Splittet FC Barcelona frygter udelukkelse fra La Liga

FC Barcelona kan være færdig i spansk fodbold, hvis Catalonien løsriver sig fra Spanien. Derfor ryster klubbens ledelse meget på hånden inden det forestående regionalvalg på søndag

Fremtiden for Messi og Co. kan være meget usikker, hvis en catalansk løsrivning bliver en realitet. (Foto: AP)
Fremtiden for Messi og Co. kan være meget usikker, hvis en catalansk løsrivning bliver en realitet. (Foto: AP)

Egentlig er det bare et almindeligt regionalvalg, når Cataloniens borgere på søndag strømmer til stemmeurnerne. Men udfaldet af valget er langt fra uden betydning.

Lige nu står separatisterne nemlig til at vinde ifølge meningsmålingerne, og det vil i så fald betyde, at Catalonien kommer et lille skridt nærmere en løsrivelse fra Spanien.

Og det vil kunne få store konsekvenser for fodboldklubben FC Barcelona, der i så fald vil være ude af spansk fodbold, og derfor ikke kan spille i La Liga.

Tør ikke gisne om konsekvenserne
Den risiko gør, at ledelsen i FC Barcelona lige nu er meget splittede. Det siger TV3's fodboldekspert i Spanien, Luna Christofi.

- Jeg tror, at de prøver ikke at ryste på hånden, fordi de skal virkelig holde tungen lige i munden. Der er ingen tvivl om, at Barcelona er en meget catalansk institution. De er på den ene side meget til de catalanske værdier, men de er godt klar over, at de, med den status de har i verden, ikke kan tillade sig at gå ud og melde ud på rent catalanske farver, siger hun.

Barça risikerer alt i frihedskamp – kan ryge ud af La Liga

Skulle en løsrivelse blive aktuel, tør Luna Christofi slet ikke gisne om, hvad det kan få af betydning for FC Barcelona, der i mange år har domineret både spansk og europæisk fodbold.

- Jeg har virkelig svært ved at gennemskue det. Jeg har svært ved at se en konsekvens, og det tror jeg, alle har. De mister jo så meget kaliber i spansk fodbold, hvis de forsvinder, så det vil heller ikke være i de andre klubbers interesser. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi se, hvad der skal ske, siger hun.

Lang vej til løsrivelse
Skulle separatisterne vinde valget, er der dog stadig lang vej endnu, før en catalansk løsrivelse vil blive en realitet - hvis det da overhovedet kan lade sig gøre.

Ifølge Morten Heiberg, der er lektor i spansk på Københavns Universitet, sikrer den spanske forfatning nemlig, at en sådan løsrivelse ikke kan finde sted.

Landsmændene hader ham: Nu flytter de hjemmekampen

For at en løsrivelse skal finde sted, skal der altså en ændring i det parlamentariske grundlag til. Derudover vil en løsrivelse ifølge Morten Heiberg have store konsekvenser for Catalonien.

- Catalonien vil stå meget alene. Man vil ryge ud af EU og euroen, og spanske pensioner vil blive berørt. Der er også nogle beregninger, der viser, at deres BNP muligvis kan falde med 20 procent. Og så vil man blive udfordret på en lang række økonomiske eksportmæssige områder, siger han.

Der kan altså være lang vej endnu for catalonierne, men mon ikke FC Barcelona holder særligt godt øje med valget disse dage.

Upopulær Barca-stjerne: Ønsker intet godt for Real Madrid