Annonce:
Annonce:

F1 i Danmark nærmer sig: Vi bestemmer selv

Helge Sander var på studietur i Singapore for at blive klogere på udfordringerne med at arrangere et dansk grandprix i København - 1. februar skal det færdige projekt ligge klar til politisk bedømmelse

Annonce:
Følg Formel 1

SINGAPORE (Ekstra Bladet): Selv kalder de besøget i Singapore for en studietur. Inviteret af den kommercielle organisation bag Formel 1 er initiativtageren til et dansk grandprix Helge Sander sammen med sin projektleder Betina D. Wall på plads i paddocken.

Ikke så meget for at se race, men for at blive sat ind i, hvordan man arrangerer et gadeløb i en storby.

Det danske Formel 1-projekt har frem til 1. februar, før et færdigt forslag skal ligge klar til politisk bedømmelse. Venstre-politikeren, som tidligere også har arbejdet for Tour de France-start i Danmark, understreger, at det er nu er en ren dansk beslutning, hvorvidt de ambitiøse planer bliver en realitet.

- Forskellen mellem tour-projektet og Formel 1-projektet er, at her bestemmer vi selv, siger Helge Sander, da Ekstra Bladet møder ham i Singapore.

Annonce:

Oplægget til Formel 1’s ejere er godkendt. Deres økonomiske krav er ikke samme størrelse i Bernie Ecclestones tid, og de kan lide tanken om at køre i Wonderful Copenhagen. Banelayoutet har fået et nik, så fundamentet er lagt.

I dette efterår kastes alle kræfter ind på logistikken, hvorfor turen til gadeløbet er ekstra relevant.

- Vi skal have ca. 100.000 tilskuere, før det hænger samme. To ting skal løses. Tribunerne, som vi nu mener, vi har styr på. Og det andet er, hvor skal de stå. Det er den store udfordring, forklarer Sander.

Han understreger, at 75 procent af ruten køres på veje, hvor der ikke bor mennesker, ligesom der ikke bliver tale om at lukke København ned i flere uger.

- En af teknikerne forklarede, hvordan der var en vej, der skulle lukkes. Der bor flere tusinder derinde, som ikke kan komme ud om natten. Her gør man det bare. Sådan gør vi ikke i Danmark, så vi skal have et færdigt projekt, som man kan tage stilling til, og det har vi et halvt år til.

Annonce:

Med den rette logistiske løsning er initiativtageren ikke i tvivl om, at et dansk Formel 1-grandprix har store chancer for at blive en realitet fra 2020 og i minimum fem år.

- Vi har en stærk politisk opbakning. Vi har regeringen, vi har Københavns kommune, vi har kongehuset, og vi har Folketinget. Så det officielle Danmark står bag.

- Spørgsmålet, jeg får hele tiden, er, hvordan regeringen har bakket op, hvis de ikke har sagt, at de vil give fem eller 100 millioner. Sådan foregår det ikke.

- Hvis vi tager Tour de France-projektet, tog Lars Løkke for to år siden til Paris og sagde, at vi gerne ville være værter. Det er så ved at være igennem, men pengene blev først bevilliget inden sommerferien to år senere. Det samme skal vi igennem - også på Københavns Rådhus. Den politiske proces kan ikke starte, før vi har et færdigt projekt.

Et dansk grandprix vil skulle køres minimum fem år for at komme på kalenderen. Foto: imago/Crash Media Group/All Over Press
Et dansk grandprix vil skulle køres minimum fem år for at komme på kalenderen. Foto: imago/Crash Media Group/All Over Press
 

Annonce:

Fordelingen mellem private og offentlige midler vil Helge Sander ikke ind på; kun budgettets anslåede størrelse på 300 millioner. Og her er der endnu et stykke vej.

- Som sådan er vi ikke tæt på. Lars Seier (tidligere Saxo Bank-ejer, som også er en del af projektet) mener at have rimeligt styr på de private. Med de offentlige midler har jeg en fornemmelse, men det har vi ikke diskuteret endnu.

- Det sker, når vi lægger projektet på bordet 1. februar. Talte vi fuldstændigt forbi hinanden, stod vi ikke her, siger Sander.

Formel 1 i København: 'Det skal bare ske'

Overborgmester om F1 i København: 'Ro på'

Sådan vil Kevin se det: Her er Formel 1-ruten i København

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: