Den er go' nok: Vestager kan gå i krig mod Formel 1

Sauber og Force India har klaget til EU over manglende bonusmillioner

Margrethe Vestager kan blande sig i Formel 1 (Foto: AP)
Margrethe Vestager kan blande sig i Formel 1 (Foto: AP)

McDonald, Google, Disneyland, Gazprom og nu Formel 1.

Den danske EU-konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, kan snart indlede en ny krig mod en 'mastodont'.

Efter at have indledt kampe mod burgere, nettet, Anders And, naturgas, læs Putin, er modstanderen Formel 1 med den enevældige hersker, Bernie Ecclestone.

De to økonomisk trængte midterhold, Sauber og Force India, er blevet så sure over, at Formel 1-bossen sørger for at holde sig gode venner med 'de 5 store' med milliarder af kroner i såkaldt bonus, at de to Formel 1-hold er gået sammen og sendt en klage af sted til EU's kommission for konkurrence.

Marcus Ericssons start i Shanghai og Sochi er reddet af et forskud fra svenske rigmænd (Foto: Jan Sommer) Formel 1 F1-team i krise: Reddet af svenske rigmænd

Sauber og Force India vil have andel i milliardbeløbet, som Formel 1's promotor med rund hånd og uden logik hvert år kan uddele til sine 'venner' for at få deres opbakning.

Det drejer sig om af de i alt 2 milliarder af de såkaldte 'kommercielle penge', som Bernie Ecclestone kan fordele uden at spørge andre.

Andre 4,3 milliarder udbetales efter en fordelingsnøgle.

Motorsporten-Total.com har fået fat i det interessante papir, der viser, at det ældste Formel 1-mandskab, Ferrari, blev topscorer i  2015-sæsonen med i alt 1,2 milliarder, hvoraf størstedelen, 685 mio. kroner, var en bonus.

Formel 1's nye nr. 1-mandskab, Mercedes, fik i alt 1.1 milliard, hvoraf godt 500 mio. kroner var en bonus i samme størrelse, som 'forgængeren' som nr. 1, Red Bull også fik i bonus. Totalt fik det østrigske 'energidriksteam 'kun' 940 mio. kroner på grund af svigtende resultater på banen.

Kevin Magnussen har dummet sig (Foto: Jan Sommer) Formel 1 Magnussen i stormvejr efter McLaren-hån

Der er til gengæld forskel på bonus'en til de to britiske Formel 1-mandskaber, hvor McLaren fik ekstra 200 mio. kroner mod Williams' 65 mio kr, selv om Sir Frank Williams' team var væsentligt bedre end Ron Dennis' McLaren i den 2015.

Derfor var der også i det samlede beløb godt 33 mio. kroner mere til Williams end McLaren, som fik udbetalt henholdsvis 568 mio. kr og 535 mio. kr.

De to vrede mandskaber, Force India og Sauber fik henholdsvis 437 mio. kr og 354 mio. kr, mens Kevin Magnussens Renault, tidligere Lotus, kørte 420 mio kr hjem.

Nico Rosberg, der i Bahrain vandt femte VM-løb i træk, er også røget i fedtefadet (Foto: AP) Formel 1 Skandalen ruller videre: Formel 1-stjerne er også i fedtefadet

Det er den store forskelsbehandling, som har fået de to hold til at gå til Margrethe Vestager.

Den schweiziske avis, Blick, hvis Formel 1-ekspert, Roger Benoit, er Bernie Ecclestones bedste ven i journalistkorpset og faste backgammonmodspiller, kan berette, at Bernie Ecclestone ligesom motorpræsident Jean Todt er sur over, at Margrethe Vestager og hendes embedsmænd måske vil åbne en sag.

Formel 1-bossen har ikke glemt, hvordan EU fik smidt de ellers pengestærke cigaretgiganter på porten med et forbud.

Pengelisten i 2015

1. Mercedes 1,855 mia. kr

2. Ferrari 1,8 mia.

3. Red Bull 1,8 mia.

4. McLaren 1,7 mia.

5. Williams 1 mia.

6. Toro Ross 900 mio.

7. Sauber 750 mio.

8. Force India 700 mio.

9. Lotus 635 mio.

1 af 2 Formel 1-bossen Bernie Ecclestone kan hvert år uddele millarder af kroner, hvoraf de fleste havner hos 'vennerne'. Det har gjort Force India og Sauber sure (Foto: AP)
2 af 2 Margrethe Vestager kan blande sig i Formel 1 (Foto: AP)
27 kommentarer
Vis kommentarer