Tysk plan: Temperatur-tjek før hver kamp

Den tyske ligaforening, DFL, har lavet en række retningslinjer for, hvordan resten af sæsonen skal gennemføres

Gladbach-spillerne fejrer en scoring mod Köln på et tomt Borussia-Park. Det var i marts, inden der blev lukket ned for fodbold. Foto: Wolfgang Rattay/Ritzau Scanpix
Gladbach-spillerne fejrer en scoring mod Köln på et tomt Borussia-Park. Det var i marts, inden der blev lukket ned for fodbold. Foto: Wolfgang Rattay/Ritzau Scanpix
Følg Fodbold
Følg Udenlandsk fodbold
Følg Tysk fodbold

De tyske Bundesliga-klubber håber ligesom deres kolleger i Superligaen at kunne genoptage sæsonen i løbet af maj.

For Superligaens vedkommende bliver det tidligst om en lille måned, men i Tyskland kan man muligvis komme i gang før.

Den tyske ligaforening DFL har haft et coronavirus task force, som har udarbejdet en rapport for, hvordan sæsonen kan spilles færdig.

Det helt åbenlyse spørgsmål i denne sammenhæng er, hvor stor infektionsrisikoen må være, for at det stadig er medicinske forsvarligt at spille fodbold.

Gruppen, der er ledet af landsholdslæge Tim Meyer, fastslår, at det er umuligt at garantere en 100 pct. sikkerhed for alle involverede, men at det drejer sig om at ramme en medicinsk forsvarlig risiko.

Disse papfigurer bliver de eneste tilskuere til Gladbachs sidste hjemmekampe i denne sæson. Foto: Ina Fassbender/Ritzau Scanpix
Disse papfigurer bliver de eneste tilskuere til Gladbachs sidste hjemmekampe i denne sæson. Foto: Ina Fassbender/Ritzau Scanpix

Der resterer ni runder af Bundesliga, og coronakrisen har tvunget mange klubber i knæ.

For 1. og 2. Bundesliga-klubberne er der angiveligt 300 mio. euro (ca. 2,25 mia. kr.)  på spil i tv-penge, og derfor er ligaforeningen og klubberne klar til at gå langt i bestræbelserne på at få færdigspillet sæsonen.

Nøjagtig som det er tilfældet med Divisionsforeningen og klubberne herhjemme.

Det medicinske task force har udarbejdet et koncept, der skulle gøre det muligt at træne og spille kampe uden tilskuere i de tre øverste rækker i Tyskland samt Bundesligaen for kvinder.

Rapporten blev diskuteret på et ligamøde i sidste uge og er beskrevet i flere tyske medier.

Bayern München er tilbage på træningsbanen og håber snart at komme i kamp igen. De fører Bundesligaen og har fire point ned til Dortmund. Foto: Andreas Gebert/Ritzau Scanpix
Bayern München er tilbage på træningsbanen og håber snart at komme i kamp igen. De fører Bundesligaen og har fire point ned til Dortmund. Foto: Andreas Gebert/Ritzau Scanpix

Planen om snart at spille fodbold igen har skabt livlig debat i Tyskland, og flere politikere er modstandere af ideen.

Herhjemme har man i Divisionsforeningen længe været i gang med at udarbejde en såkaldt sikkerhedsprotokol til brug for kampe i de danske divisioner under coronakrisen.

Den er endnu ikke blevet fremlagt, men vil formentlig indeholde adskillige af de punkter, som det tyske task force er kommet frem til.

 

Planen: Sådan gør man i Tyskland

 • Mindst en gang om ugen skal spillere, trænere og dommere testes for corona. Det skal ske før hver kamp. Resultatet af testen skal foreligge inden afgang til stadion på kampdagen.
 • For træning og kamp gælder så få personer og så lidt kontakt som muligt - og så stor afstand som muligt.
 • Der er stærke begrænsninger på, hvor mange personer der maksimalt må opholde sig på stadion og i stadionområdet. I Bundesligaen er grænsen 322 personer - det er cirka 100 i hver af tre definerede zoner på stadion (98 omkring banen, 115 på tribunen og 109 uden for stadion).
 • De 322 indbefatter alle. Det vil sige spillere, folk omkring holdet, dommere, journalister, dopingkontrollanter, læger, brandvæsen, politi, greenkeeper, bolddrenge osv.
 • Holdene skal tjekke ind på stadion hver for sig og ikke løbe på banen på samme tid. Ritualer som håndtryk, holdbilleder osv. er bandlyst.
 • På stadion skal der være mobile håndvaske, så alle har mulighed for at vaske hænder.
 • Beskyttelsesmaske er obligatorisk for medicinsk personale og personer, der er involveret i tv-produktionen.
 • Mixed zone, hvor journalister normalt laver deres interview, lukkes. I stedet gennemføres en elektronisk pressekonference, som vi kender det fra Statsministeriet herhjemme.
 • Ved indgangen til stadion vil alle blive spurgt til deres helbred, og der vil blive lavet en temperaturmåling med et øretermometer.
 • Alle klubber skal have en hygiejneansvarlig på stadion. Han skal sørge for, at alle hygiejneregler overholdes.
 • Hvis en spiller rammes af corona, skal hele holdet ikke automatisk i karantæne. Gruppen anbefaler, at man sørger for en tilstrækkelig bred trup til sæsonens sidste kampe.
 • Der appelleres på det kraftigste til spillerne om at være forbilleder.
 • Task forcet mener ikke, at spillere under pandemien skal kunne tvinges til at træne og spille kamp.

Fodboldekspert får Twitter til at syde: - Jeg er blevet væltet bagover

Køreklar plan: Sådan køres resten af Formel 1-sæsonen

Cristiano Ronaldo støtter dansk firma

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+