Det bedste F1 fra 2016: Fødslen af den ny Senna

Max Verstappen stjæler showet, når Ekstra Bladets Formel 1-ekspert Jason Watt og Formel 1-reporter Jonas Hüttel kigger tilbage på 2016

Chokerende er for en sjælden gangs skyld en passende betegnelse, når det gælder decembers største Formel 1-historie: Nico Rosbergs pludselige karrierestop.

På sigt vil tyskeren dog kun spille en mindre rolle i historiebøgerne, hvorimod 2016 vil blive husket for, da Max Verstappen for alvor trådte ind på scenen som sportens næste superstjerne.

'Ufatteligt', var Max Verstappens danske mekaniker Ole Schacks kommentar, da hollænderen på bekostning af Daniil Kvyat blev forfremmet til Red Bull og blev alle tiders yngste grandprix-vinder - tilmed i sin debut. Ganske vist med lidt hjælp fra de to Mercedes-kamphaner, som kørte hinanden af banen, men det skal ikke plette præstationen. 

Han blev gentagne gange kritiseret for sine forsvars-manøvrer af særligt Sebastian Vettel og Kimi Raïkkönen, men stod fast på sit, og det blev for det meste bakket op af løbets dommere. Dog afstedkom de også en regelpræcisering for at undgå alvorlige ulykker ...

Fernando Alonso lykønsker Max Verstappen med den første grandprix-sejr. Foto: Jan Sommer
Fernando Alonso lykønsker Max Verstappen med den første grandprix-sejr. Foto: Jan Sommer
 

Under det ekstreme grandprix i Brasilien viste Max Verstappen sig for alvor som en genfødt Ayrton Senna. Ikke mindst da han sidst i løbet tog konsekvensen af de mange afbrydelser, våde forhold og gik fra intermediates til nye regnvejrsdæk.

Herfra stormede teenageren gennem feltet til podiets nederste placering.

For at sige det mildt; Jason Watt var som de fleste andre Formel 1-fans temmelig imponeret over, hvad han var vidne til.

- Jeg ved godt, at han var på nyere dæk, men hans overblik var helt fænomenalt. Han afsøgte grænser på banen, så teamet måtte skole Daniel Ricciardo i, hvordan han skulle køre. Jeg vidste ikke engang, at de måtte det, siger Ekstra Bladets Formel 1-ekspert.

- Og det er ikke meget Formel 1, Verstappen har kørt i regnvejr. Kort sagt: Han er en hyper-intelligent racerkører.

Max Verstappens kørsel under svære betingelser på Interlagos var helt fænomenal. Foto: All Over Press
Max Verstappens kørsel under svære betingelser på Interlagos var helt fænomenal. Foto: All Over Press
 

- Andre lukkede slet ikke døren, fordi han var så langt bagude, at de slet ikke kunne forestille sig, at han ville overhale. Som Senna ledte han efter grænsen i hvert eneste sving. Det var fedt at se.

- Han viser også noget af den samme kompromisløshed, som Senna ganske vist ikke sagde højt, men jeg er sikker på, han tænkte. Ude på banen er han i særklasse, siger Jason Watt.

Uden for banen mener Watt, at Verstappen har tendens til at blive lidt for højrøstet. Men det hører ungdommen til. På sigt bliver han mere moden og formentlig mere politisk korrekt, lyder vurderingen.

***

Sådan vil vi ellers huske F1-året 2016

Drømmestart for Haas F1
Med taktisk kløgt fra strategen Ruth Buscombe lykkes det Romain Grosjean at sikre en sjetteplads for Kevin Magnussens kommende team. Sensationelt for de amerikanske debutanter og en tangering af Mika Salo placering, da Toyota trådte ind i Formel 1 i 2002.

Den fornemme start blev fulgt af en endnu mere imponerende femteplads i Bahrain til det følgende grandprix.

Alonso udsat for 46G
For anden sæson i træk var McLaren-Hondas spanske superstjerne involveret i en alvorlig ulykke, som kostede ham deltagelsen i et grandprix. Med 313 km/t. på Albert Park i Melbourne forsøgte Alonso en overhaling på Esteban Gutierrez, som endte med en påkørsel og to sammenkrøllede racere.

Stoffel Vandoorne afløste i Bahrain og varslede om nye tider på teamet med point i sin debut. Kevin Magnussen stod for sæsonens andet store crash, om end det var knap så vildt ...

Mercedes-krig endt i crash
Siden Mercedes begyndte at dominere i 2014, har der været spændinger mellem Lewis Hamilton og Nico Rosberg. Efter en forfærdelig start på sæsonen for Lewis Hamilton på grund af tekniske problemer kulminerede krigen mellem de to Mercedes-kørere i Barcelona, hvor de to kamphaner kørte hinanden af banen.

Ledelsen var ikke tilfreds, men fortjener generel ros for den måde, de har håndteret rivaliseringen, hvordan kørerne fik lov til at kæmpe mod hinanden.

Den russiske torpedo
I store dele af sæsonen var Danil Kvyat som en løsgående torpedo, der kunne eksplodere når som helst. I Kina sikrede han Red Bulls første podium, men blev degraderet efter Rusland, hvor han for andet løb i træk kørte ind i Sebastian Vettel.

Henover sommeren var russeren en farlig mand, hvilket blandt andet kostede Kevin Magnussen løbet i Monaco. Mod slutningen viste Kvyat igen sine kvaliteter og formåede at få endnu en sæson for Toro Rosso.

Hvor er hjulene?
Red Bull og i særdeleshed Daniel Ricciardo var hurtigst hele weekenden i Monaco, hvor australieren den eneste gang hele sæsonen fravristede Mercedes pole-position. Ricciardo burde have vundet grandprixet, men måden australieren smed den på, bliver en YouTube-klassiker.

Mekanikerne havde glemt hjulene, da han kom ind til pitstop ...

Smagen af fodsved
2016 blev året, hvor Daniel Ricciardo begyndte at fejre sine triumfer med at drikke champagne af sin racerstøvle. Den såkaldte 'shoey' er en australsk tradition opfundet af nogle surfere og fiskere kaldet 'Mad Hueys'.

- Personligt elsker jeg smagen. I dag var den ret frugtig. Jeg havde fået min salte, fordi jeg havde fået nok væske. Det var mere en dessert end en hovedret, sagde Ricciardo efter sin sejr i Malaysia.

Ricciardo tager sig en shoey. Foto: AP
Ricciardo tager sig en shoey. Foto: AP
 

Formel 1 på amerikanske hænder
Kapitalfonden CVC Capital har i årevis ejet hovedparten af Formel 1 og suget penge ud af sporten. Fra 2017 overtager amerikanske Liberty Media aktiemajoriteten i en handel til en værdi af otte milliarder dollar.

Konsekvensen af ejerskiftet på den sportslige front er endnu uvis, og Bernie Eccelestone forbliver daglig leder ind til videre.

Rosbergs chokerende karrierestop
'Endelig' hed den limiterede fotobog, som Nico Rosberg udgav efter sit verdensmesterskab. Tyskeren fik sin titel, men ingen - og slet ikke Mercedes - havde forventet, at de skulle på jagt efter en ny kører i december.

På banen skriver Nico Rosberg sig ikke ind i historien. Det gør til gengæld den måde, han forlod sporten på.

Dommen over Kevins sæson: Tre genistreger og seks til skrotkassen

Verstappens danske stjernemekaniker: Fra fejedreng til Formel 1

Elsker smagen af fodsved: Frugtig som en dessert

Sort boks afslører: Alonso modstod 46G

Fuck, fuck! Vettel rasende efter start-crash