Bizar afslutning for dansk stortalent

Christian Lundgaard blev kørt af banen i Rusland af sin rival og mistede chancen for at avancere i årets F3-mesterskab

Hverken sæsonen eller sæsonfinalen i Sochi artede sig, som Christian Lundgaard havde forestillet sig på forhånd. Foto: Jan Sommer
Hverken sæsonen eller sæsonfinalen i Sochi artede sig, som Christian Lundgaard havde forestillet sig på forhånd. Foto: Jan Sommer
Følg Formel 1

F3-sæsonen sluttede næsten, som den startede for Renaults danske akademikører Christian Lundgaard. Præcis som i sæsonpremieren fik en besynderlig kendelse fra løbets stewards en afgørende betydning for weekenden.

Målet før sæsonfinalen i Rusland var som minimum at holde fast i den samlede femteplads; en drømmeweekend og tredjepladsen var inden for rækkevidde.

Det hele faldt fra hinanden på bizar vis forårsaget af en af de nærmeste rivaler.

Under en tidlig safetycar i lørdagens hovedløb blev Lundgaard kørt af banen bagfra af Red Bull-junioren Jüri Vips, som var en af de kørere, der var inden for rækkevidde i mesterskabet. Da østjyden havde snurret rundt og var vendt sikkert tilbage på banen, var han nede som 20'er.

Indirekte sikrede Vips med den aktion sin plads i mesterskabet. Under alle omstændigheder spolerede han alle chancer for sin danske rival.

Red Bull-junioren holdt sin placering og avancerede til tredjepladsen. Dommerne uddelte ganske vist en ti sekunders straf til Vips, hvilket sendte ham ned på ottendepladsen. Til søndagens sprintløb starter de otte første i omvendt rækkefølge, hvilket betød pole-position til køreren, som havde sat sin nærmeste rival ud af spillet ... 

Det bizarre består i, at forbryderen ender med at få optimale chancer for at vinde weekendens andet løb, hvilket han gjorde, mens offeret var chanceløs. Efter påkørslen sluttede Lundgaard hovedløbet som 14'er og sprintløbet som nier.

Det normalt så sejrsvante ART Grand Prix-team har været hælene i denne sæson sammenlignet med suveræne Prema Power Team. Christian Lundgaard var dog klart bedste ART-kører. Foto: Jan Sommer
Det normalt så sejrsvante ART Grand Prix-team har været hælene i denne sæson sammenlignet med suveræne Prema Power Team. Christian Lundgaard var dog klart bedste ART-kører. Foto: Jan Sommer
 

- Det var virkelig en træls weekend og en ærgerlig måde at slutte mesterskabet på. Jeg kunne intet gøre ved situationen i lørdagens løb, hvor jeg blev påkørt bagfra. Og når man skal kæmpe sig frem i feltet og ligger i beskidt luft bag konkurrenterne, får man virkelig ødelagt sine dæk. Så det var rigtig svært at vinde placeringer og det ødelagde også søndagens løb, siger den 18-årige østjyde.

Han blev derfor overhalet i den samlede stilling og slutter sekser i det nye F3-mesterskab, som blev vundet suverænt af Ferrari-junioren Robert Shwartzman. Lundgaard slutter dog stadig sæsonen som højst placerede kører uden tidligere erfaring fra Formel 3 eller GP3.

Hans næste opgave bliver det ikoniske gadeløb i Macau til november, mens hans management træffer de endelige beslutninger om 2020-sæsonen. Det peger på avancement til F2, men endnu en sæson i F3 kan også komme på tale.

Straffet efter kontroversielt drama: Baglandet rasende

Dommerne var anderledes strenge under søndagens sprintløb i F2, som blev ramt af endnu en stor ulykke.

Nobuharu Matsushita slap uskadt fra det voldsomme sammenstød med Nikita Mazepin, men kørerne blev holdt i uvished i en halv time. Tv viste ingen langsomme gengivelser af crashet på løbets første omgang, hvilket fik alle implicerede til at frygte det værste som for en måned siden på Spa, hvor deres kollega og konkurrent Anthoine Hubert mistede livet.

Efterfølgende uddelte dommerne en harsk straf til milliardær-sønnen Mazepin på 15 placeringer til sæsonfinalen i Abu Dhabi plus fire strafpoint på licensen, fordi han 'havde udvist mangel på omsorg for hans medkørere og havde forårsaget en ulykke, som kunne have endt meget værre'.

Dansk F1-håb fik hemmelig test

Fem milliardær-sønners F1-fordel: Ingen kvaler - far betaler

Debriefing fra Sochi: Kevin er som forvandlet

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+