Annonce:
Annonce:

Formel 1-læge: Derfor blev Schumacher hasteopereret

En tidligere Formel 1-læge giver her den lægelige forklaring på, hvad der er sket med Michael Schumacher efter racerkørerens voldsomme skiulykke

Michael Schumacher på ski (Arkivfoto: AP)
Michael Schumacher på ski (Arkivfoto: AP)
Annonce:
Følg Formel 1

Formel 1-legenden Michael Schumacher er blevet lagt i kunstigt koma og hasteopereret for en hjerneblødning efter en skiulykke i de franske alper. Den tidligere Formel 1-læge Gary Hartstein forklarer her, hvad Schumachers tilstand helt præcist betyder.

- Det er velkendt, at der ved epiduralt hæmatom, en slags hjerneblødning, kan opstå en periode med kortvarig bevidsthed efter skaden, skrev han på Twitter om, hvorfor de første meldinger gik på, at Michael Schumacher var sluppet med en hjernerystelse.

- Men som hæmatomet (blodansamlingen, red.) former sig, opstår der et tryk, hvilket kan give pludselig og dramatiske symptomer. Derfor må trykkes lettes hurtigt. Det sker ved hjælp af en øjeblikkelig neurokirurgisk operation. Derefter skal patienten observeres i et ICU-miljø (Intense Care Unit, red.).

Annonce:

- Hastigheden af patientens bedring afhænger af: 1) alvorligheden af den oprindelige skade. 2) Hvor hurtigt, og hvor kraftigt presset stiger, når hæmatomen formes. 3) Hvor hurtigt man kan få drænet den igen 4) Kvaliteten af den neurologiske pleje og genoptræning, forklarer læge Gary Hartstein.

Kunstigt koma
I øjeblikket kæmper den 44-årige tysker og især lægerne for den tidligere verdensmesters liv på hospitalet i Grenoble, hvor han søndag blev opereret. Ulykken skete, mens han var ude og stå på ski med sin søn. Schumacher faldt og slog hovedet mod en sten. Og selv om han havde hjelm på, er han altså kommet alvorligt til skade.

- Vi beder om forståelse for, at vi ikke kan give løbende opdateringer på hans tilstand, lyder det fra Schumachers manager Sabine Kehm.

Schumacher er lagt i kunstigt koma, men det er ikke så alvorligt, som det kan lyde, forklarer Gary Hartstein.

Annonce:

- Enhver skade til hovedet kan medføre tab af koordination af tungen og halsmuskulaturen. Det sker når nogen sover - kaldet snorken. Men det er en respiratorisk obstruktion (kollaps af luftvejene, red.), der får CO2-niveauet til at stige og oxygen-niveauet til at falde. Hjernen vil gerne have oxygen, men hader CO2. Derfor kobler man patienten til en respirator og slanger. Det beskytter luftvejene.

- Det giver samtidig lægerne kontrol over vejrtrækningen. Men for at kunne gøre det, skal patienten være lagt i fuld narkose. Derfor er kunstigt koma en forlænget totalbedøvelse. Og hvad sker der så? Simpelt sagt, så handler det om at skabe de mest normale omgivelser for hjernen, mens man undgår andre trusler.

Ifølge videnskab.dk kan et kunstigt koma også beskrives på denne måde:

- Kunstig koma er en ekstrem form for totalbedøvelse, hvor lægerne stort set sætter hjernen ud af funktion, således at patienten hverken kan bringes til bevidsthed eller kan reagere på nogen påvirkninger. Hjerterytme, blodtryk og åndedræt må under en kunstig koma opretholdes mekanisk eller ved hjælp af lægemidler.

Ny operation
Ifølge både tyske og franske medier var Michael Schumacher i nat gennem en ny operation, og det er ikke godt nyt.

- Passer det, vil det betyde, at trykket på hjernen fortsat er faretruende højt. Lad os håbe, at det bare er rygter (om en ny operation, red.), skriver Gary Hartstein mandag morgen på twitter.<br /><br /><p><b>Nyt kl. 11</b><br /> Kl. 11.00 dansk tid forventes vi igen at blive klogere på Michael Schumachers tilstand. Her er der nemlig varslet en pressekonference fra hospitalet i Grenoble med nyt om tyskerens tilstand. Det giver ifølge Gary Hartstein fin mening at vente til det tidspunkt, for der har lægerne fået mulighed for at kigge på nye CT-skanninger og fået tjekket blodprøverne.</p><p>- Det, vi gerne vil høre her, er: 1) Ude af eller på vej ud af respiratoren. 2) Trykket på hjernen er normalt. Hvis vi hører disse ting, så er vi kørende. Og selvfølgelig, alt hvad der er bedre end dette, er bedre, forklarer Hartstein. ¨</p>

Blå bog om Michael Schumacher

* Født 3. januar 1969.

* Debuterede i Formel 1 for Jordan i 1991 ved det belgiske grand prix som erstatning for den fængslede belgiske kører Bertrand Gachot. Kørte kun 500 meter af selve løbet, men imponerede i løbet af weekenden.

* Fik kontrakt med Benetton-teamet efter det ene løb for Jordan og blev nummer fem i sit første grand prix som Benetton-kører.

* Kom for første gang på podiet ved det mexicanske grand prix i 1992. Senere samme år vandt han også sit første løb. Det var pudsigt nok ved det belgiske grand prix året efter sin debut.

* Først i 1994 snuppede hans sin første pole position. Det var ved Monacos grand prix.

* Vandt sammenlagt syv VM-titler, hvilket er rekord. I 1994 og 1995 vandt han med Benetton, og fra 2000 til 2004 blev det fem på stribe for Ferrari.

* 1994-mesterskabet blev sikret, da han kolliderede med briten Damon Hill i sæsonens sidste løb, så begge udgik. Det var tæt på en lignende kollision i 1997 med canadieren Jacques Villeneuve, som dog endte med at blive verdensmester det år.

* I 2002 sluttede Schumacher alle løb på podiet, hvilket er rekord. Han vandt VM-titlen med seks løb tilbage af sæsonen.

* I 2004 vandt han 13 løb. Det blev blandt andet til syv sejre i træk.

* Er noteret for 91 grand prix-sejre, hvilket er rekord.

* Annoncerede for første gang, at han indstillede karrieren i 2006.

* I 2009 blev han enig med Ferrari om at gøre comeback for italienerne i stedet for skadede Felipe Massa. Det blev ikke til noget alligevel. Schumacher meldte fra på grund af en nakkeskade efter et motorcykelstyrt.

* Efter tre års eksil fra sporten annoncerede Schumacher sit comeback i 2009. Fra 2010-sæsonen og tre frem skulle han køre for Mercedes.

* Det blev ikke noget glorværdigt comeback. Samlet blev han nummer ni og otte i sine to første sæsoner.

* Først i 2012 kom han på podiet efter sit comeback. Det skete ved det europæiske grand prix i Valencia.

* Mercedes meddelte i maj 2011, at teamet ville stoppe samarbejdet med Schumacher efter 2012-sæsonen. McLarens Lewis Hamilton fik i stedet tyskerens plads i 2013.

* Blev sat i forbindelse med Formel 1-teamet Sauber, men annoncerede torsdag den 4. oktober sidste år, at han ville takke af efter 2012-sæsonen.

* Er erklæret i kritisk tilstand efter en skiulykke i de franske alper.

* Privat er Michael Schmacher gift med Corinna, som han har børnene Gina-Maria og Mick med.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Stadig en stank af magtmisbrug i minksagen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: