Seks gode grunde: Derfor sejler det hos giganterne

Borussia Dortmund er hårdt presset i bundkampen før dagens kamp i Freiburg

Marco Reus er sammen med Borussia Dortmund på katastrofekurs i Bundesligaen, hvor de ligger sidst (Foto: AP)
Marco Reus er sammen med Borussia Dortmund på katastrofekurs i Bundesligaen, hvor de ligger sidst (Foto: AP)
Følg Tysk fodbold

Det føles som evigheder, siden Borussia Dortmund på Westfalenstadion leverede et sandt overtidsmirakel med to mål i tillægstiden i Champions League-kvartfinalen mod Malaga.

To gange fra nært hold scorede Jürgen Klopps drenge og rejste sig fra kanten af elimination; Marco Reus og Felipe Santana.

Uimodståeligt. Trodsigt.

Det er ikke engang to år siden.

Klopp efter seneste fadæse: Folk er bange

Efter 0-1 i midtugen balancerer Borussia Dortmund på kanten af afgrunden. Bundprop i Borussia Dortmund

Jamen, de kan da ikke rykke ned, lyder det med vantro fra alle kanter.

Men de barske realiteter er bare, at sæsonen er på katastrofekurs. To skaldede, snævre hjemmesejre over Hoffenheim og Mönchengladbach siden midten af september er alt, hvad BVB kan prale af i Bundesligaen.

Dét er nedryknings-form. Borussia Dortmund risikerer at gå helt i sort. I eftermiddag kan holdet ikke tåle en ny nedtur i Breisgau mod Freiburg.

Sjældne scener efter giganternes nye chok-nederlag

Ekstra Bladet lister her de seks vigtigste årsager til tingene halter for Jürgen Klopps drenge:

Fejl på fejl på fejl på fejl

Matthias Ginter var en af de spillere, der skulle stabilisere defensiven, men han har ikke imponeret (Foto: AP)
Matthias Ginter var en af de spillere, der skulle stabilisere defensiven, men han har ikke imponeret (Foto: AP)
 

Statistikerne på WhoScored.com udsendte efter nederlaget mod Augsburg en kort nyhed om, at Borussia Dortmund denne sæson har overgivet flere mål end noget andet hold i Bundesligaen efter defensive fejl. Antallet opgjort til ti.

Det er et voldsomt antal set op mod, at Dortmund kun har lukket 29 mål ind i Bundesligaen - og blot tabt tre kampe med mere end ét mål. Men når lange fremlægninger kan sejle ind over forsvaret som det skete i Frankfurt - eller fire mand bliver tiltrukket af Halil Altintops driblinger mod Augsburg, så mangler der bare det fokus, som er påkrævet på højeste niveau.

I bagkæden virker Mats Hummels slet ikke i stand til at holde styr på den fremskudte bagkæde med samme overbevisning som tidligere, men hans problemer er for intet at måle mod de fejl som erfarne Neven Subotic og den unge VM-forsvarer Mathias Ginter har leveret i sæsonens løb.

KRISE-ÅRSAG

 

Blege angribere

Adrian Ramos var et hit i Hertha Berlin, men har floppet fælt i Dortmund (Foto: AP)
Adrian Ramos var et hit i Hertha Berlin, men har floppet fælt i Dortmund (Foto: AP)

Robert Lewandowski var en enmands-hær for Borussia Dortmund med tre sæsoner i træk med 20 mål eller mere i Bundesligaen. Og før ham var det Lucas Barrios der var Dortmunds bud på en topscorer i Bundesligaen.

Adrian Ramos er hentet ind fra Hertha Berlin for at afløse den målsøgende polske angriber, men colombianeren har slet ikke formået at træde i karaktér, og han har været reduceret til bænkevarmer siden starten af oktober. Ikke en gang da Jürgen Klopp skulle jagte udligningen mod et Augsburg-mandskab i undertal blev Ramos bragt i spil.

Ciro Immobile er den foretrukne i front, men den rappe angriber har svært ved at finde sin plads i den tempofyldte tyske liga. Læg dertil, at Pierre-Emerick Aubameyang tydeligvis også lider under fraværet af Lewandowski og kun sjældent får plads og tid til at løbe i dybden.

KRISE-ÅRSAG

En dårlig Roman

Roman Weidenfeller er langt fra tidligere tiders styrke (Foto: AP)
Roman Weidenfeller er langt fra tidligere tiders styrke (Foto: AP)

Det er altid svært at skubbe en klublegende ud. Og det er lige præcis hvad Roman Weidenfeller er. For to sæsoner siden var han en altafgørende årsag til at BVB endte i Champions League-finalen. Denne sæson er han tydeligvis ved at være nået til vejs ende.

Borussia Dortmund har brug for en keeper, der kan gøre en forskel i bundkampen. 34-årige Weidenfeller har desværre mistet de afgørende tiendedele i reaktionerne på stregen, og han gør ganske enkelt ikke nogen forskel længere.

Jürgen Klopp forsøgte sig op mod vinterpausen med Mitchell Langerak mellem stængerne, men de seneste to kampe efter pausen, har den dårlige Roman været tilbage.

KRISE-ÅRSAG

 

Skader gør ondt

Sven Bender (th) er  en af mange Dortmund-spillere, der har kæmpet med skader (Foto: AP)
Sven Bender (th) er en af mange Dortmund-spillere, der har kæmpet med skader (Foto: AP)

Kevin Grosskreutz og Lukasz Piszczek hører til blandt bare otte Dortmund-spillere, der har spillet mere end 1000 Bundesliga-minutter denne sæson. Med andre ord er der kun otte spillere i truppen, der har spillet fuld tid mere end 11 kampe.

Den slags var til at bære hvis det var et frivilligt valg - en del af rotationen. Men Borussia Dortmund har været ramt af et grotesk antal skader i sæsonens løb.

Mats Hummels har været ude i flere omgange. Marco Reus har mistet store dele af sæsonen og lige nu er Sven Bender og Sebastian Kehl ude... Åh ja og så skal det vel også tilføjes, at Grosskreutz mod Augsburg blev skadet og misser seks uger - Lukasz Piszczek er tvivlsom.

Så meget for kontinuiteten.

KRISE-ÅRSAG

 

Götze er savnet

Mario Götze forlod Dortmund for halvandet år siden, men han er stadig hårdt savnet (Foto: DPA)
Mario Götze forlod Dortmund for halvandet år siden, men han er stadig hårdt savnet (Foto: DPA)

Meget har været sagt om Robert Lewandowskis fravær som årsag til Dortmunds nedtur. Men det hører med til billedet, at Dortmund over de seneste sæsoner har skulle vænne sig til at modstanderne stillede sig meget lavt og efterlod meget lidt plads.

Mario Götze var i sin sidste Dortmund-sæson stærk til at dirke det op sammen med Marco Reus. Men siden har Reus ikke fundet den samme rytme sammen med skiftende partnere som Henrik Mkhitaryan og Pierre-Emerick Aubameyang. I sommer var det så Shinji Kagawa der blev hentet ind for at genrejse holdet, men det var en kortvarig succes.

Nu er Kevin Kampl kommet til. En noget mere fysisk betonet type end Götze, men kan han holde sig frisk sammen med Reus, så ligner det et makkerpar, der kan blive til noget.

KRISE-ÅRSAG

 

Klopp-flirt koster

Jürgen Klopp - ombejlet (Foto: AP)
Jürgen Klopp - ombejlet (Foto: AP)

Jürgen Klopp er sæson efter sæson blevet koblet sammen med nogle af de helst store job i Spanien og England. Den karismatiske tysker har utvivlsomt en fremtid uden for Tyskland og det virker til, at al virakken omkring hans fremtid koster.

Dortmund-træneren virker dog upåvirket, og han er fokuseret på at vende nedturen på Signal Iduna Park. Han kommer med masser af erfaring fra bundkamp fra tiden i Mainz. Men de erfaringer stammer så også fra en klub, hvor Bundesliga-status var en succes. I Dortmund er spillernes mentale fokus et lidt andet. Og der ligger den store udfordring.

Senest har Dortmund-toppen forsikret, at Klopps job ikke er til diskussion. Men der spekuleres dog i, at der ligger en intern deadline med udgangen af februar til at få vendt nedturen - eller er det ud af klappen, Klopp.

KRISE-ÅRSAG

 

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.