F1-revolution: Fremtidens racere afsløret

Få et smugkig på visionen for Formel 1-racerne anno 2021

Filosofien bag 2021-reglementeret at skabe vejgreb under bilen, så bilerne bedre kan følge og race mod hinanden. Foto: PR
Filosofien bag 2021-reglementeret at skabe vejgreb under bilen, så bilerne bedre kan følge og race mod hinanden. Foto: PR

AUSTIN (Ekstra Bladet): Fødslen har været hård. Ikke mindst fordi det internationale motorsportsforbund, FIA, sammen med Formel 1’s ejere, Liberty Media, har forsøgt at nå et kompromis med holdene om de omfattende ændringer af reglerne til 2021-sæsonen.

I stedet for bare at fortælle dem, hvordan fremtiden bliver.

Torsdag før USA’s Grand Prix blev reglerne præsenteret. Regler, som er godkendt af alle parter, men som stadig kan finjusteres på visse områder.

De har været under udarbejdelse i to år for at undgå de sædvanlige hovsa-løsninger, som Formel 1 er kendt for.

- Målet er at gøre sporten simplere og nemmere at forstå, siger Jean Todt, præsident for FIA. 

Artiklen fortsætter under billederne ... Scroll gennem endnu flere billeder allernederst.

I denne stil vil 2021-racerne komme til at se ud, når kører på Circuit of the Americas i 2021. Foto: PR
I denne stil vil 2021-racerne komme til at se ud, når kører på Circuit of the Americas i 2021. Foto: PR
 

Foto: PR
Foto: PR
 

Foto: PR
Foto: PR

Foto: PR
Foto: PR

Foto: PR
Foto: PR
 

Nøgleordene er bedre racerløb og en mere bæredygtig økonomi. Det indebærer indførslen af et budgetloft samt en mere ligelig fordeling af sportens overskud.

- De nuværende biler er forfærdelige, konstaterede Formel 1’s sportslige chef Ross Brawn.

Han refererer til deres mange skrøbelige aerodynamiske dele, som der bliver færre af i fremtiden, og bilernes manglende evner til at følge efter hinanden.

Ændringerne i 2017 gjorde racerne hurtigere, men racerløbet meget sværere. De nuværende biler skaber så meget beskidt luft bag sig, at en bagvedliggende bil mister op mod halvdelen af sin downforce, hvilket i praksis gør dueller mellem lige racere umulige.

Hele udgangspunktet for det nye tekniske reglement er, at grebet skabes under bilen, så racerløbet bliver bedre.

2021-reglementet: Nøglepunkterne

Tættere racing: Den aerodynamiske filosofi forsimples og ændres, så bilerne få nemmere ved at følge hinanden.

Budgetloft: Fra 2021 må et team maksimalt bruge 175 millioner dollar per sæson plus en række undtagelser som kørerlønninger og marketing.

Mindre test: For at spare penge får teamene skåret i den tid, de må bruge vindtunnel og laver CFD-computersimulationer. Der bliver også indført en rækkestandard-dele.  

Tættere konkurrence: Eller det er i hvert målet med reglerne at samle feltet, så topholdene ikke har så stor en fordel og resten, som det er tilfældet i øjeblikket.

Alexander Albon har indtil videre kørt 74 point ind til kontoen i sin debutsæson i Formel 1. Særligt i sidste halvdel af 2019 har han markeret sig stærkt. Foto: Meg Oliphant/Ritzau Scanpix Formel 1 Red Bulls store sats

VF19'eren er lige til skrotkassen. Foto: Haas F1 Team Formel 1 Haas på vildspor: Helt forkert

Kevin Magnussen jubler over at have kørt femtehurtigste tid på Red Bull Ring under kvalifikation tidligere på året. Foto: Haas F1 Team Formel 1 Tak for eventyret, Kevin

1 af 7 Foto: PR
2 af 7 Foto: PR
3 af 7 Foto: PR
4 af 7 Foto: PR
5 af 7 Foto: PR
6 af 7 Foto: PR
7 af 7 Filosofien bag 2021-reglementeret at skabe vejgreb under bilen, så bilerne bedre kan følge og race mod hinanden. Foto: PR
68 kommentarer
Vis kommentarer