Button spiller spillet - som en mester

Måske ved Kevin Magnussen allerede i næste uge, om han har et McLaren-sæde i 2016 – Jenson Button bestemmer selv, om han vil beholde det

Jenson Button klappede torsdag helt i om ugens store historie i engelsk presse: At han står foran et karrierestop i Formel 1. (Foto: AP)
Jenson Button klappede torsdag helt i om ugens store historie i engelsk presse: At han står foran et karrierestop i Formel 1. (Foto: AP)

- Hvad ville det betyde, hvis – og det er et stort hvis – Jenson Button besluttede at stoppe med sæsonens udgang?

Sådan lød det kildne spørgsmål med undertoner, da Formel 1-cirkusset torsdag ramte Tokyo, og seks profilerede kørere sad på podiet til åbningspressemødet før Japans Grand Prix.

Efter rygter om Formel 1-stop: Nu udtaler Button sig

Fortsætter Jenson Button hos McLaren i 2016? Eller skal der sidde en anden mand i bilen, det vil sige eksempelvis ... Kevin Magnussen? Man skulle næsten tro, man befandt sig i 2014.

Spørgsmålet blev rettet til feltets mest vindende kører, Sebastian Vettel, mens feltets mest rutinerede, Button, sad ved siden af og smilede og gned sig i øjet – lidt forlegen og lidt tilfreds.

- Vær nu sød, sagde den engelske veteran til Vettel, før denne udtalte Formel 1-feltets officielle holdning til Jenson Button som sportmand og menneske:

- Vær nu sød, Sebastian. (Foto: AP)
- Vær nu sød, Sebastian. (Foto: AP)

- Han har vel sine grunde til ikke at sige mere. Det ville være et tab (hvis han stoppede, red). Jeg husker, da jeg var en lille dreng, og han var meget ung, på vej ind i Formel 1.

- Han fortjener at blive mester, og jeg er sikker på, at hvis der havde været flere år, hvor han havde haft en konkurrencedygtig bil, ville han have været med helt fremme. Hans kvalitet er uden for diskussion, og derudover er han en meget fair fyr både på banen og uden for banen. Jeg tror, vi alle holder af ham af mange forskellige grunde, så det ville være et stort tab, sagde Vettel.

- Jeg begynder at græde om lidt, sagde Button og lagde en hånd på den fire-dobbelte tyske verdensmesters skulder.

På mange måder minder det om 2014: Jenson Button ser ud til at være på vej ud af sporten, og efter, at det er gået op for folk, at Button kan være fortid, har englænderen fået trommet så mange positive vibrationer sammen, at et karrierestop i Formel 1 næsten kommer til at lyde som en trussel.

Selv Ferrari-fans vil have Buttons autograf før løbet i Japan. (Foto: AP)
Selv Ferrari-fans vil have Buttons autograf før løbet i Japan. (Foto: AP)

Den store forskel på 2014 og 2015 er, at hvor Button sidste år nærmest resignerede før det sidste løb i Abu Dhabi og talte melankolsk om, at det kunne være hans sidste løb, hvor ærgerligt det var, for han følte, han havde mere at give – så bestemmer han 2015 stort set selv, hvad han vil. Fra McLaren har det nemlig lydt, at man meget gerne beholder Button, og Button har til forskel fra sidste år ikke talt om, at han gerne vil fortsætte.

Ifølge engelske aviser har Button ligefrem truffet beslutningen om at stoppe.

Britiske aviser: Button stopper Formel 1-karrieren
Men som han sagde på torsdagens pressemøde – og derefter gentog 20 gange for forskellige medier:

- Der er intet nyt siden det sidste løb, ikke mere information. Vi har gode samtaler, holdet og mig. Mere er der ikke. Der er mange muligheder for, hvad der kan ske næste år. Så mange muligheder.

Det kunne på overfladen lyde som om, at han med ’gode samtaler’ mener, at man nærmer sig en kontrakt for 2016, som begge parter kan acceptere, ikke mindst på det økonomiske område.

Men når Button samtidig gang på gang understreger: ’Det vigtigste er, at der er en følelse af glæde og fremtidsmuligheder i det, man laver’, så skal det nok nærmere tolkes derhen, at holdet nu skal have ro til at koncentrere sig om Japans Grand Prix i weekenden, årets vigtigste for McLarens udskældte motorleverandør Honda.

Milliontab! Skidt sæson tvinger McLaren på penge-jagt

Så kan Buttons fremtid på det sportsligt kriseramte hold blive samtaleemnet i næste uge, hvor McLarens option på at forlænge hans kontrakt udløber.

Kevin Magnussen er ikke med i Japan. Det er til gengæld hans konkurrent til det sæde, Button efterlader sig før eller siden, GP2-stjernen Stoffel Vandoorne. Magnussen sidder derhjemme med gips på den hånd, han brækkede i et styrt på cykel. Havde McLaren planer om at annoncere ham som ny kører i løbet af denne weekend, havde han nok befundet sig i Japan.

Punkt for punkt: Derfor fører Kevin over konkurrenten