Undersøgelse: Atleter har højere risiko for coronasmitte

Undersøgelse viser, at eliteatleter med deres anstrengende træning i højere grad vil inhalere viruspartikler

Christian Eriksen og andre fodboldspillere og atleter kan være særligt sårbare over for coronavirusset, skriver forskere. (Arkivfoto.) Foto: Stoyan Nenov/Reuters
Christian Eriksen og andre fodboldspillere og atleter kan være særligt sårbare over for coronavirusset, skriver forskere. (Arkivfoto.) Foto: Stoyan Nenov/Reuters
Følg Fodbold

En ny undersøgelse viser, at topfodboldspillere og andre eliteatleter i højere grad end andre risikerer at få coronavirus i lungerne.

Forskningen er lavet af italienske immunologer og lungespecialister i Italien og Tyskland.

Den viser, at eliteatleter med deres anstrengende fysiske udfoldelser i højere grad end andre vil inhalere viruspartikler og sende dem ned til de lavere dele af lungerne.

Covid-19, som er sygdommen fra coronavirusset, kan skade lungerne og udvikle komplikationer som lungebetændelse og akut lungesvigt (ARDS). Det er en pludseligt opstået tilstand, hvor lungerne ikke kan optage så meget ilt, som kroppen har brug for.

Forskerne bag undersøgelsen mener også, at atleter, der er symptomfri, kan forværre deres tilstand, hvis de bliver inficeret i lungerne under anstrengende træning.

Undersøgelsen sætter nye spørgsmålstegn ved forsøgene på at genstarte diverse fodboldligaer verden over, der har stået stille siden marts grundet coronaviruspandemien.

Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) har givet de europæiske ligaer den 25. maj som deadline for, hvornår planerne om en genstart af ligaen skal foreligge.

I undersøgelsen skriver forskerne Paolo Matricardi, Roberto Dal Negro og Roberto Nisini, at det kan være farligt at spille, mens coronavirusset stadig huserer.

- Vejrtrækning under anstrengende motion ændrer sig dramatisk ved en enorm forøgelse af ventilation, (ind- og udånding, red.).

- Professionelle atleter er særligt udsat på grund af deres hyppige ekstreme og langvarige motion, skriver forskerne i undersøgelsen, som endnu ikke har været igennem en fagfællebedømmelse (peer review).

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING
Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+