Stjernetræners hukommelse smuldrer

Alzheimer: Ebbe Sand forfærdet over sin tidligere træner Rudi Assauers sygdom

Ebbe Sand er trist over Rudi Assauers skæbne. (Foto: AP)
Ebbe Sand er trist over Rudi Assauers skæbne. (Foto: AP)

– Det er en forbandet sygdom, hvor det jo desværre kun går en vej – og det er tilbage. Derfor siger det også en masse om, hvor stort et format han har, at han går ud offentligt og fortæller om sin sygdom.

– Det kan forhåbentlig hjælpe en masse mennesker, der bliver ramt af sygdommen – og ikke mindst deres pårørende.

Sådan lyder det fra den tidligere stjerne i Schalke 04, Ebbe Sand, da Ekstra Bladet beder om hans reaktion på sin tidligere mentor Rudi Assauers sygdom.

Den cigarrygende macho-træner og ’Herrn Schalke’ kommer om et par dage med en bog, hvori han fortæller, at han er blevet diagnosticeret med den frygtede sygdom Alzheimer.

– Det er en meget trist historie, som jeg jo har kendt til i et stykke tid, siger landsholdets angrebstræner.

Han huskede mig
Det er avisen Bild, der de seneste dage har fortalt om den karismatiske træner og den bog, der først kommer i handlen i de kommende dage.

Ebbe Sand var så sent som i november i Tyskland for at besøge Rudi Assauer. Han var inviteret i forbindelse med tilblivelsen af bogen, hvor han også skulle hjælpe sin tidligere træner med at huske tilbage på de mange højdepunkter, de har oplevet sammen.

– Det var fedt at se ham igen, og han kunne da også huske mig.

– Jeg havde lavet en powerpoint-præsentation og nogle videoklip, som jeg viste ham. Jeg kunne heldigvis mærke, at jeg havde ham med, men han havde også svært ved at huske flere af tingene. Det var tydeligt, lyder det fra den 39-årige tidligere landsholdsspiller.

Rudi Assauer er heller ikke nogen ligegyldig parentes i den række af trænere, som Ebbe Sand nåede at have i sin aktive karriere.

– Jeg er Rudi evigt taknemmelig for, at han hentede mig til Schalke lige efter, at jeg var kommet mig over min testikelkræft. Da havde jeg brug for at komme videre, men også, for at nogen ville tro på, at jeg kunne levere. Det gjorde han.

Frygtede sygdommen
– Det er bestemt også hans fortjeneste, at Schalke er der, hvor klubben er i dag. Det er en traditionsklub, men han kan tilskrives alt fra træningsanlæg over organisation og til det nye stadion, siger Ebbe Sand.

Rudi Assauer har ifølge Bild altid næret en stor frygt for at blive ramt af netop Alzheimer. En frygt mange nok kan nikke genkendende til, men som også var mere nærværende hos den 67-årige end hos mange andre.

Han oplevede nemlig, at moderen Else døde af sygdommen, mens hans ti år ældre broder gennem de seneste år har boet på et hjem af samme årsag.

Rudi er således uafvendeligt på vej ind i glemslen, og det er nok også grunden til, at hans bog hedder ’Som udskiftet – svindende erindringer fra mit liv’.

Den tidligere storcharmør bor nu på Essener Memory-Clinic, der har speciale i behandling af og omsorg for netop Alzheimer-patienter.

Ægteskab med den 21 år yngre Britta brød sammen i december, efter de overraskende og hemmeligt var blevet gift i april.