Kommentar: Bayern München har kvajet sig

Kvaje-Bayern: Den tyske 'jødeklub' på uheldig rejse til Saudi-Arabien, hvor jøder har indrejseforbud

Under rejsen til de arabiske lande fik Bayerns træner Josep Guardiola også hilst på Michael Laudrup i Qatar. Foto: Lars Poulsen
Under rejsen til de arabiske lande fik Bayerns træner Josep Guardiola også hilst på Michael Laudrup i Qatar. Foto: Lars Poulsen
Følg Tysk fodbold

SELV OM Bayern München ikke havde brug for pengene, kunne klubbens grådige ledelse alligevel ikke nære sig. To millioner euro eller knap 15 millioner kroner lå og ventede i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, hvis Bayern ville smutte forbi og spille en opvisningskamp mod det lokale storhold, Al-Hilal.

Der kan siges meget dårligt om Saudi-Arabien, blandt andet at de nægter jøder indrejse, men det anfægtede ikke den store sydtyske klub.

Fristelsen blev for stor, og siden brød helvede løs i Tyskland, hvor Bayern, der er kendt som jøde-klubben, for alvor har fået verbale stokkeprygl.

VI ER TILBAGE i januar, og det hele varede under en dag. Hurtigt ind og hurtigt ud. Det kunne lade sig gøre, fordi Bayern München alligevel var på de kanter. I ugen op til kampen i Saudi-Arabien havde Bayern ligget i træningslejr i slavestaten Qatar. Selvfølgelig betalt af de lokale sheiker som har et kælent forhold til Bayern München og klubbens ledelse.

Det var femte år i træk, at Bayern brugte de lækre forhold på Aspire-akademiet i Qatars hovedstad, Doha, som opvarmning til forårssæsonen i Bundesligaen. Mange blandt klubbens fans mener, at Bayern burde finde en anden lokalitet til sæsonforberedelserne, men protesterne har ikke været overvældende.

SITUATIONEN er en helt anden efter smutturen til Saudi-Arabien. Dagen før kampen mod Al-Hilal, der i parentes bemærket endte med en Bayern-sejr på 4-1, begyndte styret i Riyadh afstraffelsen af bloggeren og samfundskritikeren Raif Badawi.

Han er idømt ti års fængsel og en straf på 1000 piskeslag for at have udtalt sig kritisk mod regimet og islam. Piskeslagene er fordelt med 50 ad gangen over 20 uger, og meningen er, at der ikke skal være hud tilbage på hans ryg.

Voldsom HSV-nedtur i München er historisk

Hold da op: Bayern går helt mål-bananas

Saudi-Arabien ligger i hård konkurrence med Qatar, når det handler om af overtræde flest menneskerettigheder. Saudierne kører efter en meget konservativ udgave af sharia-lovgivningen og gør især meget ud af at undertrykke kvinder.

De var således forment adgang til Bayerns kamp mod Al-Hilal, for kvinder må ikke komme på stadion, ligesom de ikke må færdes alene på gader og stræder.

BAYERN HØRER til blandt de tre-fire rigeste klubber i verden med en omsætning på omkring fire milliarder kroner. Det er også en klub, der ved festlige lejligheder bryster sig af god moral og menneskeligt overskud. Men det holder bare ikke i alle henseender. Turen til Saudi-Arabien er blot et eksempel på, at grådighed går over moral.

Det fik klubben også at høre efter hjemkomsten fra de godt betalte dage i Qatar og Saudi-Arabien.

– Fodboldspillere behøver ikke at være politikere, men de bør være opmærksomme på menneskerettighederne, og de må gerne sætte et eksempel, sagde således Dagmar Freitag fra det tyske socialdemokrati.

KRITIKKEN VAR endnu voldsommere fra den tidligere præsident for det tyske fodboldforbund, Theo Zwanziger.

Han er i dag medlem af FIFA’s eksekutivkomite, hvor han truer med at fremprovokere en afstemning, der kan tage VM i 2022 fra Qatar, netop fordi landet ikke overholder menneskerettighederne.

Kommentar: Godt DBU, men hvad sker der for DIF?

– Jeg har i et stykke tid vidst, at i Bayern vinder de kommercielle interesser over etikken, og i tvivlstilfælde vil de altid hælde til den side, hvor pengene ligger, sagde Zwanziger.

HAN DREJEDE kniven rundt i såret, da han refererede til Bayern Münchens legendariske jødiske præsident Kurt Landauer, som blev forfulgt af nazisterne.

Hele Landauers familie blev myrdet i Hitlers koncentrationslejre.

– Jeg spørger mig selv: Hvordan ville Kurt Landauer se på Bayerns opførsel? På hvordan de undgår at have en mening om vigtige etiske spørgsmål, sagde Zwanziger som selv har fodboldhjertet hos Borussia Mönchengladbach.

SKÆBNEN VILLE, at Bayern Münchens 59-årige præsident, Karl-Heinz Rummenigge, kort tid efter hjemkomsten fra Saudi-Arabien skulle åbne en kunstudstilling på klubbens stadion Allianz Arena i München sammen med præsidenten for det lokale Israelske Kulturråd, Charlotte Knobloch.

De to gav hinanden et kort og høfligt håndtryk, inden de sammen klippede snoren over til særudstillingen med titlen Kicker, Kämpfer und Legenden – jøder i tysk fodbold og hos FC Bayern.

Rummenigge havde forinden fundet det betimeligt at beklage, at han ikke allerede i Saudi-Arabien havde taget afstand fra blandt andet piskningen af Raif Badawi. I forbindelse med udstillingen, som kan ses frem til 12. april, indrømmede han, at Bayern kunne have tacklet turen til Riyadh bedre.

DESVÆRRE UNDLOD Rummenigge at svare klart på, om klubben fremover vil afholde sig fra at tage til steder som Saudi-Arabien.

– Det er selvfølgelig et tema, som vi vil overveje, men jeg vil godt slå fast, at jeg ikke er tilfænger af boykot, Sagde Rummenigge.

Han fortalte også den tyske presse, at han hos Amnesty International kunne læse, at 112 lande overtræder menneskerettighederne.

– Det sker også hos en af vores forbundsfæller, USA. Jeg siger bare Guantanamo og dødsstraf.

AMERIKANERNE VIL nok betakke sig for at blive sammenlignet med Saudi-Arabien. Men Rummenigges træk bruges også af mange andre idrætsledere, der ikke vil tage stilling til de urimelige forhold i flere af de lande, som i dag fører sig frem på den internationale sportsscene. Qatar er vel det bedste eksempel.

Og selv om Bayern og Rummenigge nu fem år i træk har været på træningslejr i den lille ørkenstat, så har han aldrig sagt noget negativt om landet.

Tværtimod. Både han selv og klubbens træner, Pep Guardiola, bruger enhver lejlighed til at rose slavestaten, og senest er Guardiola bragt i forslag som landstræner i Qatar, når hans kontrakt med Bayern udløber.

KARL-HEINZ Rummenigge er ofte i Qatar, og det vakte en vis opsigt, da han i februar 2013 efter et besøg hos sheikerne blev knaldet i tolden i München. Han havde ’glemt’ at fortolde to Rolex-ure til en samlet værdi af 1,5 millioner kroner. Urene havde han fået af en ven i Qatar.

En pinlig sag, som udløste en bøde på 1,8 millioner kroner.

Samtidig med Rummenigges Rolex-fadæse blev det afsløret, at klubbens bestyrelsesformand, Uli Hoeness, havde undladt at betale skat af en formue, han havde stående på en konto i Schweiz.

Da anklagemyndigheden kom til bunds i sagen, viste det sig, at Hoeness skyldte skattefar 203 millioner kroner. Det udløste en dom på tre et halvt års fængsel.

I TILFÆLDET Hoeness viste Bayern medmenneskelighed. Ikke noget med at slå hånden af ham.

I stedet bliver stolen holdt varm, så han efter udstået straf kan indtage pladsen for enden af bordet. Det kniber mere for Bayern at vise næstekærlighed, når det kommer til offentlig piskning i Riyadh, eller når fattige migrantarbejdere dør under stadionbyggerierne i Qatar.

Men gør Bayern bare ikke som alle andre fodboldklubber? Nej, der er også en anden skole.

Det ville klæde Bayern og andre at følge Borussia Dortmunds eksempel. Klubben har en politik om ikke at spille opvisningskampe i lande, som diskriminerer og ikke overholder menneskerettighederne. Dortmunds træningslejr denne vinter blev afviklet på La Manga i Spanien.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers