F1-team dømt for kopi: Får bøde og fratrækkes point

F1's stewards giver Renault ret i sin protest over Racing Points design. Teamet får 400.000 euro i bøde og fratrækkes 15 VM-point

Designet på Racing Points bremsekøling er for tæt på Mercedes', vurderer stewards. Foto: Ritzau Scanpix
Designet på Racing Points bremsekøling er for tæt på Mercedes', vurderer stewards. Foto: Ritzau Scanpix

NB: I første ombæring skrev Ekstra Bladet, at dagens straf betød flere point til Kevin Magnussen og Haas, men det var ikke tilfældet.

Siden vintertesten i Barcelona har rivalerne set skævt til Racing Points såkaldte lyserøde Mercedes, som tog kopi i Formel 1 til nye højder.

Efter sæsonens andet grandprix indgav Renault protest mod bilerne og fortsatte efter løbene i Ungarn og på Silverstone.

Protesten centrerede sig om bilens bremsekøling, som holdene i år skal designe selv.

Kort før første træning til det andet løb på Silverstone kom dommernes beslutning.

Renault får ret i sin protest, og Racing Point dømmes til at betale 400.000 euro i bøde, ligesom de fratrækkes 15 VM-point, lyder det i kendelsen fra det internationale motorsportsforbund, FIA.

Racing Point mister som team point, men ikke kørerne. I noterne står, at sagen regnes som et brud på det sportslige reglement og ikke det tekniske, hvorfor diskvalifikation ikke kommer på tale.

Se også: Krig i F1-kulissen: Mulig Kevin-gevinst

Christian Horner er bange for Racing Point. Foto: Pool/Ritzau Scanpix Formel 1 - 14. jul. 2020 - kl. 14:03 Vækker bekymring: Alle frygter dem

I den 14 sider lange kendelse konkluderer stewards, at det grundlæggende design af bremsekølingen på Racing Points points biler tilhører Mercedes og ikke Racing Point.

- Hvis Racing Point havde spurgt FIA på det tidspunkt (september-november 2019), om de måtte benytte CAD-modeller af den bagerste bremsekøling til Mercedes W10 (2019-raceren, red.) som base for RP20'eren, ville FIA have svaret et klart nej, står der i kendelsen.

Den forreste del af bremsekølingen er en videreudvikling ifølge dommerne, men ikke den bagerste del. Racing Point brugte dem slet ikke i 2019, men købte dem med henblik på kopi. 

Bødestraffen og de mistede point uddeles for den fordel i designprocessen, som teamet har fået, når de kunne allokere kræfter til andre dele på bilen.

Herefter uddeles reprimander for brug af dem i resten af sæsonen.

På forhånd var det forventet, at sagen ville trække i langdrag uagtet resultatet. Parterne har indtil en lørdag formiddag til at indgive en eventuel anke.

- Nogle gange er man nødt til at tage et skridt tilbage for at tage to frem, siger Kevin Magnussen. Foto: Charles Coates/Haas F1 Team Sport og Spil Debriefing fra Silverstone: Sundt tegn hos Haas

Günther Steiner - her under vintertest - har et par travle måneder foran sig. Først skal holdets fremtid afklæres. Hvis der er et Haas-team i 2021, skal han om en måned eller to se på kørere. Foto: Jan Sommer Sport og Spil Debriefing fra Ungarn: Kørerkabale hos Haas

89 kommentarer
Vis kommentarer