Verdensstjerne suspenderet efter nazi-skandale

Marco van Basten, et nationalt ikon i Holland, har bragt sig selv i stormvejr efter nazi-morsomheder på landsdækkende TV

Marco van Basten, her i rollen som teknisk direktør i FIFA, bragte sig selv i fedtefadet efter et mislykket forsøg på kammeratlig 'banter' med en reporter. Foto: AP
Marco van Basten, her i rollen som teknisk direktør i FIFA, bragte sig selv i fedtefadet efter et mislykket forsøg på kammeratlig 'banter' med en reporter. Foto: AP

Der var en del hollandske tv-seere, som fik noget galt i halsen, da de under transmissionen af Ajax-Heracles lørdag hørte den efterhånden sjældent brugte tyske vending 'Sieg Heil' fra læberne af en landets største fodboldhelte.

Ham, der med sin berømte flugter skaffede Holland sin eneste slutrundesejr i 1988 og ved samme slutrunde også skaffede den hævntørstende nation sin første turneringssejr over netop den så bittert forhadte arvefjende, Vesttyskland. Og så endda på tyskernes eget græs.

Men de hørte ikke forkert, for det var lige præcis, hvad Marco van Basten sagde fra studiet, mens han troede, mikrofonen var slukket. Bemærkningen skabte ikke overraskende en del røre. Van Basten endte hurtigt i Twitter-guillotinen, hvor folk stod i kø til at udtrykke deres forargelse, og nu har arbejdsgiveren Fox Sports valgt at suspendere ham uden løn i en uge.

- Hans kommentar var upassende. Ikke kun fordi det var i dag, men generelt, siger en talsperson fra Fox Sports.

Ville lave sjov med gebrokkent tysk

Van Basten i midten jubler med sin landsholdskollega Ruud Gullit efter at have scoret 2-0 målet i EM-finalen i 1988. En helflugter, der skulle gå over i historien som et af de bedste mål nogensinde, og som sikrede Holland deres fortsat største sportslige triumf. Foto: Ritzau Scanpix
Van Basten i midten jubler med sin landsholdskollega Ruud Gullit efter at have scoret 2-0 målet i EM-finalen i 1988. En helflugter, der skulle gå over i historien som et af de bedste mål nogensinde, og som sikrede Holland deres fortsat største sportslige triumf. Foto: Ritzau Scanpix

Van Basten ville egentlig bare lave sjov med studiets reporter Hans Kraay, der netop havde forsøgt sig på et noget gebrokkent tysk i et interview med Heracles' tyske træner Frank Wormuth.

- Sieg Heil. Ikke så smukt, pfannkuchen, lød den drillende bemærkning fra den tidligere hollandske landstræner, der måske ikke havde regnet med, at hele hans hjemland skulle høre det med.

- Jeg ville ikke chokere folk. Jeg ville bare gøre grin med Hans' tyske. Det var en dårligt timet joke, forklarede van Basten senere til hollandske Algemeen Dagblad.

Og timingen kunne muligvis heller ikke have været værre. Afstandstagen til racisme var nemlig det helt store tema i hollandsk fodbold netop den runde. I en fælles protestaktion var det blevet besluttet, at ingen spillere i landets to bedste rækker ville spille første minut i samtlige af weekendens kampe.

Baggrunden var heftig racistisk adfærd fra fans under en kamp i landets næstbedste række. Det kan man læse mere om her:

Ahmad Mendes Moreira forlader banen efter at have hørt nok til den højlydte racisme fra hjemmeholdets fans. Foto: Ritzau Scanpix Holland Nægter at spille første minut .

Set i det lys fremstod legendens morsomhed måske ekstra uheldig, for det er svært at finde et udtryk, der er dybere forankret i racisme end netop det, han valgte.

Sieg heil, som kan oversættes til 'hil sejr!' eller 'frelse gennem sejr' var en af flere varianter af en lovpligtig hilsen, som blandt andet alle breve skulle afsluttes med i Hitlertyskland.

Udover den måske mest anvendte 'Heil Hitler!' var 'Sieg Heil' også meget brugt. Her kunne man hilse og samtidig også lige få slået fast, at man troede uforbeholdent på Tysklands krigslykke og på den endegyldige sejr for Hitlers politiske projekt. 

Et projekt, der også endte med at koste en kvart million hollændere livet, da Tyskland i maj 1940 invaderede Holland, Belgien og Frankrig. Under invasionen blev den hollandske storby Rotterdam bombet til grunden med mange dødsfald til følge, og resten af nationen kom under fem års besættelse.

Marco van Basten var af mange opfattet som den bedste spiller i sin generation og blev i hjemlandet varmt kaldt 'svanen fra Utrecht' for sin elegante spillestil. Udover øgenavnet skaffede den ham også hele tre Ballon d'Or i løbet af virket som angriber for Ajax, AC Milan og det hollandske landshold.

For sidstnævnte blev hans store stjernestund det før omtalte europamesterskab i Vesttyskland i 1988, hvor han udover at være matchvinder mod både Vesttyskland i semifinalen og Sovietunionen i finalen også endte som turneringens topscorer.

En del danskere vil givetvis også huske ham varmt for at brænde på Peter Schmeichel i straffesparkskonkurrencen af seminfinalen mellem Danmark og Holland i 1992. Van Bastens stod for eneste afbrænder og var dermed ufrivilligt medvirkende til Danmarks avancement mod guldmedaljen.

55-årige Marco van Basten i forbindelse med FIFA's The Best-kåringer i september. Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters/Ritzau Scanpix Holland Chokerer på live-tv med nazi-hilsen

Ahmad Mendes Moreira forlader banen efter at have hørt nok til den højlydte racisme fra hjemmeholdets fans. Foto: Ritzau Scanpix Holland Nægter at spille første minut

Foto: Carl Recine/Ritzau Scanpix Landsholdsfodbold Racisme-skandale for åben skærm: Nu er dommen faldet

Marco van Basten, der er teknisk direktør i FIFA, mente, at de tre nordiske lande ved VM - Danmark, Sverige og Island - havde spillet som et håndboldforsvar ved VM-slutrunden. Foto: Dusan Vranic, AP. Landsholdsfodbold Verdensstjerne med grov sviner til Hareide

En bulgarsk 'fan' i færd med at pakke sin gule vest ned i i en rygsæk. Foto: Michael Zemanek/BPI/Shutterstock Landsholdsfodbold Skandale: Kontrollører var med i nazi-optøjer

Intl. fodbold Topchef med soleklar opfordring: Mobbede spillere bør udvandre

35 kommentarer
Vis kommentarer