Tysk målmands-legende død

Hans Tilkowski, der vogtede det tyske mål i den berømte VM-finale mod England på Wembley i 1966, er død, 84 år gammel

Hans Tilkowski kigger langt efter bolden på Geoff Hursts afslutning i VM-finalen i 1966. Foto: AP/Bippa
Hans Tilkowski kigger langt efter bolden på Geoff Hursts afslutning i VM-finalen i 1966. Foto: AP/Bippa

En af tysk fodbolds store er her ikke mere - Hans Tilkowski døde søndag efter længere tids sygdom, 84 år gammel.

Siger man navnet Hans Tilkowski, er der nok ikke mange under 30, 40, ja 50 år for den sags skyld, der lige kan placere ham.

Men han har faktisk haft en fremtrædende rolle ikke blot i tysk fodboldhistorie, men også på helt generelt plan.

For det var nemlig ham, der vogtede målet i VM-finalen i 1966, hvor Tyskland på Wembley foran 96.924 måtte bøje sig for England efter forlænget spilletid.

Det var kampen, hvor Geoff Hurst ikke blot scorer tre gange, men også tegner sig for en af verdenshistoriens mest omdiskuterede scoringer, da han blev matchvinder ved at score til 3-2 - der var blot ikke mål, har moderne teknologi afgjort.

De to blev i årene efter faktisk gode venner, og Geoff Hurst var da også hurtig til at begræde Tilkowskis bortgang.

- Jeg er meget ked af at have modtaget et opkald, der informerede mig om, at Tysklands målmand fra VM 66, Hans Tilkowski, er død. En forrygende spiller for sin klub, Borussia Dortmund, og for sit land, og en rigtig god mand. Jeg nød meget den tid, vi tilbragte sammen over årene.

- Jeg sender varme tanker specielt til hans familie. Jeg er meget rørt over, at de ringede til mig og fortalte mig det. De inderligste kondolencer til alle hans venner og fans. Det er meget trist, skriver Hurst på Twitter.

Geoff Hurst og Hans Tilkowski graver mållinjen op på det gamle Wembley - netop der, hvor Hursts afslutning hoppede ned efter at have taget overliggeren. Foto: Richard Heathcote/Action Images/Ritzau Scanpix
Geoff Hurst og Hans Tilkowski graver mållinjen op på det gamle Wembley - netop der, hvor Hursts afslutning hoppede ned efter at have taget overliggeren. Foto: Richard Heathcote/Action Images/Ritzau Scanpix

Hans Tilkowski nåede at spille 39 kampe for det, der dengang hed Vesttyskland. Det kunne være blevet til mange flere, men da han i arrigskab over ikke at være blevet førstemålmand ved VM i 1962 raserede et hotelværelse, optrådte han ikke for 'Die Mannschaft' i to år.

På klubplan havde han flere gode år i Borussia Dortmund, hvor han var med til at vinde pokalturneringen og Europa Cup'en for pokalvindere, mens han på det personlige plan blev kåret til Årets Spiller i Tyskland i 1965.

Efter at have lagt støvlerne på hylden var han træner i blandt andet Werder Bremen, 1860 München og Nürnberg.

Mohamed Daramy fik en dansk landsholdstrøje af DBU's talentudviklingschef, Flemming Berg. Yderst til venstre er Daramys mor, Isata. Foto: Linda Johansen Landsholdsfodbold FCK's stortalent fik uventet gave

Foto: ANDREAS GEBERT/Ritzau Scanpix Tysk fodbold Bayern bekræfter: Laver det forbudte skifte

De to tidligere angrebsmakkere Jon Dahl Tomasson og Ebbe Sand i samme sofa i forbindelse med Dansk Fodbold Award i Horsens. Sand ville være den oplagte afløser for Thomasson som assistent for Åge Hareide. Foto: Anders Brohus Landsholdsfodbold Den oplagte afløser: Sand passer på alle parametre

1 af 2 Hans Tilkowski blev 84 år. Foto: Maja Hitij/AFP/Ritzau Scanpix
2 af 2 Hans Tilkowski kigger langt efter bolden på Geoff Hursts afslutning i VM-finalen i 1966. Foto: AP/Bippa
6 kommentarer
Vis kommentarer