Madrids transfer-straf: Ekspert sår tvivl om Barca-tricket

Real Madrid og Atletico Madrid kan allerede i det kommende transfervindue stå uden for spillermarkedet, for en klage til CAS får ikke nødvendigvis opsættende virkning

Real Madrids transferforbud analyseres i studiet.

Da Barcelona fik en over nallerne for at handle spillere under 18 år, fik klubben trukket en afgørelse i sagen ud ved at appellere til sportsdomstolen CAS, men det er der ingen garanti for, at Real Madrid og Atletico Madrid også kan.

Den straf, FIFA ifølge spanske medier har idømt de to klubber, kan således ramme allerede, når sommerens transfervindue åbner. Klubberne kan ikke regne med, at en klage til CAS automatisk vil kunne udskyde Madrid-klubbernes straf.

Det siger juraprofessor Jens Evald fra Aarhus Universitet. Han er selv udpeget som voldgiftsdommer ved CAS og er ekspert i sportsjura.

Real Madrid skal agere smart nu (Foto: AP) Spansk fodbold - 29. apr. 2015 - kl. 11:13 Real ventede straffen: Sådan vil de snyde FIFA

- Opsættende virkning er noget, man beder om fra sag til sag. Det er noget, som CAS afgør, og det sker ud fra en bedømmelse af chancen for det ene eller det andet udfald af sagen. Er der tale om en oplagt tabersag, så er CAS ikke tilbøjelig til at give opsættende virkning, siger Jens Evald.

- Er der på den anden side tvivl om udfaldet, giver CAS opsættende virkning for at undgå, at den, der appellerer, lider et retstab ved, at sagen er indbragt for CAS.

Med i overvejelserne om at lade en appel have opsættende virkning er de praktiske forhold, siger Evald. Hvornår er transfervinduet åbent? Er der særlige turneringer i nær fremtid? Hvornår kan en appelsag ventes afsluttet?

Real Madrid skrev kontrakt med to spillere fra Venezuela på blot 12 år (Foto: AP) Spansk fodbold - 29. apr. 2015 - kl. 10:37 Real Madrids skandale-straf: Her er deres regelbrud

- Man må sikre, at klageren ikke lider et retstab – at en idrætsudøver for eksempel mister muligheden for at kvalificere sig til OL, eller at en fodboldklub ikke får mulighed for at købe spillere, siger Jens Evald.

- CAS strækker sig langt for, at reglerne bliver overholdt, men CAS strækker sig også langt for at undgå, at klageren lider et retstab.

Kan CAS afvise at behandle sagen, idet der er dannet præcedens i kraft af Barcelona-sagen?

- CAS vil ikke afvise en sag, fordi tidligere sager kan have skabt præcedens. Det sker ud fra devisen om, at der ikke er to sager, der er helt identiske, siger Jens Evald.

- Men foreligger der en principiel afgørelse, kan det jo være, at Real Madrids advokater ikke vil bruge tiden på at indbringe den for CAS, hvis deres sag er identisk.

- Formentlig vil der dog være nogle konkrete omstændigheder, der adskiller de to sager, så jeg er – uden at kende nogle af sagerne i detaljer – faktisk ikke i tvivl om, at Real Madrid vil indbringe sagen for CAS, siger Jens Evald.

7 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere