Vestager-afgørelse kan koste fodboldgiganter milliarder

Real Madrid og Barcelona er blevet undersøgt i en sag om ulovlig statsstøtte - Margrethe Vestager træffer afgørelse inden længe

Ronaldos arbejdsgivere i Real Madrid kan komme til at hoste op med enorme beløb, når Margrethe Vestager inden længe træffer afgørelse i en sag om ulovlig statsstøtte. (Foto: AP)
Ronaldos arbejdsgivere i Real Madrid kan komme til at hoste op med enorme beløb, når Margrethe Vestager inden længe træffer afgørelse i en sag om ulovlig statsstøtte. (Foto: AP)

Både hos Google og Amazon ryster de i bukserne over navnet Margrethe Vestager.

Den tidligere leder af Radikale Venstre og økonomi- og indenrigsminister i Helle Thorning-regeringen har som EU's konkurrencekommissær igangsat undersøgelser mod de amerikanske mastodonter for brud på EU's konkurrenceregler.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, går nu i krig mod endnu en amerikansk it-gigant. (Foto: AP) Politik Vestager på krigsstien: Først Google - nu Amazon

Nu kan fodboldgiganterne FC Barcelona og Real Madrid også godt begynde at bekymre sig, efter at Vestager har bebudet en snarlig afgørelse i en sag om ulovlig statsstøtte for milliarder af kroner.

- Afgørelsen kommer sidst på sommeren eller først på efteråret, siger Vestager til Ugebrevet Mandag Morgen og oplyser, at sagen er blevet grundigt undersøgt af hendes embedsmænd.

Vestager kan ikke sige mere, før afgørelsen er offentliggjort, men ifølge en ekspert i statsstøtte, Dr. Richard Craven fra Northumbria School of Law i Newcastle, kan fodboldgiganterne meget vel gå meget dårlige nyheder i vente:

- EU’s konkurrencelove har forrang for nationale love, og de foreskriver, at offentlige myndigheder skal sikre lige og fair konkurrence mellem virksomheder. De fire spanske klubber har siden 1990 betalt mindre i skat end deres spanske konkurrenter, fordi de har været undtaget fra loven om, at fodboldklubber skal være aktieselskaber.

Margrethe Vestager har taget hårdt fat, siden hun blev udnævnt til EU's konkurrencekommissær i oktober 2014. (Foto: AP)
Margrethe Vestager har taget hårdt fat, siden hun blev udnævnt til EU's konkurrencekommissær i oktober 2014. (Foto: AP)

- Jeg har svært ved at forestille mig, at de ikke vil blive mødt med krav om tilbagebetaling af betydelige beløb, siger Richard Craven til Mandag Morgen.

Sagen har været under behandling i seks år og omfatter også Athletic Bilbao og Osasuna.

- Kommissær Vestagers afgørelse vil uden tvivl forstærke presset på den europæiske fodboldindustri. Og uanset hvilke økonomiske krav de spanske klubber vil blive stillet over for, er det min vurdering, at den spanske regering vil være tvunget til at pålægge de fire klubber at omdanne sig til aktieselskaber på linje med alle de øvrige spanske klubber, Richard Craven.

Barcelona og Real Madrid er ikke ubekendt med straffe for omgåelse af lovgivningen. Således er begge klubber af FIFA blevet idømt transferkarantæner for at have brudt reglerne for handler med spillere under 18 år.

Real kan komme i transfer-skammekrogen det næste års tid (Foto: AP) Spansk fodbold Derfor kan Real Madrid tage deres mareridt-straf nu

32 kommentarer
Vis kommentarer