Banebrydende F1-regel skal hindre nye tragedier

Efter en succesfuld prøveperiode har FIA besluttet at gøre ordningen med den 'virtuelle safety car' til en permanent regel i Formel 1

Jules Bianchi forulykkede på tragisk vis under det japanske grandprix, og franskmandens uheld har nu fået konsekvenser for regelsættet i Formel 1. (Foto: AP)
Jules Bianchi forulykkede på tragisk vis under det japanske grandprix, og franskmandens uheld har nu fået konsekvenser for regelsættet i Formel 1. (Foto: AP)

Da Formel 1-køreren Jules Bianchi i oktober bragede ind i en kranvogn under det japanske grandprix, blev motorsporten ramt af en ny tragedie, der fortsat kan få det værst tænkelige udfald.

For selv om ulykken i dag ligger mere end et kvart år tilbage, er det endnu uvist, hvorvidt franskmanden vil komme sig over sine kvæstelser, og ifølge familien er Bianchi fortsat bevidstløs.

Marussia-kørerens frygtelige uheld har dog ikke kun sat sig negative spor. Således medførte det brutale møde med kranvognen på Suzuka-banen, at der på ny blev stillet skarpt på sikkerheden i Formel 1, og måske vil den fatale franske frakørsel på sigt betyde, at andre kørere undgår at lide samme skæbne.

Fra 2010 til 2013 blev der kørt Formel 1-ræs i Sydkorea, men løbet i 2015 er droppet. (Foto: PA) Formel 1 Formel 1-løb bliver droppet

Årsagen hertil skal findes i det faktum, at FIA (det internationale motorsportsforbund) i kølvandet på Bianchis ulykke, som fandt sted, mens der blev flaget med dobbelt-gult på banen, besluttede at indføre en ny regel, som i første omgang skulle gælde på forsøgsbasis.

Tiltaget gik ud på, at der i den forgangne sæsons sidste fire løb blev eksperimenteret med en såkaldt 'virtuel safety car', og effekten heraf er nu blevet evalueret.

Resultatet er blevet, at man fra FIA's side er overvejende positivt stemt og derfor ønsker at gøre konceptet til en fast del af regelsættet i Formel 1. Det skriver Autosport.

Tanken bag idéen går i al sin enkelthed ud på, at der rundt omkring på banen vil blive skiltet med bogstaverne 'VSC' i tilfælde af, at der skal ryddes op efter et uheld et givet sted, eller at der flages med dobbelt-gult af en anden årsag.

Stoffel Vandoorne kører McLaren-Hondas testbil MP4-29H/1X1 på Yas Marina-banen i Abu Dhabi. (Foto: McLaren). Formel 1 Alvorligt slag: Derfor er McLaren handicappet i 2015

Under disse omstændigheder vil kørerne blive mødt af en fartbegrænsning, ligesom de heller ikke vil have lov til udnytte situationen til at køre i pit, medmindre der skal skiftes dæk.

Når det igen er sikkert at starte ræset op på ny, vil denne besked blive givet til samtlige mandskaber, hvorefter grønne lys vil signalere, at løbet på ny er klar til at blive genoptaget på regulær vis.

Regelændringen træder i kraft med omgående virkning, hvorfor Formel 1-feltet fra og med 2015-sæsonens begyndelse altså kan blive mødt af en mulig tilstedeværelse af en 'virtuel safety car' i løbet af hvert enkelt grandprix.

Det er fortsat uvist, hvorvidt Jules Bianchi vil komme sig over sine kvæstelser, men Formel 1-feltet beder til, at det sker. Se den gribende hilsen til franskmanden her:

0 kommentarer
Vis kommentarer