Hvem i alverden er Tito Vilanova?

Udover den vanvittige situation, hvor han blev nevet i øjet af Jose Mourinho under sommerens Supercup, har den nye Barcelona-træner Tito Vilanova hidtil formået at holde sig væk fra offentlighedens søgerlys

Villanova har været assistent for Guardiola siden 2007. (Polfoto/Cesar Cebolla)
Villanova har været assistent for Guardiola siden 2007. (Polfoto/Cesar Cebolla)

Der gik mildest talt chokbølger gennem den internationale fodboldverden, da FC Barcelona fredag eftermiddag kunne meddele, at den hidtidige assistenttræner Francesc 'Tito' Vilanova i Bayó afløser Josep 'Pep' Guardiola på trænerbænken til sommer.

Læs også:

Se også: Barca-chok: Han skal afløse Guardiola

Mange kender ham udelukkende fra den yderst mærkværdige situation under sommerens Supercopa mellem Real Madrid og FC Barcelona, hvor Real-træner Jose Mourinho spankulerede over til ham og nev ham i øjet.

TV: Se situationen her.

Mourinho nægtede efterfølgende at undskylde, og kaldte ham i stedet Pito under et interview. Pito betyder 'pik' på portugisisk. Mourinho endte med at få to spilledages karantæne for miséren.

42-årige Vilanova var aktiv som spiller helt frem til til 2002, og karrieren startede i 1988 hjemme i Catalonien, hvor han spillede for Barcelonas B-hold. Det lykkedes ham dog aldrig at spille sig på førsteholdet, og efter to år i klubben søgte han væk.

Han vendte tilbage til hjerteklubben som trænerassistent for den ét år yngre Pep Guardiola i 2007, og sammen skaffede de B-holdet oprykning til Spaniens tredjebedste række.

Læs også:

Se også: Guardiola: Jeg har ikke lyst til et andet job

Efter den sæson overraskede daværende præsident Joan Laporta ved at sætte duoen i spidsen for førsteholdet efter fyringen af hollandske Frank Rijkaard.

Det viste sig dog at være en fabelagtig beslutning, for de lagde ud med at vinde 'The treble' for første gang i klubbens historie, og har i alt vundet tre spanske mesterskaber, to Champions League-trofæer og en enkelt triumf i den spanske pokalturnering, som holdet er i finalen i denne sæson også.

Læs også:

Se også: Derfor stopper Guardiola

Tito Vilanova er tilsyneladende lige så god til mandskabspleje som Guardiola. I hvert fald virker midtbanestjernen Cesc Fabregas ikke bekymret over, at han overtager trænersædet.

- Jeg ønsker ham det bedste med den nye mulighed, som fodbold har givet ham. Vi var sammen, da jeg var barn, og han er ikke kun en fantastisk person, men også en fremragende manager, skriver Fabregas på Twitter.

Også Guardiola er glad for at Vilanova, som netop er kommet tilbage efter han fik fjernet en tumor i halsen i november, overtager tøjlerne efter han selv har forladt Barcelona.

- Jeg synes, klubben har truffet det bedst mulige valg. Han er mere end egnet. Spillerne kender ham. Han vil lave minimale ændringer. Han vil give klubben og disse spillere noget, som jeg ikke længere mener, jeg kan give. Jeg kunne have fortsat, men det er ikke hvad Barça ville have fortjent, sagde Guardiola på dagens pressemøde, hvor han således gav faklen videre til Tito Vilanova.

Læs også:

Se også: Guardiola hylder sin afløser

1 af 4 Villanova i Barça-trøjen i 1988. Da var han 19 år gammel. (Privatfoto/Twitter)
2 af 4 Guardiola på dagens pressemøde, hvor han takkede af og gav faklen videre til Vilanova. (Foto: AP)
3 af 4 Her blev Tito Vilanova verdensberømt, da Mourinho nev eller prikkede ham i øjet. (Screendump fra Youtube)
4 af 4 Villanova har været assistent for Guardiola siden 2007. (Polfoto/Cesar Cebolla)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere