F1-kørers familie anlægger sag: Hvorfor skulle han dø?

Den afdøde F1-kører Jules Bianchis familie lægger nu sag an mod FIA og Formel 1-boss

Jules Bianchi mistede livet efter at være kørt ind i en mobilkran på Suzuka-banen. (Polfoto)
Jules Bianchi mistede livet efter at være kørt ind i en mobilkran på Suzuka-banen. (Polfoto)

Den tragiske sag, hvor den franske Formel-kører Jules Bianchi mistede livet efter en ulykke ved det japanske Grand Prix på Suzuka-banen i Japan i oktober 2014, får nu et retsligt efterspil.

Bianchis familie har nemlig besluttet at anlægge sag mod såvel den internationale automobilsports union, FIA, som F1-bossen Bernie Ecclestones selskab, Formula One Group. Det skriver BBC.

Det gør det, fordi de mener, at den ulykke, hvor Bianchi kørte ind i mobilkran, kun kunne finde sted, fordi sikkerheden var for dårlig.

- Jules Bianchis død kunne have været undgået, siger advokat Julian Chamberlayne fra britiske Stewarts Law, som repræsenterer de efterladte.

Efter Bianchi-familiens opfattelse kunne ulykken kun finde sted, fordi der blev begået fejl i 'planlægningen, timingen, organiseringen og udførelsen af løbet.

Familien argumenterer videre for, at løbet, der blev kørt 5. oktober under den japanske tyfon-sæson i voldsomt regnvejr, blev kørt under 'farlige omstændigheder'.

- Vi ønsker retfærdighed for Jules og vil have fastslået sandheden omkring de beslutninger, der førte til vores søns ulykke, siger Jules Bianchis far, Phillippe, og fortsætter:

- Vi har så mange ubesvarede spørgsmål og føler, at Jules' ulykke og død kunne have været undgået, hvis der ikke var blevet begået en serie af fejltagelser.

Kolleger knust over Bianchis død:

Jules Bianchi pådrog sig alvorlige hovedskader ved ulykke på Suzuka-banen, og lå i koma, indtil han døde 17. juli 2015. Han blev den første kører, der mistede livet i en F1-ulykke siden den legendariske brasilianer Ayrton Senna, der mistede livet i en ulykke i 1994.

Bianchi-familien ønsker, at Formel 1-serien lever op til deres løfter om at forbedre sikkerheden.

- FIA's rapport om ulykken kom med flere forslag til at forbedre sikkerheden i Formel 1, men formåede ikke at identificere de fejl, der ledte til Jules' død. Det var overraskende og urovækkende for Bianchi-familien, at FIA's panel gav Jules skylden for ulykken, selvom den nævnte en række faktorer, der bidrog til ulykken, siger advokaten, Julian Chamberlayne og fortsætter:

- BIanchi-familien er fast besluttede på, at den retslige proces skal få de involverede til at komme svar og tage ansvar for eventuelle fejltagelser. Hvis det havde været tilfældet på Suzuka, havde Jules Bianchi sandsynligvis stadig været i live og have konkurreret i sporten, han elsker, lyder de hårde ord fra Chamberlayne.

I den kommende weekend rammer Formel 1-feltet Monaco, hvor Kevin Magnussen og Renault igen skal på en vanskelig pointjagt mod hurtigere konkurrenter.

Videoen her er fra Bianchis begravelse.

Michael Schumacher i Benetton-udstyret (Foto: All Over Press) Formel 1 Vennens opløftende Schumacher-melding

(Foto: Jan Sommer) Formel 1 Kevins ønske til dommerne efter straf

Jolyon Palmer må vente et løb på Renaults motoropgradering. (Foto: Jan Sommer) Formel 1 Sådan reagerede Palmer på Kevin-kollision

Her holder F1-feltet et minuts stilhed for Bianchi:

33 kommentarer
Vis kommentarer