Haas afvist i million-protest

Overdragelsen af Force India er sket efter reglerne, så Haas-teamet kan glemme alt om flere præmiepenge, vurderer dommerne på Yas Marina Circuit

Ekstra Bladets Jonas Hüttel gør status før sæsonens sidste løb i Abu Dhabi. Video: Jan Sommer.

ABU DHABI (Ekstra Bladet): Haas-teamet fik ingen hjælp fra stewards i Abu Dhabi i striden om præmiepenge for en kvart milliard kroner.

Som beskrevet i Ekstra Bladet forsøgte Kevin Magnussens arbejdsgiver at få det nye Racing Point Force India underkendt som konstruktør.

Ifølge Haas’ holdning levede sommerens overdragelse ikke op til Formel 1’s reglement, og det nye Force India får positiv særbehandling sammenlignet med, da Gene Haas trådte ind i sporten.

Racing Point Force India får nemlig fulde præmie- og tv-penge fra starten, hvad Haas ikke fik.

Den otte sider lange kendelse indeholder ni beslutninger.

Heriblandt en anerkendelse af Racing Point Force India som konstruktør, selv om de overtog bilen fra det tidligere Force India.

Derfor afvises protesten.

I virkeligheden handlede den om penge. Ifølge reglerne får et nyt team økonomisk bonus for sin placering i konstruktør-VM fra begyndelsen, men først del af de såkaldte søjle et-penge, der deles ligeligt mellem holdene uanset præstation, efter tidligst to år.

Derfor fik Haas ikke en kvart milliard kroner (36 millioner dollar) for at deltage i 2016-sæsonen.

I sommer røg Force India efter flere års økonomiske problemer under administration og blev overdraget til højestbydende - et konsortium ledet af milliardæren Lawrence Stroll.

Fordi de i princippet er et nyt team, mistede de hidtil optjente point i sæsonen, men beholdte retten til søjle et-penge.

Forskelsbehandling, mente Haas.

Ingen hjælp til Günther Steiner og Haas-teamet fra dommerne i Abu Dhabi. Foto: Jan Sommer
Ingen hjælp til Günther Steiner og Haas-teamet fra dommerne i Abu Dhabi. Foto: Jan Sommer
 

Alle parter i Formel 1 ønskede at beholde teamet på gridden, hvorfor de ni øvrige teams i den såkaldte Budapest-aftale gik med til at se igennem fingre med visse regler. Men Haas har siden, de stemte for, ønsket en afklaring med pengene.

Se også: Trods hurtigt udlæg: Tricky udfordring venter Haas

Se også: F1-team præsenterer ny kører: Ufatteligt comeback

Se også: Alt gik galt: Alligevel fester de hos Haas

Umiddelbart før beslutningen ville Haas-teamchef Günther Steiner ikke forholde sig til en potentiel anke. Kendelsen skulle under alle omstændigheder nærlæses.

For at gøre sagen endnu mere kompliceret er teamets konflikt egentlig med FOM - dvs. sportens kommercielle ejere Liberty Media - og ikke det internationale motorsportsforbund, FIA, som løbsdommerne rangerer under.

- Hvor pengene kommer fra, er jeg ligeglad med. Det er FOM’s problem. Så længe vi får det samme, sagde Steiner fredag aften.

Lawrence Stroll har gjort sønnens karriere til sin hobby. Han har dog altid været interesseret i hestekræfter og samler blandt andet på Ferrarier. Foto: Jan Sommer Sport og Spil Fem milliardær-sønners F1-fordel: Ingen kvaler - far betaler

McLaren har været på afveje siden 2013-sæsonen. Foto: AP Sport og Spil Hvor dybt falder de? F1-giganter på afveje

Red Bulls Max Verstappen gik hårdt til Esteban Ocon efter Brasiliens Grand Prix. Foto: ritzau scanpix Sport og Spil På kollisionskurs: F1's nye arvefjender

69 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Formel 1
Mest læste i Formel 1
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere