F1-legende advarer Mercedes: I mister Hamilton

Den tidligere Formel 1-verdensmester Damon Hill advarer Mercedes om, at de kan miste Lewis Hamilton, hvis de ikke passer på og behandler ham ordentligt oven på fejl, skænderier og beskyldninger i sidste sæson

Lewis Hamilton: Håber at dette team kan udfordre os. Video: TV3 Sport.

Sidste år var spændingerne mellem den tredobbelte Formel 1-verdensmester Lewis Hamilton og hans team Mercedes flere gange på bristepunktet. Det skyldtes blandt andet mekaniske fejl, beskyldninger fra Hamilton og mekanikerkaos.

Ny frygter den britiske Formel 1-verdensmester fra 1996, Damon Hill, at sidste års ballade kan blive kostbar for Mercedes. Hamilton kan ende med at skride. Også selvom Rosberg ikke er der længere, og Hamilton er klar nummer ét.

- Lewis er et følelsesmæssigt monster, og der kan komme en situation, hvor han bare smutter og siger: 'Jeg har fået nok, og jeg vil ikke mere'. Sådan kan det være for andre kørere, men mange har ikke den samme luksus som Hamilton, fordi andre rigtig gerne vil have ham, siger Damon Hill til The Guardian og mener, at man bør give Hamilton mere kontrol og selvbestemmelse for at undgå et brud.

Adlød ikke ordre
Hills advarsel kommer efter sidste sæsons problemer mellem på den ene side Hamilton og på den anden side mekanikere og ledelse hos Mercedes.

Faktisk var det på et tidspunkt så anspændt mellem Hamilton og Mercedes, at briten nægtede at aflyde en klar team-ordre på sidste runde af løbet i Abu Dhabi i 2016, hvor den iltre eksverdensmester forsøgte at fravriste teamkammeraten Nico Rosberg titlen ved at sænke farten og lade forfølgerne hale ind på Rosberg.

Årsagen til det dårlige forhold var blandt andet, at Hamilton flere gange undervejs i Formel 1-sæsonen hævdede, at mekaniske fejl på hans racer var skyld i, at han ikke kunne kæmpe med om titlen, som han til sidst tabte til Rosberg. Derudover gik Hamilton tidligt grassat over en intern beslutning om at bytte rundt på hans og Rosbergs mekanikere, lige inden sæsonen begyndte.

Derfor blev det aldrig godt mellem parterne.

Skal tage et valg
Forholdet kan der dog laves om på, mener Hill. Han er overbevist om, at Hamilton står i en stærk position trods sidste års ballade, fordi han nu entydigt er førstevalg foran sin nye, finske teamkammerat Valtteri Bottas. Men det kræver noget af Mercedes, mener Hill.

- Mercedes er nødt til erkende, de enten vil have Hamilton, det aktiv han er for holdet og give ham plads og ro til at gøre sit arbejde, eller også er de nødt til at lade være. For hvis Hamilton ikke har det godt, har han en tendens til at udtrykke sine følelser og holdninger, siger Hill.

Tidligere har Hamilton givet udtryk for, at han kan finde på at forlade raceren i utide. Senest i forbindelse med lanceringen af den nye Mercedes-racer for få måneder siden.

- Jeg kender ikke til alle årsagerne til Nico Rosbergs karrierestop, men jeg kan nikke genkendende til følelsen af ville stoppe og lave noget helt andet, udtalte Hamilton tidligere i år.

Hill lovpriser samtidig Hamilton for, at han nægtede at parere ordre i Abu Dhabi og i stedet kørte sit egen chance. Også selvom det ikke gjorde spændingerne mellem parterne mindre. For på daværende tidspunkt havde Mercedes allerede sikret sig konstruktørernes mesterskab. Derfor må kørere nogle gange sætte egne interesser over alt andet, siger Hill.

- Jeg var glad for det, jeg så. Der var et par gange, hvor Hamilton sagde, 'jeg vil gøre det, jeg føler for', og jeg er fortaler for kørere, der nogle gange vælger deres karriere over holdet. For kørerne har altså en karriere, og der er to mesterskaber, og det er en valid pointe for en kører at sige 'nej, det her er ikke i min interesse. I har fået jeres del, og nu kæmper jeg for min del', siger Hill.

Kritik for vild livsstil
Hamilton har tidligere fået kritik for at føre en lidt for vild livsstil væk fra Formel 1-raceren og for sin fremtoning på sociale medier. De er blevet brugt som eksempler på forstyrrelser for hans karriere.

Og her bakker Hill igen op om Hamilton. Han mener, verdensstjernen skal have lov til at styre sin egen fritid.

- Han skal gøre, hvad der er nødvendigt for, at han kan være i balance i sit liv. Nico Rosberg stoppede på grund af presset ved at konkurrere, så når Lewis Hamilton træder væk fra banen og lukker damp ud og gør, hvad end han føler sig nødsaget til for at blive klar og frisk igen, så er det kun en god ting.

I sin 11. sæson i Formel 1 er Hill sikker på, at Hamilton er moden og voksen nok til at styre sit eget liv og være klar til race, når det er påkrævet, hvis man giver ham plads og ro.

- Som en talentfuld kører er du nødt til at skabe nogle rammer, hvor du kan gøre dit job uden, det æder dig op. Nico Rosberg fik vendt vrangen ud på sig selv efter mesterskabet sidste år, og sådan noget kan man ikke blive ved med. Hamilton ved, hvordan han skal forvalte sine ressourcer. Han ved, at når han træder ind til det første grandprix i Melbourne, at han skal være klar, og at det ikke nytter noget at være udkørt.

Her giver Hamilton sit bud på, hvem der kan udfordre Mercedes:

Her kan du se den vilde forskel på sidste års racere og de  nye:

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Formel 1
Mest læste i Formel 1
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen