også: Kæmpebrøler: Europamester jublede for tidligt og smed medaljen

Rekord-Sivert er landet i Horsens. Men skiftet har vakt stor undren og forvirring i Norge. Foto: Anders Brohus Sport og Spil Norsk rekordkøb: Derfor valgte jeg Horsens

Brøndby og FC Midtjylland bliver to af de hold, der skal kæmpe med om guldet denne sæson, mener Stig Tøfting. Foto: Lars Poulsen Sport og Spil Tøffes benhårde dom: De vinder guld, og de rykker ud af Superligaen

Anniken Solbakken synes stadig, det er hårdt at snakke om, hvordan hun oplevede ægtemandens hjertestop i 2001. Foto: Geir Olsen Sport og Spil Fru Solbakken taler ud om Ståles hjertestop: Skal jeg bede én gang, så er det nu

9 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere