Udenlandske eksperter: Derfor får Laudrup aldrig topjobbet

Michael Laudrup meldes atter på vej til Qatar, og trænerjobbet i en europæisk storklub ser ud til at være længere væk end nogensinde

På kryptisk facon afviste Michael Laudrup mandag på spansk tv, at han skal være træner i Qatar. Foto: beIN Sports.
På kryptisk facon afviste Michael Laudrup mandag på spansk tv, at han skal være træner i Qatar. Foto: beIN Sports.
Følg Fodbold

I sit 16. år som træner har fodboldikonet Michael Laudrup endnu ikke landet det topjob i trænerverdenen, som mange forventede var hans slutmål. Nu er han sat i forbindelse med den prestigefattige Al Rayyan Sports Club i Qatar, som hævder at have sikret sig danskerens underskrift.

Laudrup afviste mandag på spansk tv, at der er indgået en aftale med Qatar-klubben, men han gjorde det i så vage vendinger, at ingen kan anklage ham for at have løjet, hvis det faktisk ender med, at han får jobbet.

Uanset, hvad der sker i Qatar, er det store spørgsmål endnu ubesvaret: Hvorfor er det ikke lykkedes Laudrup at få et job i en af de store klubber i en af de store ligaer?

Ekstra Bladet har stillet spørgsmålet til fodboldreportere i fire af de største fodboldnationer i Europa.

---

Vincent Duluc, fodboldredaktør, L’Équipe, Frankrig
- Man har altid troet, at han ville blive et stort navn som træner. Jeg er overrasket over at måtte konstatere, at det endnu ikke er lykkedes ham at bide sig fast i en storklub.

- Årsagen kan man kun gisne om. Man skal huske, at der også skal held til – at det også handler om at have den rigtige agent på det rigtige tidspunkt. Jeg tror, at han burde have opbygget sit renommé som træner mere langsigtet frem for at skifte klub så ofte. Det lader måske nogle forstå, at han er svær at samarbejde med. Måske er svaret, at han sender et forkert signal til de store klubber.

- Han gjorde det godt i Getafe og Swansea, og ofte fører det større muligheder med sig, når man skaber gode ting i mindre klubber som dem. Jeg mener, at Laudrup har fortjent chancen på højere niveau, men han har aldrig fået den.

- Tager han til Qatar igen, gør det ikke noget godt for hans image som træner. Han er et kæmpe navn i fodbold, og det handler ikke kun om mål og trofæer. Det handler også om æstetik. Jo, Michael Laudrup er virkelig en af de store spillere.

- Det er bare ikke nok, nødvendigvis. Man har ofte set tidligere topspillere kun holde i fem-seks sæsoner som trænere. Vi så det med Marco Van Basten og Ruud Gullit. Med Gianluca Vialli og Frank Rijkaard, for eksempel. Måske er Laudrup i samme båd. Man kan leve på sit renommé i nogle år, men derefter skal man bygge sin karriere på noget andet. Det er ikke let.

- Nogle gange mangler folk ganske enkelt rygrad til at kunne udfylde rollen som træner for et tophold på langt sigt.

---

Hans Günther Klemm, redaktionsleder, Kicker, Tyskland
- Laudrup begyndte som assistent for den danske landstræner, og mange her i Tyskland tog det for givet, at han selv ville blive landstræner, da Morten Olsen takkede af. Han skabte sig et stort navn som spiller, og mange har selvfølgelig antaget, at han også ville blive et stort navn som træner.

- Nu er der snak om Qatar, som ikke lige frem kendt som en stor liga i fodboldens verden. Navnet Laudrup peger altså mod en klub af den karat og ikke en af de store, berømte klubber i England, Spanien eller Tyskland. Svaret på spørgsmålet må være, at han ikke har bevist, at han er en tilstrækkeligt god træner.

- Han er ingen stor stjerne som træner. Kigger man på hans karriere, kan man konstatere, at han skifter job ganske ofte. Det er ikke et godt tegn. Jeg vil mene, at tiden for ham er inde til at bevise, at han er en træner i en vis klasse. Måske er det ved at være hans sidste chance, for han har trods alt været træner i mange år.

- Vælger han Qatar, vil jeg tro, at det er, fordi det er hans eneste mulighed – og så er der gode penge i det. Når en træner vælger et job i Qatar, Dubai eller Bahrain, er det ofte pengene, der trækker. Måske håber han på, at han kan bevise sit værd som træner og siden få en chance i en storklub.

- Jeg tror dog, at hans væsentligste motivation for at tage et trænerjob i Qatar er penge.

----

José Antonio Espina, fodboldreporter, AS, Spanien
- Hvis Michael Laudrup skal gøre sig håb om et job i en af de helt store klubber, skal han først bevise sit værd i en klub i andet geled. Han har været i Spanien været i Getafe og Mallorca, og han blev fyret begge steder. Det er ikke noget, der taler til hans fordel.

- Nærer man forhåbning om at træne et hold på højeste niveau, skal man først i et længere stræk vise sine kvaliteter i klubber som Valencia, Sevilla, Villa Real. Gør man ikke det, er det umuligt at bevæge sig længere op.

- Laudrup kender sin pris, og han holder fast i den, men den er for høj for mange klubber på det niveau, hvor han hører til. Han forlanger simpelt hen for mange penge i forhold til, hvad klubber som for eksempel Betis, Deportivo La Coruna og Celta Vigo kan betale.

- Jeg tror, at han foretrækker at tjene sine penge i et land som Qatar, hvor presset ikke er så stort, frem for at arbejde for det halve under stort pres i Spanien. Også, selv om han her til gengæld ville få chancen for at skabe noget stort i en lille klub.

- Som spiller var han en af de bedste, men han har ikke bevist, at han også er en god træner. Når han holder så fast i sin pris, skal en klub løbe en stor risiko ved at ansætte ham, for han er ikke et stort træner-navn.

- Det er snarere et Laudrup-problem end et klub-problem, der er årsag til, at han ikke har fået et job i en storklub. Når han kræver så mange penge, afskærer han sig selv fra mange muligheder. Jeg ved, at nogle mindre klubber i Spanien har tilbudt ham et trænerjob gennem tiden, men det er ikke blevet til noget, fordi han ikke ville gå på kompromis med sit lønkrav.

---

Riath Al-Samarrai, fodboldreporter, Daily Mail, Storbritannien
- Jeg talte ofte med Laudrup, da han var træner i Swansea, og da understregede han ved flere lejligheder, at han ikke havde nogen som helst ambition om at være træner og manager for evigt.

- Han vil ikke være som de der trænere, der står på sidelinjen, til de fylder 60 år. Han vil ikke være en Alex Ferguson. Laudrup har andre interesser end fodbold. Han holder af at rejse og tilbringe tid med sin familie efter en meget intens spillerkarriere.

- Skulle jeg gisne om hans motiv til at sige ja til et job i Qatar, ville jeg sige, at det nok er nogle særdeles lukrative job, han får tilbudt i Mellemøsten. Og måske har han slet ikke appetit på at være manager i en af de store, evigt intense ligaer længere.

- Han er stadig et enormt stort navn i fodboldverdenen. Hans spil som aktiv var fænomenalt. Han er en ikonisk spiller, og han er en af de store spillere, hvis navn altid før eller senere dukker op i enhver samtale om europæisk fodboldhistorie.

- Han gjorde det virkelig godt som manager i den korte tid, han var i Swansea. Der var nok forventning om, at han ville gå efter en endnu større opgave i en af de store ligaer i Europa, men han rykkede til Qatar. Min fornemmelse er, at han ønskede at komme ud af spotlyset for en tid – ud af det meget intense liv som manager i en stor liga.

Storgrinende Laudrup afviser tv-vært

Mystik om Laudrup: Jeg har ikke hørt noget fra Qatar

Mesterklub bekræfter: Laudrup er vores nye træner

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.