Spektakulær sag kan sende Real Madrid-stjerne fem år i fængsel

Luka Modric har ændret forklaring under retssagen imod hans tidligere chef i Dynamo Zagreb. Nu risikerer han fem års fængsel

Den kroatiske fodboldspiller vandt for nyligt sin tredje Champions League-titel, men nu er han kommet i strid modvind i hjemlandet.

Luka Modric er et af hovedvidnerne i en sag mod Zdravko Mamic, der er en af de mest magtfulde mænd i kroatisk fodbold tidligere chef for Dinamo Zagreb, hvor netop Luka Modric spillede, før han i 2008 skiftede til engelske Tottenham Hotspur.

Luka Modric på vej i retten i Osijek, hvor han eftersigende skulle have afgivet falsk vidneudsagn Foto: AP
Luka Modric på vej i retten i Osijek, hvor han eftersigende skulle have afgivet falsk vidneudsagn Foto: AP

Nu bliver den 32-årige kroat efterforsket af statsanklageren for at have afgivet falsk vidnesbyrd – en forbrydelse der kan give fra fem måneders fængsel og helt op til fem år, såfremt han kendes skyldig.

- Statsanklageren har åbnet en efterforskning af en kroatisk borger fra 1985 på grund af en antagelig tvivl omkring en vidneforklaring afgivet i Osijek Byret, hvorved han har begået en strafbar handling ved at afgive falsk vidneforklaring, står der ifølge The Independent i den officielle meddelelse fra statsanklageren.

Bag om Ronaldo-balladen: Derfor vil han væk - og her er mulighederne

Det er ikke småting, den tidligere fodbold-boss står anklaget for.

På anklageskriftet står der blandt andet bedrageri, underslæb og skattesvindel. Derudover er Mamic sigtet for ulovligt at have beholdt en stor del af den transfersum, som Tottenham betalte for Modric, for sig selv – noget, efterforskningen af sagen har vist, er sandt, og noget som forsvarsadvokaterne ikke afviser. De mener derimod, at det ikke var ulovligt.

Den tidligere chef for Dinamo Zagreb, Zdravko Mamic, er på anklagebænken i en sag, der handler om økonomiske fiflerier Foto: Igor Kralj/AP
Den tidligere chef for Dinamo Zagreb, Zdravko Mamic, er på anklagebænken i en sag, der handler om økonomiske fiflerier Foto: Igor Kralj/AP

Tidligt i sin karriere fik Luka økonomiskhjælp af Mamic, der dengang ikke var chef for Dinamo Zagreb, mod at han i fremtiden skulle dele sin indtjening med sin velgører.

Så da Dinamo solgte Modric til Tottenham for omkring 150.000.000 kroner, så gik halvdelen af pengene direkte til spilleren selv.

Senere har efterforskningen vist – noget Modric og så selv har vidnet omkring, at han da pengene gik ind tog i banken med enten Mamics søn eller bror og afleverede pengene kontant til en af de to.

Alt i alt endte Modric kun med at beholde omkring 15.000.000 kroner, efter Mamic var betalt.

Modric skiftede i 2008 Dinamo Zabreg ud med Tottenham Hotspur Foto: TANNIS TOOHEY/AP
Modric skiftede i 2008 Dinamo Zabreg ud med Tottenham Hotspur Foto: TANNIS TOOHEY/AP
 

Så langt er alle enige. Det, sagen drejer sig om, er en kontrakt imellem Modric og Dinamo.

Zdravko Mamic var blevet øverste chef i klubben, og det var ham, der stod for at forhandle salget af Modric med Tottenham. Meget belejligt for forhandleren, så stod der i aftalen, at transfersummen skulle deles ligeligt imellem spilleren og klubben.

Det, anklagemyndigheden forsøger at bevise, er, at den specifikke del af aftalen først blev lavet efter, at Modric var blevet solgt – noget spilleren selv sagde, da han blev afhørt i sagen sidste år.

Nu har piben fået en anden lyd, og han siger nu, at han har rodet rundt i detaljerne.

- Da jeg snakkede om det, snakkede jeg om en personlig kontrakt mellem Mamic og mig, der regulerede delingen af transfersummen, sagde Modric ifølge The Independent. Efterfølgende kunne han heller ikke huske andre detaljer, end ikke hvilket år han fik sin landsholds debut.

Næsten hele transfersummen røg videre til Mamic, da Modric skiftede til Tottenham Foto: Sang Tan/AP
Næsten hele transfersummen røg videre til Mamic, da Modric skiftede til Tottenham Foto: Sang Tan/AP

I Kroatien ser mange Zdravko Mamic som en af de største skurke i sporten. Han har formået at kontrollere både Dinamo og landets fodboldorganisation selv efter, at han er trådt tilbage fra sine positioner i de to institutioner.

Derfor har Luka Modrics ændrede forklaring skabt vrede i befolkningen, der over en bred kam ønsker, at se den tidligere fodbold-boss bag tremmer.

Fodboldfans synger slag sange mod Modric, og det hotel, hvor han boede med sin familie som barn, efter de flygtede fra krigen, er blevet malet med graffiti, hvor der står.

’Luka, du vil huske denne dag’.

Mamics enorme netværk indbefatter ikke kun sportens verden.

Sagen skulle oprindeligt være kørt i Zagreb, men fordi den anklagede var så gode venner med dommerne her, så var man nødt til at flytte sagen.

Efter Luka Modrics vidneudsagn skulle retssagen have fortsat med et fra Liverpool-spilleren Dejan Lovren, der også har en fortid, der er knyttet til Mamics.

Men efter et stort postyr i retssalen sidste onsdag fyrede den anklagede sine advokater foran alle og slog fast, at han ville forsvare sig selv.

Det fik dommeren til at udsætte sagen.

Det er ikke kun Modric, der har problemer med loven. For nyligt fik Messi en dom: Dommen er faldet: Messi får fængselsstraf

Også holdkammeraten fra Real Madrid bliver efterforsket: Anklaget for skattefusk: Nu går de efter Ronaldos millioner

Det er mange penge det drejer sig om, når de, der tjener så mange penge, fusker: Derfor eksploderer det: Ronaldos vanvittige årsindtægt afsløret

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær