JEDDAH (Ekstra Bladet): Formel 1 har altid været berømt og berygtet for at lave aftaler med et hvilket som helst regime, blot pengene var store nok.
Bernie Ecclestone lagde aldrig skjul på det, og praksis er i den grad fortsat under de nuværende amerikanske ejere.
Sidste sæson kom krig tæt på cirkusset med et missilnedslag ti kilometer fra Jeddah Corniche Circuit under første træning.
I år har kun en kører udtrykt skepsis over at vende tilbage. Det var med en elegant stikspille og ingen konkret kritik, men fra den allermest kendte af de 20.
Enkelte kørere ville ikke kommentere situationen, men flertallet - inklusive Kevin Magnussen - kom med udtalelser om, at man måtte få det bedste ud af det, sikkerheden var øget, der var våbenhvile i Yemen, man stolede på Formel 1 og kunne hjælpe saudierne med at udvikle sig.
Så blev det Lewis Hamiltons tur.
- Jeg har ikke meget at tilføje. Alt det modsatte af, hvad der lige blev sagt, sagde den syvdobbelte mester helt sagte.
Sammen med pensionerede Sebastian Vettel har Lewis Hamilton i de senere år brugt Formel 1 som politisk platform til at tale menneskerettigheder, racisme, og en regnbue er en integreret del af hans hjelm.
Hans protest forblev tavs ... sådan da.
- Jeg uddyber det ikke, så kommentaren er åben for fortolkning. Men jeg ser frem til at sidde i bilen, svarede han på næste spørgsmål.
Politik eller sikkerhed?
- Det vil jeg heller ikke gå ind i. Forhåbentlig får alle en sikker weekend og kommer sikkert hjem. Det er vel alt, hvad vi kan gøre, sagde han.
Bemærkningerne kommer oven i, at kørerne i december fik mundkurv på af F1’s organisationer. De brokkede sig så meget, at de nye retningslinjer blev slækket.
Men der hersker ingen tvivl om, at Formel 1 er en af efterhånden mange sportsgrene, hvor Saudi-Arabien bruger sine økonomiske muskler.
Et år efter missilnedslaget er folk i paddocken lidt mere snaksomme. Under det ekstremt lange kørermøde ønskede stort set alle at boykotte, men fik sat kniven for struben af deres teamchefer og Formel 1.
Oliepenge reddede Formel 1 under pandemien.
SE OGSÅ: I Spanien er han gud
I 2020, lige før verden lukkede ned, annoncerede de amerikanske ejere en mindst tiårig sponsoraftale med Saudi-Arabiens statslige olieselskab, Aramco, til en værdi i størrelsesordenen 3,5 milliarder kroner. Siden kom grandprixet til; årlig pris omkring 350 millioner kroner.
LÆS MERE OM missilnedslaget i fjor, og den saudiarabiske påvirkning af Formel 1