Nye sammenstød i Bahrain før Formel 1

Demonstranter kommer op at toppes med politiet og kræver den sultestrejkende livstidsfange al-Khawaja løsladt

Demonstranter flygter fra tåregas lørdag i Diraz. (Foto: AP)
Demonstranter flygter fra tåregas lørdag i Diraz. (Foto: AP)

Bahrains hovedstad, Manama, og omegn har natten til søndag igen været skueplads for sammenstød mellem hundreder af regeringskritiske demonstranter og politiet.

Det sker få timer før, at startskuddet lyder til Formel 1 grand prix'et i den lille golfstat.

Søndag morgen stiger der sort røg op fra brændende dæk over Budaiya, uden for Manama, hvor der også var masseprotester fredag og lørdag.

Politiet affyrede i nattens løb tåregas, gummikugler og chokgranater mod demonstranterne, som svarede igen ved at kaste med sten og brandbomber, siger øjenvidner til nyhedsbureauet AFP.

Nægter at drikke vand
De shiamuslimske demonstranter råbte slagord mod landets sunnimuslimske konge og krævede den sultestrejkende dansk-bahrainske livstidsfange Abdulhadi al-Khawaja løsladt.

Se også: al-Khawajas datter anholdt igen

Al-Khawaja, der har dansk pas, er blandt de førende demokratiforkæmpere i Bahrain og idømt livsvarigt fængsel for at stå bag protester mod landets regime sidste år.

Han har nu sultestrejket i over 70 dage og siden torsdag nægtet at drikke vand.

Bahrains indenrigsministerium oplyser dog på Twitter, at al-Khawaja er ved "godt helbred", og at den danske ambassadør søndag vil besøge ham på det militærhospital, hvor han er indlagt.

Se også: Vettel tager pole position i Bahrain

Lørdag oplyste Udenrigsministeriets Borgerservice til Ritzau, at den danske ambassadør i Saudi-Arabien, Christian Kønigsfeldt, efter alt at dømme ville få lov til at besøge Abdulhadi al-Khawaja mandag.

Demonstranterne raser også over, at en 36-årig demonstrant blev fundet død lørdag i en shiamuslimsk landsby. Politiet efterforsker dødsfaldet som en drabssag.

Reformer og forsoning
Kongestyret vil bruge Formel 1-løbet som bevis for, at der er styr på situationen igen efter sidste års massedemonstrationer, der førte til, at grand prix'et blev aflyst.

Kong Hamad bin Isa al-Khalifa, der selv overværer løbet, siger, at han personligt forpligter sig til reformer og forsoning.

- Døren er altid åben for en oprigtig dialog med alle vore indbyggere, siger kongen i en erklæring.

Se også: Ambassadør venter at besøge al-Khawaja mandag

Formel 1-verdensmesteren Sebastian Vettel, der søndag i sin Red Bull-racer starter fra pole position, har sagt, at meget af det, der bliver rapporteret, er opreklameret.

Han glæder sig til, at det kommer til at handle om det, der "virkelig betyder noget - dæktemperaturer og biler".

1 af 3 Protest i Diraz med billeder af afdøde og skilte mod Formel 1-løbet. (Foto: AP)
2 af 3 Formel 1-logoet med et maskingevær og teksten: Stop racing on our blood. (Foto: AP)
3 af 3 Demonstranter flygter fra tåregas lørdag i Diraz. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere