Undgik selvmordsfly - nu rykker kurder-klub op for 6. gang

En svensk-kurdisk klub fejrede sensationelt oprykning til den næstbedste række i november - og i foråret sidste år tog de et skæbnesvangert valg, der reddede deres liv

Dalkurd FF har haft noget af et eventyr, der var tæt på at blive afbrudt af en tragedie. (Logo fra klubbens hjemmeside)
Dalkurd FF har haft noget af et eventyr, der var tæt på at blive afbrudt af en tragedie. (Logo fra klubbens hjemmeside)

Der var euforisk stemning og kæmpe smil på læberne sidst i november i den lille by Börlange nordvest for Stockholm, da klubbens lokalhold Dalkurd FF sikrede sig oprykning til Sveriges næstbedste række, Superettan.

Klubben, der blev stiftet i 2004 af svenskere med kurdisk baggrund, har formået at klatre op fra den dårligste række til landets tredje-bedste på kun fem sæsoner.

Se også: Historisk sejr i svensk fodbold

Siden 2010 har de kæmpet med at tage det næste skridt og etablere sig i Superettan - og i sidste sæson lykkedes den ambitiøse plan endelig, da Dalkurd suverænt vandt deres række med 13 point ned til nummer to.

Kæmpe sensation af klubben, der ellers startede op som et socialt projekt i lokalsamfundet for folk med kurdisk baggrund. Men bestyrelsesformand Ramazan Kizil havde også et mål - et mål om at bevæge klubben op gennem rækkerne og etablere sig i svensk topfodbold.

Den plan er ved at lykkes til fulde efter den seneste oprykning - men hele projektet var tæt på at gå helt galt i marts sidste år.

Dalkurd FF havde besluttet sig for at tage på træningslejr i Barcelona for at forberede sig på sæsonen under varmere himmelstrøg. Og efter en vellykket uge var det tid til at flyve hjem igen til kolde Sverige, hvor holdet havde bestilt billetter hos Germanwings - først med et fly til Düsseldorf, og derefter med et andet til Stockholm.

Det første fly, holdet havde booket billetter til, var det fly, som senere styrtede ned i de franske alper, da den tyske andenpilot Andreas Lubitz bevidst slog 150 mennesker ihjel ved at styre det ned den 24. marts.

Se også: Indvandrerklub op i Allsvenskan

Den svensk-kurdiske klub var ikke blandt de 150 omkomne, da de i sidste øjeblik valgte at splitte sig op i tre hold og ombooke billetterne til tre andre Germanwings fly, der skulle flyve samme rute senere på dagen. Dermed ville holdet ikke skulle vente alt for længe i Düsseldorf på deres connection-flight.

Et skæbnesvangert valg, der reddede 29 menneskers liv.

- Det var meningen, at vi skulle have været med det fly. Vi stod i samme gate med de passagerer, som endte i tragedien. Det er surrealistisk og spillerne er i chok, udtalte klubbens sportsdirektør tilbage i marts til Aftonbladet.

Spillerne formåede dog at komme sig over det forfærdelige chok, da de leverede på banen i sæsonen og sikrede sig en fornem oprykning - for sjette gang i klubbens historie.

- Vi er ikke kommet til Superettan for at være turister. Det er klart, at vi tænker på at rykke op i den bedste række, siger holdets kaptajn Peshraw Azizi og sportschef Adil Kizil til Sportsbladet.

Klubben har netop skrevet kontrakt med den tidligere AC Horsens-spiller Rawez Lawan, der også har kurdiske rødder.

- Vi har ikke noget kurdisk landshold, og Dalkurd FF er det nærmeste man kommer på det, udtaler Lawan i forbindelse med skiftet.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen