Haas afvist i million-protest

Overdragelsen af Force India er sket efter reglerne, så Haas-teamet kan glemme alt om flere præmiepenge, vurderer dommerne på Yas Marina Circuit

Ekstra Bladets Jonas Hüttel gør status før sæsonens sidste løb i Abu Dhabi. Video: Jan Sommer.
Følg Formel 1

ABU DHABI (Ekstra Bladet): Haas-teamet fik ingen hjælp fra stewards i Abu Dhabi i striden om præmiepenge for en kvart milliard kroner.

Som beskrevet i Ekstra Bladet forsøgte Kevin Magnussens arbejdsgiver at få det nye Racing Point Force India underkendt som konstruktør.

Ifølge Haas’ holdning levede sommerens overdragelse ikke op til Formel 1’s reglement, og det nye Force India får positiv særbehandling sammenlignet med, da Gene Haas trådte ind i sporten.

Racing Point Force India får nemlig fulde præmie- og tv-penge fra starten, hvad Haas ikke fik.

Den otte sider lange kendelse indeholder ni beslutninger.

Heriblandt en anerkendelse af Racing Point Force India som konstruktør, selv om de overtog bilen fra det tidligere Force India.

Derfor afvises protesten.

I virkeligheden handlede den om penge. Ifølge reglerne får et nyt team økonomisk bonus for sin placering i konstruktør-VM fra begyndelsen, men først del af de såkaldte søjle et-penge, der deles ligeligt mellem holdene uanset præstation, efter tidligst to år.

Derfor fik Haas ikke en kvart milliard kroner (36 millioner dollar) for at deltage i 2016-sæsonen.

I sommer røg Force India efter flere års økonomiske problemer under administration og blev overdraget til højestbydende - et konsortium ledet af milliardæren Lawrence Stroll.

Fordi de i princippet er et nyt team, mistede de hidtil optjente point i sæsonen, men beholdte retten til søjle et-penge.

Forskelsbehandling, mente Haas.

Ingen hjælp til Günther Steiner og Haas-teamet fra dommerne i Abu Dhabi. Foto: Jan Sommer
Ingen hjælp til Günther Steiner og Haas-teamet fra dommerne i Abu Dhabi. Foto: Jan Sommer
 

Alle parter i Formel 1 ønskede at beholde teamet på gridden, hvorfor de ni øvrige teams i den såkaldte Budapest-aftale gik med til at se igennem fingre med visse regler. Men Haas har siden, de stemte for, ønsket en afklaring med pengene.

Trods hurtigt udlæg: Tricky udfordring venter Haas

F1-team præsenterer ny kører: Ufatteligt comeback

Alt gik galt: Alligevel fester de hos Haas

Umiddelbart før beslutningen ville Haas-teamchef Günther Steiner ikke forholde sig til en potentiel anke. Kendelsen skulle under alle omstændigheder nærlæses.

For at gøre sagen endnu mere kompliceret er teamets konflikt egentlig med FOM - dvs. sportens kommercielle ejere Liberty Media - og ikke det internationale motorsportsforbund, FIA, som løbsdommerne rangerer under.

- Hvor pengene kommer fra, er jeg ligeglad med. Det er FOM’s problem. Så længe vi får det samme, sagde Steiner fredag aften.

Fem milliardær-sønners F1-fordel: Ingen kvaler - far betaler

Hvor dybt falder de? F1-giganter på afveje

På kollisionskurs: F1's nye arvefjender

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind