Stjernemøde i Copa América: Chile jagter første triumf

Nu skal det være:  Chilenerne har aldrig vundet Copa América, men står nu med gode muligheder på hjemmebane for syvende gang – i nat spiller de åbningskamp mod Ecuador

Alexis Sánchez er manden, som 18 millioner chilenere sætter deres lid til. Chile er på hjemmebane i Copa América og skal forsøge at vinde turneringen for første gang (Foto: AP)
Alexis Sánchez er manden, som 18 millioner chilenere sætter deres lid til. Chile er på hjemmebane i Copa América og skal forsøge at vinde turneringen for første gang (Foto: AP)

Chile har ventet i næsten 100 år, men nu er ventetiden ovre. Eller det håber de i hvert fald.

Det lange, sydamerikanske land har aldrig vundet det sydamerikanske mesterskab Copa América, men nu SKAL det være.

Chilenerne har hjemmebane i slutrunden, og med stjernespillere som Alexis Sánchez, Arturo Vidal og Claudio Bravo er der enorme forventninger blandt de 18 millioner chilenere til La Roja, som i nat dansk tid sparker turneringen i gang med et opgør mod Ecuador på Estadio Nacional i Santiago.

Landsholdsfodbold Venezuelanske kvinder: Smid tøjet for jeres hold

- Det er et paradoks, at Chile aldrig har vundet turneringen, når man tænker på, at den er blevet spillet siden 1916, og lande som Paraguay og Bolivia har vundet.

- Men man skal også huske på, at der er tre dominerende kræfter i Sydamerika, Argentina, Brasilien og Uruguay, som altid har domineret helt vildt hårdt. Og så er Chile en relativt lille fodboldnation.

-Så mange mennesker bor der heller ikke Chile, og de har kun vundet Copa Libertadores (det sydamerikanske svar på Champions League, red.) én gang ved Colo-Colo i 1991. Men jeg tror, at det her Chile-hold har en chance for endelig at vinde, siger TV3 Sports Niels Christian Frederiksen, der er sydamerikansk fodbold-aficionado og tidligere har kommenteret slutrunden.

For fire år siden vandt Uruguay turneringen i Argentina. Det var en slutrunde, som argentinerne var storfavoritter til at vinde, men de floppede stort på hjemmebane.

Det brasilianske landshold hygger sig - men de er også stadig hjemme i Brasilien. (Foto: EFE) Intl. fodbold Forurening og miljøkrise truer årets Copa America

I Copa América-sammenhæng har hjemmebanen ellers altid spillet en stor rolle, og 19 ud af 43 slutrunder er blevet vundet af hjemmeholdet.

- Hjemmebane er bare noget andet i Sydamerika end i Europa. Det går meget vildere for sig, og man er rigtig meget på hjemmebane, men det kan også vise sig at være en ulempe, siger Niels Christian Frederiksen og bruger Argentinas fiasko i 2011 som eksempel.

Argentinerne kom med alle stjernerne med Lionel Messi i spidsen, men røg allerede ud i kvartfinalen til Uruguay efter straffesparkskonkurrence:

- De var storfavoritter, men presset blev bare for stort. De var så nervøse, at de nærmest ikke turde gå ud på banen, og Messis far var ude og appellere til tilskuerne. Hans søn kunne ikke bære forventningerne, sagde han.

- Så hjemmebanen kan blive en fordel for Chile, men også en hård hurdle at komme over, for der er kæmpe forventninger til dem.

Det er syvende gang, at Chile afholder Copa América, men første gang at de har haft så godt et landshold.

Mange blev forelskede i chilenerne under VM i 2010 og 2014. Ved sidste sommers slutrunde blev de sendt ud af værtslandet Brasilien i 1/8-finalen efter straffesparkskonkurrence, men med til historien hører, at Juventus’ Auturo Vidal sloges med en knæskade under VM.

Alexis Sanchez i aktion i kampen mod El Salvador (Foto: ANFP) Landsholdsfodbold Ballade inden Copa America: Stjerner amok i pausen
Nu er energibomben tilbage på sit tidligere niveau og klar til at springe på hjemmebane i en turnering, der har enorm betydning i Sydamerika.

- Selvfølgelig er det ikke lige så stort som VM, men Copa América er vokset i betydning i dette årtusind. Det kan man se på den måde, de udtager hold på. Chile har alle sine stjerner med, og det har alle de andre lande også.

- I gamle dage i 1997 og 1999 kom Argentina for eksempel med et ligalandshold, men nu betyder turneringen mere og mere, så de kommer med de bedste, siger Niels Christian Frederiksen om de argentinske viceverdensmestre, der kan mønstre et angreb med Messi, Agüero og Tévez.

- De har ikke vundet en seniortitel siden 1993 og er næsten på hjemmebane i Chile, så det er også en kolossal vigtig turnering for dem, siger TV3 Sport-kommentatoren, der selv har Brasilien som favorit til at stå med Copa América-trofæet i Santiago 4. juli.

I så fald vil det være endnu en skuffelse for chilenerne, der fire gange har tabt en finale og er så trætte af det, at kun én ting tæller denne sommer på hjemmebane: Den første sejr!

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Sådan ser du Copa América

Ingen danske tv-stationer har købt rettighederne til Copa América, men fortvivl ikke. Det er stadig muligt at se natkasse-bold med Messi, Neymar og alle de andre sydamerikanske stjerner.

YouTube er sponsor for turneringen og viser alle kampe gratis. Så alt, du skal gøre, er at stille vækkeuret, finde Copa Américas officielle YouTube-kanal og nyde fodbolden.

Tre gruppekampe, du ikke må glip af:

I nat kl. 1.30: Chile-Ecuador

Hjemmebane-nationen møder i åbningskampen Ecuador. Chilenernes præstation i den kamp vil give et fingerpeg om, hvad vi kan forvente os af dem i resten af turneringen. Kan de stå for presset?

Onsdag 17. juni kl. 1.30Argentina-Uruguay

Det kommer til at gå hedt for sig, når Argentina møder de forsvarende mestre fra Uruguay. Argentinerne har revanche til gode fra sidste slutrunde, men kan de snu uruguayere drille dem igen?

Torsdag 18. juni kl. 2.00Brasilien-Colombia

Der er VM-revanche i Santiago. I et ondt opgør vandt Brasilien for et år siden 2-1 i kvartfinalen. Brasilien har vundet alt siden VM-slutrunden, men kan de stoppe Colombias potente offensiv?

Copa América

Turneringen er den ældste internationale

fodboldturnering og blev første gang afviklet i Argentina i 1916 med Uruguay som vinder. Netop Uruguay er forsvarende mestre fra 2011 og den mest succesfulde nation.

Det lille land med de store fodboldtraditioner har vundet slutrunden 15 gange, mens Argentina og Brasilien står noteret for henholdsvis 14 og otte triumfer.

Der har i alt været syv forskellige vindere.

Copa América er blevet afviklet 43 gange, og de ti sydamerikanske lande er fødte deltagere i slutrunden. Siden 1993 er lande fra andre verdensdele blevet inviteret med, så turneringen kunne bestå af 12 hold. Mexico, USA og Costa Rica har været med mange gange, ligesom Japan og Honduras har deltaget.

I 2011 blev Spanien inviteret, men det spanske fodboldforbund afslog. I 2015-versionen i Chile er de to inviterede lande Mexico og Jamaica (debutant). De 12 lande er fordelt i tre grupper. De to bedste og de to bedste treere går videre til kvartfinalen.

Finalen spilles i Chiles hovedstad, Santiago, 4. juli. Vinderen bliver belønnet med Copa América-trofæet, der stammer helt tilbage fra den første turnering i 1916.

1 kommentar
Vis kommentarer