Skandale lurer efter voldsom anklage: Tyskland bestak sig til VM

Der Spiegel skriver fredag, at Tysklands rolle som VM-vært i 2006 blev en realitet på baggrund af ulovligheder

Tyske fans med skuffede miner efter VM-exit på hjemmebane i 2006. Nu melder Der Spiegel, at værtskabet blev sikret på uren vis. (Foto: AP)
Tyske fans med skuffede miner efter VM-exit på hjemmebane i 2006. Nu melder Der Spiegel, at værtskabet blev sikret på uren vis. (Foto: AP)

En kæmpe skandale kan være under opsejling i Tyskland. Fredag skriver Der Speigel, at Tyskland angiveligt skulle have bestukket sig til værtskabet for VM-slutrunden i 2006.

Ifølge mediet blev den tyske bud-komité til turneringen udgjort af en såkaldt 'slush fund', hvilket vil sige en fond, der var opsat til - ulovligt - at købe rettighederne.

Pengene til denne fond var angiveligt lånt af den daværende Adidas-direktør Robert Louis-Dreyfus, som havde kastet i omegnen af 71 millioner danske kroner efter projektet.

Årsagen til, at Adidas ville låne pengene til bud-komiteen, er uvis, men det formodes, at der er en kobling på den led, at det store internationale brand i daværende periode var tøj-leverandør til det tyske landshold.

Der skal spares euro hos Wolfsburg-sponsoren VW. (Foto: AP) Tysk fodbold - 13. okt. 2015 - kl. 13:22 VW-skandale rammer Bendtner og Wolfsburg

Lånet blev aldrig efterfølgende vist i budkomitéens budgettering, men interne dokumenter viser, at FIFA havde lavet et dække over den store betaling.

Det skete ved at sige, at tyskerne gav de 71 millioner kroner som et bidrag til en galla-aften til FIFA's åbningsceremoni, som var planlagt til at skulle være afholdt på Berlins olympiske stadion. Denne blev dog sidenhen aflyst, og pengene blev i stedet betalt til en FIFA-bankkonto i Geneve.

Angiveligt var lånet brugt til at sikre de fire asiatiske stemmer, og da valget stod tilbage i 2000, var alle fire stemmer fra Østen da også placeret på et tysk værtsskab. Det var i sidste ende nok til, at Tyskland fik slutrunden for næsen af Sydafrika, eftersom stemmefordelingen blev 12 mod 11.

Det Tyske Fodboldforbund (DFB) har undersøgt, hvad indbetalingen drejer sig om, men har ikke fundet beviser på, at noget ulovligt har fundet sted.

- I undersøgelserne har DFB ikke fundet indikationer på, at der er foregået uregelmæssigheder, eller at man har købt sig til stemmer, lyder det i en meddelelse fra forbundet.

Se også: Ronaldo udeladt: Her er EM-kvalens All Star-hold

DFB tilføjer dog, at man i en bredere undersøgelse fandt, at indbetalingen i 2005 på 6,7 millioner euro måske ikke er helt efter bogen.

- Pengene er potentielt ikke blevet brugt til det oprindelige formål, lyder det fra DFB.

Franz Beckenbauer, der var formand i tyskernes budkomité, og Wolfgang Niersbach, som er den nuværende formand i det tyske fodboldforbund, samt andre højtstående mennesker var ifølge Der Spiegel klar over det ulovlige bud.

Det tyske medie har sidenhen været i kontakt med både Beckenbauer og Niersbach, men ingen af de to store personligheder har ønsket at kommentere sagen.

31 kommentarer
Vis kommentarer