Farcen slut: Haas mister mange millioner

Haas-teamet stopper samarbejdet med titelsponsporen Rich Energy på 'venskabelig' vis, om end det koster Kevin Magnussens arbejdsgiver op mod 300 millioner kroner i mistede indtægter

Farverne forbliver de samme på bilen sæsonen ud, men Rich Energys navn forsvinder. Foto: Jan Sommer
Farverne forbliver de samme på bilen sæsonen ud, men Rich Energys navn forsvinder. Foto: Jan Sommer
Følg Formel 1

Fra første færd lignede Rich Energys titelsponsorat af Haas-teamet Formel 1’s svar på ‘Gift ved første blik’.

Ligesom på tv måtte det gå galt, og det gjorde det.

Parterne gik mandag efter Italiens Grand Prix fra hinanden på ‘venskabelig vis’, som de så fint hedder i deres skilmissepapirer.

Hvis vi skal blive i analogien fra det bizarre tv-program, var det forældrene - altså de reelle pengemænd bag energidrik-projektet - som måtte rydde op. Den daværende topchef William Storey indgik giftemålet, men var så sandelig også katalysatoren til, at det løb HELT af sporet.

‘ (…) en omstrukturering af selskabet bag Rich Energy kræver en revideret global strategi, lyder det i pressemeddelsen.

På almindeligt dansk betyder det, at drukkenbolten William Storey intet styr havde på projektet, og at de reelle investorer ikke ser en idé i at kaste millioner efter markedsføring i Formel 1, før de har styr på noget så simpelt som copyrighten til deres eget logo og distribution af det koffeinholdige søde boblevand.

Hvis nogen skulle være i tvivl, er det stadig svært at købe Rich Energy ude i virkeligheden …

Teammedlemmerne får nye uniformer fra det kommende grandprix i Singapore. Foto: Jan Sommer
Teammedlemmerne får nye uniformer fra det kommende grandprix i Singapore. Foto: Jan Sommer
 

Hvorvidt Rich Energy har købt sig ud af kontrakten, eller Gene Haas bare er glad for at slippe af med dem, er uvist indtil videre.

Formel 1-teamet har fået en anseelig første betaling for at skifte sine farver og brande Rich Energy, men lavinen begyndte for alvor at rulle, da sommerens rate på 50 millioner kroner udeblev.

På dette tidspunkt havde Haas-teamet 300 millioner kroner til gode i den fireårige aftale, som løb indtil december 2022.

Selv hvis der er indgået et forlig, er det for væsentligt færre penge.

Økonomisk får det ingen konsekvenser for Haas-teamet på den korte bane. Gene Haas har dybe lommer, og hans F1-projekt er ikke så afhængige af andre sponsorer som andre private teams.

Mens værktøjsmageren var i Italien denne weekend, inspicerede han privatfly, forlød det. Så han holder formentlig fogeden fra døren ...

Haas-farce forbi: Dropper kontroversiel storsponsor

Stjernens hjerneblødning: Idiot!

Haas på grænsen: - Det slår dig langsomt ihjel

William Storey har tilsyneladende stadig kontrol over Rich Energys Twitter-konto. Som persona non grata må han nøjes med Formel 1 på fjerneren fremover ... Foto: Jan Sommer
William Storey har tilsyneladende stadig kontrol over Rich Energys Twitter-konto. Som persona non grata må han nøjes med Formel 1 på fjerneren fremover ... Foto: Jan Sommer
 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Rich Energy Haas F1 Team-romancen: De største hits 

Oktober 2018: Williams-flirt ender med Haas-knald

Langskæggede William Storey har hele længe forsøgt at komme ind i Formel 1 med sin energidrik, som ingen har hørt om. Han er i USA som gæst hos Williams og forhandler om et titelsponsorat.  Søndag 21. oktober indgår han imidlertid ud af det blå en flerårig aftale med Gene Haas’ team. Teamets jurister er tilfredse, konstaterer Günther Steiner, mens tvivlen i paddocken hurtigt spreder sig.

7. februar 2019: Bank Red Bull

Rich Energy Haas F1 Teams guld-sorte farver lanceres på den snobbede Royal Automobile Club i London (jeans og kondisko forbudt). William Storey hævder her, at Rich Energy har tilstedeværelse i 43 lande og har produceret 90 millioner enheder. Samtidigt erklærer han sit mål: Red Bull skal bankes på og uden Formel 1-banerne.

14. maj 2019: Dømt som løgner og kopist

En britisk dommer fælder dom i en sag anlagt af Whyte Bikes. William Storey samt barndomsvennen Sean Kelly bliver dømt for at have kopieret cykelfirmaets logo. Al brug af gevirerne på dåserne, hjemmeside og Haas-bilen er brud på copyright. Dommeren kalder Storey et utroværdigt, selvmodsigende vidne, som løj i retten.

Slutmaj 2019: Kampdruk i Monaco

William Storey giver den som vanligt gas med sine venner i Haas-lejren. Grandprixet leverer et eksempel på, hvor alkoholiseret Rich Energy-direktøren er. Han går nærmest i panik, da det går op for ham, at der ikke er adgang til alkohol i den særlige suite over garagen, hvor Haas’ VIP-gæster er lukket inde i de to timer, løbet varer. Nok så slemt: Næste rate i sponsoratet på 50 millioner kroner udebliver.

10.-15. juli 2019: Det totale kollaps

Galskaben når uanede højder på Silverstone, hvor fløjkrigen i Rich Energy bryder løs med Haas som måbende vidner. Via Rich Energys Twitter-konto opsiger William Storey sponsoratet af Haas med grunden ‘manglende resultater’. Juridisk er det bare ikke muligt. Kontoen var aldrig hacket, som visse medier har hævdet. Den oplysning kom fra en del af firmaet uden tilknytning til de reelle investorer. I stedet har William Storey kontrolleret den hele vejen igennem forløbet.  

Startaugust 2019: Forhandlinger i kulissen

Mens sæbeoperaen fortsætter på sociale medier og i britiske retssale prøver at en gruppe af Rich Energys investorer at redde stumperne af firmaet. De mødes med Gene Haas i Ungarn, og teamet giver indtryk af, at der er fundet en løsning. To løb senere stopper sponsoratet efter gensidig aftale uden yderligere detaljer. 

Debriefing fra Monza: To der står sammen

Fejler og fejler - mens knægten er blevet konge

Nøglekollega løfter sløret: Kevins næste mål

Debriefing fra Silverstone: Sæbeopera hos Haas - her gik det HELT galt

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind