De smukke damer fyret: F1 forbyder gridbabes

Traditionen med piger på gridden passer ikke med F1-ejernes værdier, så de afskaffes fra og med 2018-sæsonen

Farvel og tak. Formel 1 siger farvel til sine ikoniske gridpiger. Foto: Jan Sommer
Farvel og tak. Formel 1 siger farvel til sine ikoniske gridpiger. Foto: Jan Sommer

Smukke kvinder og Formel 1 har været i symbiose siden sportens teenageår, men fra 2018-sæsonen bliver der endnu færre damer i den mandsdominerede paddock.

Formel 1's nye amerikanske ejere Liberty Media stopper fra i år den langvarige tradition med at benytte gridgirls til at præsentere kørerne.

- Henover det seneste år har vi kigget på en række områder, som vi følte havde brug for en opdatering, så de passede bedre til vores vision for denne fantastiske sport, udtaler Sean Bratches, kommerciel chef for Formel 1, i en pressemeddelelse.  

- Mens ansættelsen af gridgirls har været en fast del af Formel 1 i årtier, synes vi ikke denne tradition passer med vores brands værdier eller nuværende sociale normer. Vi tror ikke, denne praksis er passende eller relevant for Formel 1-fans, gamle som nye.

I stedet ønsker sportens ejere at tiden på gridden skal være underholdende samtidig med, at løbsarrangørerne og sponsorerne kan fremvise deres lande og produkter.

Sidste sæson var den vildeste og længste optakt i netop USA. Foruden gridpigerne var der besøg af Usain Bolt til at sætte løbet i gang, bokselegenden Michael Buffer til at annoncere kørerne, et kæmpe klassisk amerikansk marcherende band samt cheerleaders fra Dallas Cowboys.

I Østrig var pigerne klædt i nationaldragter og udvalgt efter en national Red Bull-konkurrence. Foto: Jan Sommer
I Østrig var pigerne klædt i nationaldragter og udvalgt efter en national Red Bull-konkurrence. Foto: Jan Sommer
 

Hvorvidt smukke kvinder må promovere produkter på anden vis end at stå med et skilt på gridden, siger pressemeddelelsen intet om.

F1-storsponsorer som Emirates, Etihad og Singapore Airlines har eksempelvis for vane at medbringe stewardesser til sine events, ligesom hovedsponsoren Heineken længe har benyttet eventpiger - og ikke kun på gridden.

Før juletid kørte en stor debat hos særligt britiske BBC om gridgirls. Var det sexistisk og forældet eller helt fint og en naturlig del af sporten.

Meningerne var delte ...

Se billederne fra Monza: Årets frækkeste gridbabes

Byder op til narrestreger: Årets smækreste gridpiger

Kvinder måber over valg af racerbabe: 'Er ufattelig skuffet'

Kamikaze-tips før F1-start: Her er holdenes 2018-form