Sådan kæmper de for Schumachers liv

Som tiden går stiger Michael Schumachers chancer for overlevelse – eventuelle hjerneskader er det for tidligt at sige noget om

Michael Schumacher har siden søndag lidt over middag ligget i kunstig koma på universitetshospitalet i Grenoble. Der er torsdag morgen foreløbig ingen meldinger om et nyt pressemøde på hospitalet, hvilket formentlig kan tolkes derhen, at tyskerens tilstand ikke har ændret sig markant det sidste døgn. (Foto: AP)
Michael Schumacher har siden søndag lidt over middag ligget i kunstig koma på universitetshospitalet i Grenoble. Der er torsdag morgen foreløbig ingen meldinger om et nyt pressemøde på hospitalet, hvilket formentlig kan tolkes derhen, at tyskerens tilstand ikke har ændret sig markant det sidste døgn. (Foto: AP)

Michael Schumacher kæmper fortsat for sit liv på universitetshospitalet i Grenoble, hvor læger konstant overvåger den syvfoldige Formel 1-verdensmesters tilstand efter et voldsomt skistyrt søndag formiddag.

Onsdag var der ingen nye detaljer om den 44-årige tyskers tilstand, som dog var stabiliseret en anelse efter to operationer søndag og tirsdag, der skulle lette trykket fra flere blødninger i hjernen.

- Michael er under konstant overvågning, hans tilstand var stabil hele natten (til onsdag). Intet har ændret sig. Det er for tidligt at komme med flere detaljer, udtalte Schumachers manager, Sabine Kehm, onsdag formiddag.

Schumacher ligger fortsat i kunstig koma på intensivafdelingen i Grenoble med flere blødninger i hjernen. En farlig situation, selvom lægerne tirsdag ved en vellykket operation fjernede en blodansamling fra en kraftig blødning.

Se også: Schumachers tilstand bedre efter ny operation

- Det er små skader, som ikke bløder voldsomt. Det farlige er bare: disse blødninger kan blive værre, når man fjerner en blodansamling, da trykket i hjernen da bliver mindre og blodet flyder lettere, forklarer den Hamburg-professoren Uwe Kehler, der følger situationen fra sidelinjen, til Bild.

Den tyske neurolog forklarer, hvordan tirsdagens operation er foregået. Enten ved, at der er boret hul i kraniet og opereret ved hjælp af et mikroskop, eller ved, at der simpelthen er fjernet et stykke af kraniet, som senere sættes fast igen med en titaniumplade.

Schumachers kropstemperatur kan være sænket helt ned til 34 grader, hvilket sænker stofskiftet i hjernen og dermed også risikoen for nye hævelser, blødninger og hjerneskader, ligesom der gives medicin, der får hævelserne til at falde.

- Schumacher har stadig mange blødninger i hjernen. Dem må vi fortsat holde øje med, sagde professor Emmanuel Gay tirsdag under et kort pressemøde i Grenoble, og Uwe Kehler forklarer, hvorfor disse modsat de to større blødninger i Schumachers hjerne ikke kan opereres:

- Det er ikke muligt! Disse små, diffuse blødninger opstår i begge hjernehalvdele. Men for det første er blodansamlingerne ofte så små, at man ikke kan se dem alle, og for det andet er der så mange, at man ville ødelægge mange sunde hjerneceller, hvis man forsøgte at operere på dem, forklarer den tyske professor.

Se også: Forklædt som præst: Ville snige sig ind til Schumacher

Lægerne i Grenoble understregede tirsdag, at patienter på intensivafdelingen i sagens natur kunne få tilbagefald fra en forholdsvis stabil tilstand, men som tiden går, øges overlevelseschancerne i Schumachers tilfælde.

- De første tre-fire dage er særligt kritiske, for her kan små blødninger pludselig blive større, så det kræver en operation. Men hver operation indebærer en risiko, siger Kehler.

- Når patienter er kommet godt gennem de første tre-fire dage, kan man ånde lidt op. Blødningerne tager ikke længere til, men rundt om dem kan der opstå hævelser, som skaber nye problemer.

- Derfor er det i øjeblikket og de næste dage ikke til at sige, om patienten overlever, og hvordan det derefter vil gå ham, siger professor Kehler.

Hvis Schumachers tilstand forholder sig stabil, kan komaen langsomt hæves. Men der kan også komme pludselige tilbagefald, som lægerne i Grenoble forklarede på tirsdagens pressemøde.

- Hvis alt er stabilt, kan man efter nogle dage langsomt ophæve den kunstige koma, så patienten vågner. Det kan dog også tage et par uger eller længere tid, alt efter, hvordan hjernen reagerer, om trykket eksempelvis stiger igen, så komaen igen skal være dybere, forklarer professor Kehler.

Se også: Halvnøgen Bendtner hylder Schumacher

- Først når patienten har overstået denne fase og igen er ved bevidsthed, kan man bedømme følgeskaderne. Billeder af hjernen kan ikke alene give viden om, hvor alvorlige skaderne er. Også fordi sunde områder i hjernen delvist kan overtage opgaverne fra de beskadigede. Det kan dog først bedømmes, når patienten er ved bevidsthed, forklarer professoren til Bild.

Der er ikke planer om at afholde nye pressemøder på hospitalet i Grenoble, før der er ændringer i Schumachers tilstand at berette om. Torsdag morgen var der ingen meldinger om et pressemøde i dag.

0 kommentarer
Vis kommentarer