På dagen, hvor det er præcis fem år siden, at Qatar fik tildelt VM i fodbold i 2022, retter Amnesty International en sønderlemmende kritik af både FIFA og de arabiske værter.
Det er de slaveagtige forhold, som migranterne i Qatar arbejder under, som især er i søgelyset hos Amnesty.
De internationale fagforeninger har tidligere i år vurderet, at op mod 7000 migrantarbejdere vil dø i Qatar under arbejdet med at gøre landet klar til VM om syv år.
I løbet af de kommende år vil antallet af migrantarbejdere i den lille ørkenstat vokse til to millioner, men selv om organisationer som Amnesty og andre gode folk har presset på for reformer, gør både FIFA og sheikerne i Qatar ikke meget for at forbedre forholdene.
- De manglende reformer er med til at udvikle en menneskerettighedskatastrofe. Hvis ikke nogen handler, og det skal være snart, må hver eneste fodboldfan som besøger Qatar i 2022 spørge sig selv, om de er med til at udnytte blodet, sveden og tårerne fra migrantarbejderne.
Sådan siger Mustafa Qadri, som arbejder i Golfstaterne for Amnesty International.
Nu igen: Qatar på vej mod VM - fyldt med udlændinge
- FIFA har spillet en rolle i denne grusomme forestilling. FIFA vidste, der var problemer med arbejdernes rettigheder. Nu må FIFA arbejde tæt sammen med myndighederne i Qatar og med forretningspartnere for at sikre, at VM ikke bygger på udnyttelse, siger Mustafa Qadri.
Amnesty har de sidste fem år jævnligt været i Qatar for at undersøge forholdene for migrantarbejderne. Organisationen har listet ni vitale punkter, som hver bliver bedømt med rødt gult eller grønt kort.
Qatars pinlige stadion-bluff før VM afsløret
Rødt kort betyder meget få eller ingen fremskridt. Gult kort betyder begrænset fremskridt. Grønt kort betyder fremskridt.
Her er karaktererne
* Frihed til at forlade landet: Rødt kort
* Beskyttelse at migranterne, herunder arbejdslove: Rødt kort
* Frihed til at skifte job: Rødt kort
* Ret til at stifte fagforeninger: Rødt kort
* Gennemskuelige ansættelsesforhold: Rødt kort
* Sikkerhed og sundhed: Gult kort
* Arbejdsmiljø, herunder arbejdstilsyn: Rødt kort
* Arbejdsretslige forhold: Rødt kort
* Løn til tiden: Gult/grønt kort.
Der er således meget at rette op på, og Amnesty appellerer til FIFA om, at presset på myndighederne i Qatar bliver øget, og at forholdene for migrantarbejderne er på dagsordenen, når FIFA skal vælge ny præsident i slutningen af februar.