Trætte af vanvids-handler: Sådan vil storklubberne stoppe dem

UEFA kigger nærmere på et nyt finansielt regelsæt, som skal bremse klubber som PSG, Manchester City og Chelsea

Neymar blev verdens dyreste fodboldspiller sidste sommer, men flere storklubber vil forhindre lignende handler i fremtiden. Foto: All Over Press
Neymar blev verdens dyreste fodboldspiller sidste sommer, men flere storklubber vil forhindre lignende handler i fremtiden. Foto: All Over Press

Nok er nok.

Sådan er holdningen hos flere af verdens største fodboldklubber, når det kommer til de efterhånden vanvittige overgangssummer, der bliver betalt i moderne fodbold.

Derfor står blandt andre Real Madrid, FC Barcelona, Bayern München og Juventus bag et nyt forslag, som skal forhindre klubber i at omgås Financial Fair Play-reglerne, som UEFA ikke har haft megen held med at indføre.

Det skriver den franske avis Le Parisien.

PSG omgik reglerne
De nuværende FFP-regler foreskriver lettere forenklet, at en klub ikke må bruge mere end et bestemt beløb yderligere, end hvad man tjener hvert år.

I sæsonen 16/17 var dette beløb 1,1 mia. kr., hvis klubejerne kunne dække tabet.

Disse marginer bliver fulgt over en periode på tre sæsoner, så klubberne er nødt til at passe på deres forbrug.

Fortjeneste eller tabene inkluderer alt fodboldmæssigt, hvad enten det er transfers, løn, TV- og billetindtægter, og sågar også kommercielle aktiviteter.

De regler omgik PSG denne sommer ved at betale 1,6 mia. kr. for Neymar og så lave en lejeaftale med Kylian Mbappé, der så officielt skifter fra Monaco til sommer.

Nyt transferloft
Det nye forslag, kaldet Financial Fair Play 2.0, går i al sin enkelthed ud på, at klubberne kun må købe 100 mio. euro mere, end man sælger for. Det svarer til cirka 745 mio. kr.

Det ville betyde, at PSG i år skulle sælge spillere for 855 mio. kr. for at købe Neymar til 1,6 mia. kr., hvis de nye regler gjaldt.

Foruden transferloftet går Financial Fair Play 2.0 også ud på at maksimere antallet af seniorspillere i en klub til 25, således klubber som Manchester City og Chelsea ikke kan hente et hav af spillere for at leje dem ud igen.

Desuden ønsker UEFA at kontrollere klubbernes gældsætning, og at sponsoraftaler, som PSG har med en række partnere i Qatar, ikke kan overstige 30 procent af den samlede omsætning.

De nye regler forventes at blive godkendt på et møde i UEFA's eksekutivkomité 24. maj og vil derfor allerede træde i kraft til sommer. 

Pelé hastet på hospitalet efter kollaps

Forlader England: Dansk angriber skifter klub

Kedelig rekord: Danske klubber betaler mest