Real-træner kan skrive historie: Sådan forvandlede han Real og Ronaldo

Med et næsten ikke eksisterende CV som træner startede Zinedine Zidanes i en hørm af skepsis i Real Madrid, men så slap han sine stjerner fri og blev belønnet

’Jamen, har han overhovedet noget tøj på?’

En let omskrivning fra Kejserens Nye Klæder beskriver vel meget godt den skepsis, der i fodboldkredse omgav Zinedine Zidane, da han i januar 2016 overtog posten som træner for Real Madrid efter Rafael Benitez.

For franskmanden gik ind til jobbet med et CV, der snildt kunne trykkes på et visitkort: En sæson som en af flere assistenter for hans mentor, Carlo Ancelotti, samt en sæson med klubbens B-hold Castilla, som han ikke formåede at rykke op fra Spaniens tredjebedste række.

Siden har den tidligere så elegante verdensmester, europamester, Champions League- og Ballon D’Or-vinder, der sluttede sin karriere som udvist fra en VM-finale, gjort al skepsis til skamme.

Han gik stille og roligt ind i truppens stjernespækkede omklædningsrum, hvor han i kraft af sine meritter blev modtaget med stor kollegial respekt, og fik drejet på nogle knapper.

Holdet gik gennem 40 kampe uden nederlag, og godt fire måneder senere vandt han og Real Champions League. Nu står holdet i den store finale igen, hvor hovedstadsklubben kan blive de første i historien, der forsvarer trofæet. Samtidig er Real Madrid kun et enkelt point fra endnu et spansk mesterskab.

Har den 44-årige franskmand med en barndom i Marseilles’ slumkvarterer været vildt dygtig – eller har han bare haft en heldig hånd?

- På det niveau har du brug for begge dele, svarer den højt uddannede danske træner Keld Bordinggaard, der er en ivrig iagttager af spansk fodbold og indrømmer, at han var blandt den tids skeptikere.

- Han var heldig i starten, fordi han havde et overkommeligt program mod bunden af ligaen, så han havde tid til at arbejde med sine ideer, uden at det kostede noget. Så den kritik, der lå og ventede latent omkring ham, fik aldrig rigtigt luft.

Gense Zidanes forrygende flugter fra CL-triumfen i 2002:

For ham at se gjorde Zidane primært det samme, som forgængeren Vincent Del Bosque i sin tid havde held med. Han slap spillerne fri.

- Den trumf spiller han rigtigt godt, for han efterfølger en Rafael Benitez, som gik truppen lidt på nerverne. Han gav sine verdensstjerner frihed til at udtrykke sig på banen.

- På den måde er han mandskabsmæssigt meget begavet. I sine oplæg og sit arbejde med spillestilen viste han meget stor tillid til spillerne og deres talent. Han stolede på, at det talent kunne overtrumfe den taktiske spændetrøje – som de havde følt sig iført under Benitez.

- Så får du en reaktion fra spillerne, som siger: Okay, han giver mig frihed, og det skal jeg betale tilbage. I dag ser du en trup sprængfyldt med energi og sammenhold, som ikke var der under Benitez. Han har forløst en masse overskud.

61738546.jpg
Så vidt Zidanes succes på de indre linjer. Ud ad til har den legendarisk introverte mand som ventet ikke udviklet sig til nogen sprudlende leder med tæft for at håndtere medier og massehysteri.

Alligevel har han i den grad vist karisma, mener Keld Bordinggaard.

- Han er i ordets egentlige forstand karismatisk, for det er du, når du giver andre lyst til at følge dig og den vej, du anviser. Det kan du se på holdet. De har lyst til at være der sammen med ham.

Samtidig har han taget et overblik over en aldrende trup og doseret de ældres spilletid, så de var friske til de afgørende kampe i april og maj. Han har på det seneste ladet en Isco vokse sig ind på holdet og gjort en Casemiro til en vigtig oprydder bag det offensive batteri.

- Og så har han været opmærksom på at have det rette team omkring sig, påpeger Borddinggaard.

- Det er ingen naturlov, at begavede spillere også bliver gode trænere. Det handler meget om et karaktertræk som ydmyghed, og det ser du både hos Zidane og Pep Guardiola. De ved godt, at det ikke er et solojob.

Og så stoler de altså på talentet, mens trænere som Mourinho og Benitez tror mere på struktur, styring og kollektiv. Hvis du som verdensklassespiller skal vælge, så giver svaret vist sig selv.

zidane.jpg 

Genfødt Ronaldo: Han ændrede alt

En væsentlig brik i Zidanes succes har været at genopfinde Cristiano Ronaldo som verdensstjerne. Den 32-årige portugiser havde mistet fart i mand mod mand-duellerne på kanten, men kører nu klinisk kasser ind bag keeperne.

- Zidane har på et tidspunkt, hvor Ronaldo begynder at kunne mærke alderen, formået at give ham en ny position, hvor han stadig kan være kampafgørende, lyder det anerkendende fra Keld Bordinggaard.

- Det afslører et vist format som træner, at han har fået ham med på det. Det lykkedes også kun, fordi Ronaldo hurtigt kunne se, at han stadig ville have en central rolle og score sine mål. Det samme skete, da Guardiola redefinerede Messis rolle.

Ronaldo har da også ved flere lejligheder hyldet sin ’frelser’. I januar forklarede han, hvad det var, franskmanden havde fremtryllet.

- Da Zidane kom, respekterede alle spillere ham på grund af det, han var som spiller. Nu respekterer alle ham også for det, han har gjort som træner.

- Han viser sin passion for spillet. Han er en meget professionel og rolig træner. Han havde lige det, vi behøvede på det tidspunkt. Derfor spillede vi 40 kampe i træk uden nederlag. Det er først og fremmest hans fortjeneste. Han ændrede mentaliteten på holdet, og så begyndte vi at vinde.

Den ærgerrige portugiser er tidligere gået død mod slutningen af sæsonen på grund af alt for mange spilleminutter. Han ville spille og score hver gang - og betalte prisen i store finaler. I år har han siddet udenfor i adskillige kampe og er lige nu skarpere end nogensinde.

Onsdag aften bidrog han igen med to mål, blev skiftet ud og sagde anerkendende:

- Bossen har tilrettelagt det meget fint i år. Vi har en virkelig god trup med masser af gode, unge spillere og andre med erfaring. Jeg har fået mere hvile for at kunne toppe nu, hvor alt skal afgøres. Det har virket.

zidane blå bolg

Zidane hylder Ronaldos evner til at være afgørende