Bundesliga-klub chokerer: Hyrer historiens yngste træner

28-årige Julian Nagelsmann forfremmes til ny cheftræner i Hoffenheim og bliver dermed historiens yngste boss i Bundesligaen

Hoffenheim er presset i bunden (Foto: AP)
Hoffenheim er presset i bunden (Foto: AP)

Er man god nok, er man gammel nok. Sådan synes vilkårene at være Bundesliga-klubben Hoffenheim, hvor spillertruppen er blandt de yngste i den bedste tyske række.

Med en gennemsnitsalder på knap 25 år bugner mandskabet ikke ligefrem af rutine, men selv om resultaterne halter i denne sæson, og nedrykningsstregen fremstår som en bjælke, der bliver grebet om med det yderste af neglene, tøver Hoffenheim ikke med at være tro mod sin ideologi om at satse på ungdommen.

Det blev fastslået med al tydelighed, da klubben tirsdag bekendtgjorde, at dens bare 28-årige ungdomstræner Julian Nagelsmann fra næste sæson skal stå i spidsen for førsteholdet.

Forfremmelsen sker i kølvandet på fyringen af Markus Gisdol, der blev fritstillet som følge af fredagens miserable indsats mod Hamburger SV, der tilførte Hoffenheim sæsonens sjette nederlag ud af ti mulige.

Om Nagelsmann overtager et hold i den bedste eller næstbedste række, bliver blandt andet op til den hollandske træner Huub Stevens at afgøre.

Den 61-årige veteran har sagt ja til at stå i spidsen for Hoffenheim resten af sæsonen, mens Nagelsmann færdiggør sin træneruddannelse og erhverver sig den nødvendige seniorlicens.

Se også: Bundesligaklub fyrer træner og ansætter Huub Stevens

Modigt valg
For med sin unge alder er han endnu grøn i mange aspekter, men alligevel er topledelsen i Hoffenheim fuld af fortrøstning over den beslutning, de har truffet.

- Vi ved, at det er et modigt skridt, men vi ser et stort trænertalent i ham, og vi ønsker at give ham muligheden, fortalte sportsdirektør Alexander Rosen under offentliggørelsen.

Troen på Nagelsmann er ikke opstået ud af det blå Den unge tysker har trods sin iøjnefaldende dåbsattest allerede gjort sig bemærket på højeste niveau ude på sidelinjen.

I en alder af 25 år besad Hoffenheims kommende frontfigur således en midlertidig rolle som assistenttræner for Bundesliga-mandskabet, hvilket dengang i 2012 gjorde ham til den yngste af i sin slags i den bedste tyske række.

Nu kan han så også se frem til at skrive sig ind i historien som den yngste cheftræner i selvsamme liga. For ingen på Nagelsmanns alder har hidtil stået i spidsen for et hold, der spiller på dette niveau.

Johannes Geis har før haft knopperne fremme, som her i en kamp mod Stuttgart, men dog med et mere fredeligt udfald (Foto: AP) Tysk fodbold - 26. okt. 2015 - kl. 18:08 Denne grufulde tackling baner vej for Højbjerg i Schalke

I lære hos Tuchel
Men hvad lægger han selv til grund for kometkarrieren? Som spiller var der ikke for alvor optræk til en stor fremtid i topfodbold. Som 20-årig sad Nagelsmann fast på Augsburgs reservehold, da en grim skadeshistorik tvang ham til at indstille karrieren.

På det tidspunkt var det den nuværende Dortmund-træner Thomas Tuchel, der stod i spidsen for klubbens 2. hold, og han introducerede Nagelsmann for trænergerningen.

- Efter jeg blev skadet (og indstillede karrieren, red.), satte han mig til at analysere vores modstandere. Det var en win/win-situation. Jeg havde stadig kontrakt med Augsburg og kunne på den måde fortsat gøre nytte i klubben, fortalte Nagelsmann i et tidligere interview med 11 Freunde.

- I det år under hans (Tuchels, red.) ledelse lærte jeg enormt meget. Tuchel har bidraget meget til mit karrierevalg, sagde Nagelsmann til magasinet.

I næste sæson kan mesteren og lærlingen så stå ansigt til ansigt i Bundesligaen, hvis Hoffenheim altså klarer skærene. Men den opgave skal Nagelsmann heldigvis ikke bekymre sig om. Først skal skolen lige gøres færdig.

Se også: Gladbach-dansker scorer selvmål mod Højbjerg og Schalke

4 kommentarer
Vis kommentarer