Svensk kæmpestjerne: 'Det er en katastrofe'

Malmö FF-angriberen Marcus Rosenberg er lang fra tilfreds med, at over halvdelen af klubberne i den svenske liga spiller deres hjemmekampe på kunstgræs

Malmö FF-angriberen Marcus Rosenberg er lang fra tilfreds med, at over halvdelen af klubberne i den svenske liga spiller sine hjemmekampe på kunstgræs. Foto: Imago/All Over Press
Malmö FF-angriberen Marcus Rosenberg er lang fra tilfreds med, at over halvdelen af klubberne i den svenske liga spiller sine hjemmekampe på kunstgræs. Foto: Imago/All Over Press

Kort før sæsonstart i den bedste svenske række, Allsvenskan, er der malurt i bægeret.

Halvdelen af holdende i den svenske liga kommer til at spille 80 procent af sine kampe på kunstgræs, og det er ikke noget, der huer den svenske Malmö FF-stjerne Marcus Rosenberg.

-  Det er helt galt. Det er en katastrofe for svensk fodbold.

10 af 16 hold i den bedste svenske række har kunstgræs som underlag på hjemmebane. De hold kommer udover deres 15 hjemmekampe til at have ni udekampe på kunstgræs, hvilket indebærer, at de igennem sæsonens 30 kampe kommer til at spille 24 af disse på kunstigt underlag.

Rosenberg, som siden sin tilbagevenden til Allsvenskan i 2014, har vundet tre mesterskaber på fire sæsoner og ført Malmö til to Champions League-gruppespil, anser kunstgræsbanerne for at være en trussel mod svensk fodbold og udviklingen af svenske talenter.

– Det siger sig selv. Havde jeg været sportschef på et hold ude i Europa, havde jeg ikke kigget efter spillere, som spiller under disse forudsætninger uge efter uge.

Marcus Rosenberg slår fast, at det ikke handler om, at det er en ulempe for Malmö FF, når de skal møde modstandere, der spiller på kunstgræsbane.

– Vi havde en bedre statistik på kunstgræs sidste sæson, end vi havde på rigtig græs, så det er ikke noget der skræmmer mig.

Europa-rekord
Malmö FF er en af seks klubber, som spiller sine hjemmekampe på naturligt græs. De øvrige fem er IFK Göteborg, AIK, Kalmar, Trellebors FF og Sirius. Blandt dem kommer Sirius fra og med 2020-sæsonen også til at spille sine hjemmekampe på kunstgræs.

Med 10 kunstgræsbaner blandt 16 mandskaber er der ingen andre af de bedste ligaer rundt om i Europa, der har en højere andel af baner uden naturgræs.

I premiere-runden i næste uge spilles bare to af otte kampe på græs, når Trelleborgs FF tager imod IFK Göteborg, og AIK hjemme møder Dalkurd.

Hareide tvunget til ændring: Landsholdet rykker væk fra Danmark

Reagerer på rivalernes store Haas-hyldest: 'Kald mig bare skør'