Han er foragtet i Danmark: Nu hylder de ham i Norge

Den tidligere norske landstræner Egil 'Drillo' Olsen er i Danmark mest af alt kendt for en ultra-defensiv spillestil, lange bolde og ikoniske gummistøvler på træningsbanen, men i Norge er de vilde med én af landets mest succesfulde landstræner gennem tiderne

- Skal jeg være helt ærlig, så synes jeg, at jeg har fortjent det, men tidspunktet er meget specielt, lød det fra Egil Olsen fra scenen efter at have modtaget hædersprisen ved det årlige 'Idrettsgallaen' i den norske by Hamar. Foto: PETER MORRISON/AP
- Skal jeg være helt ærlig, så synes jeg, at jeg har fortjent det, men tidspunktet er meget specielt, lød det fra Egil Olsen fra scenen efter at have modtaget hædersprisen ved det årlige 'Idrettsgallaen' i den norske by Hamar. Foto: PETER MORRISON/AP

Han har været vidt omkring … Egil Olsen – bedre kendt som ’Drillo’. Den 75-årige nordmand har bl.a. stået i spidsen for Aalesund, Valerenga, Fredrikstad og FK Lyn i Norge. Han har sågar været irakisk landstræner og ageret førstestyrmand for den engelske klub Wimbledon FC i selveste Premier League tilbage i 99/00-sæsonen.

Men Egil ’Drillo’ Olsen er nok mest af alt kendt for sin tid som norsk landstræner. Han er berømt og berygtet – i Danmark ville nogle måske gå så vidt og sige foragtet – for sin defensive spillestil. Han er med andre ord ansvarlig for, at termen ’norsk fodbold’ er ensbetydende med en kedelig omgang fodbold med bussen parkeret og alle mand i eget straffesparksfelt.

Egil Olsens system i 90’erne var en solid 4-5-1-formation, hvor målchancerne blev skabt på lange bolde fra forsvaret og op til den enlige angriber – som oftest var den populære Jostein Flo. Men trods ’Drillos’ defensive tilgang og ikoniske gummistøvler er det svært at komme uden om, at nordmanden uden tvivl er én af de mest succesfulde norske landstrænere gennem tiderne.

Og lørdag blev Egil Olsen derfor også med rette endelig hyldet for sin indsats og indflydelse på norsk fodbold ved det storslåede årlige ’Idrettsgallaen’ i byen Hamar i Norge. Her fik den aldrende nordmand nemlig tildelt hædersprisen for sin årelange karriere.

Og det var da også fuldt fortjent, hvis man spørger hovedpersonen selv:

- Skal jeg være helt ærlig, så synes jeg, at jeg har fortjent det, men tidspunktet er meget specielt, lød det fra Egil Olsen fra scenen efter at have modtaget hædersprisen.

- Jeg elsker at være forberedt, men det var jeg i den grad ikke nu. Jeg spekulerede på, om jeg ville modtage prisen tilbage i 90’erne. Men i dag? Jeg har endda udtrykt skepsis over for denne prisfest. Jeg må sige, at jeg synes, det er lidt sejt trods alt, at jeg har været så heldig at være med i lang tid på det norske landshold, sagde han.

Egil 'Drillo' Olsen iført sine ikoniske gummistøvler. Foto: Hansen,Pål R./VG
Egil 'Drillo' Olsen iført sine ikoniske gummistøvler. Foto: Hansen,Pål R./VG
 

Egil Olsen har været landstræner for det norske landshold to gange. Første gang fra 1990 til 1998, hvor han i øvrigt kvalificerede holdet til VM både i 1994 og 1998, og i anden omgang fra 2009 til 2013. Norge har ikke været kvalificeret til en slutrunde siden Nils Johan Semb bragte Norge til EM i fodbold i 2000 i Holland og Belgien. Så ’Drillos’ bedrifter med det norske landshold kan ikke negligeres.

Sportschef for den norske avis VG mener da også, at det var på tide, at alletiders norske landstræner modtog hædersprisen:

- Han er normalt ikke så glad for prisuddelinger, men Egil Olsen skal naturligvis have ’Idrettsgallaens’ hæderspris, det bør der ikke herske nogen tvivl om. Han udførte nærmest mirakler med landsholdet med to slutrunder (i 90’erne, red.) og øjeblikket mod Brasilien ved VM i 1998 (hvor Norge vandt 1-2 i gruppespillet, red.) – og leverede faktisk også nogle fine resultater i sin anden omgang som landstræner (fjerde bedste nation i verden i 2010 målt på resultater, red.). Alle rejser sig for ’Drillo’ – og jeg stiller mig selv i rækken af gratulanter, lyder det fra VG’s sportschef Øyvind Brenne.

Til VG sagde hovedpersonen selv følgende efter prisoverrækkelsen:

- Prisoverrækkelser som denne er ikke det, jeg er mest glad for. Og jeg har en datter, som er verdensmester (i cheerleading, red.), som ikke er blevet inviteret én eneste gang! Men jeg er ikke upåvirket over, at jeg har modtaget en så fornem pris. Det reagerer jeg da selvfølgelig på, lød det fra Egil Olsen.

Heroiske Durmisi strålede i dansker-derby

Uforlignelige Eriksen er årets fodboldspiller

Premier League-klub fyrer træneren efter pokalblamage

Skuffet Klopp afslører: Coutinho desperat efter Barca-skifte

Svimlende summer: Her er Coutinhos frikøbsklausul