I sit livs form: Sådan gør man Kevin Formel 1-klar

Kevin Magnussen er i bedre fysisk forfatning, end da han sidst var i Formel 1, siger hans danske ’krops-ingeniør' Thomas Jørgensen

Kevin Magnussen har arbejdet sammen med Thomas Jørgensen i tre år. (Foto: Jan Sommer)
Kevin Magnussen har arbejdet sammen med Thomas Jørgensen i tre år. (Foto: Jan Sommer)

BARCELONA (Ekstra Bladet): ’Så skal jeg have fyldt noget på ham nu’.

Snakken med Kevin Magnussens personlige træner, Thomas Jørgensen, bliver afbrudt, før den rigtig kommer i gang, da Renaults pressechef, Andy Stobart, bryder ind med den danske racerkørers program for resten af arbejdsdagen.

Kevin Magnussen er stadig sammen med sine ingeniører efter en lang testdag, men da tidsplanen skrider, fordi der stadig går 20 minutter, før han får en pause, bliver der sendt en depeche af sted med frugt og energibarer.

En række af Danmarks mest kendte fodboldspillere – heriblandt Daniel Agger, Simon Kjær og Nicklas Bendtner – kommer til at se mindre til Thomas Jørgensen i år, for han skal tilbringe samtlige 21 Formel 1-grandprixer sammen med Kevin Magnussen ude til løbene.

Som personlig træner, assistent og fortrolig.

De fleste Formel 1-stjerner har ud over en presseofficer sådan en hjælper, som sjældent er langt fra køreren.

– Jeg er hans kropsingeniør, kan man sige. Hvor de andre skruer på bilen, kan jeg få noget mere ud af ham, forklarer Thomas Jørgensen til Ekstra Bladet.

Tre år har samarbejdet med Kevin Magnussen varet, og han takkede ja til tilbuddet, fordi han har et godt forhold til den danske Formel 1-stjerne og gerne vil gøre sit til, at han får succes. Og så har han en stor stab i firmaet Protreatment i Dragør, som kan tage sig af de andre klienter – både de kendte og knap så kendte.

Du skal selvfølgelig være ekstrem stærk i nakken, når du bremser og drejer. Det er noget, som ingen af os kunne holde til at gøre fra den ene dag til den anden uden at få et gigantisk piskesmæld.

I optakten til denne sæson blev Kevin Magnussen nævnt som en af flere kørere, som var blevet bedt om at tabe sig. Hans danske ’kropsingeniør’ fortæller, at på Kevin Magnussens 174 centimeter i kilo fordeler der sig ’i slutningen af 60’erne’, hvilket er meget tæt på idealet.

En Formel 1-kørers træning er naturligvis anderledes end en fodbold- eller håndboldspillers.

– Der er nogle specielle krav for Kevin, som gør, at vi skal intensivere træningen omkring nogle enkelte muskler, enkelte grader og vinkler, som vi prøver at ramme, når man nu ikke må træne i bilen, fortæller Thomas Jørgensen.

– Du skal selvfølgelig være ekstrem stærk i nakken, når du bremser og drejer. Det er noget, som ingen af os kunne holde til at gøre fra den ene dag til den anden uden at få et gigantisk piskesmæld. Herudover skal du være utrolig stærk i dine arme og faktisk også i dine hofter.

Kevin Magnussen er i bedre form end sidst, han kørte Formel 1, lover danskerens personlige træner. (Foto: Jan Sommer)
Kevin Magnussen er i bedre form end sidst, han kørte Formel 1, lover danskerens personlige træner. (Foto: Jan Sommer)
 

– Generelt skal en Formel 1-kører være stærk i hele kroppen og i sin ’core’ (kerne, red.), som det er så populært at tale om.

– Du skal kunne spænde op og tage trykkene, for det er en stor belastning, som kommer inde i bilen, når man går ind i et sving med 300 km/t. Så det er et spørgsmål om at kunne tage imod de belastninger – i to timer i træk.

– Vi skal samtidig passe på vægten og ikke træne for tung styrketræning, så vi bliver for store. Det er et spørgsmål om at finde den fine balance, siger Thomas Jørgensen.

Kevin i bedre form end tidligere
Selv om der er sket rigtig meget med racerkøreres fysik og træning, siden Kevins Magnussens far, Jan, kørte Formel 1, kan den 23-årige Renault-kører stadig ikke måle sig med Thomas Jørgensens mest toptrimmede klienter.

– Kevin er godt med. Han er ikke helt oppe, hvor badmintonspillere eller svømmere er, men det skal han heller ikke være. Og han er i noget bedre forfatning, end han var for et år eller to siden.

– Jeg ser en bedre Kevin, end jeg har gjort, men det er også en del af udviklingen. Man lærer, og jeg lærer, hvordan jeg skal behandle og træne ham.

Kevin Magnussen lytter til Thomas Jørgensen, mens racekørerens kæreste Louise holder sig i baggrunden. (Foto: Jan Sommer) Formel 1 - 4. mar. 2016 - kl. 09:35 Stjernebehandler skal hjælpe Kevin

En ting er, at muskulaturen kan holde til de belastninger og G-kræfter, man bliver udsat for i en Formel 1-racer. Konditionen skal også være i orden.

– Ligesom når du og jeg skal arbejde en hel dag, ved man, at koncentrationen er utrolig afhængig af ens form. Hvis Kevin ikke er i fantastisk god form, vil han ikke træffe de rigtige beslutningen i slutningen af et ræs, så det er ekstremt vigtigt, siger Thomas Jørgensen.

Formel 1-kalenderen byder på mange eksotiske destinationer, men der bliver ikke tale om luksusferier.

– Vi skal træne meget. Man vænner sig hurtigt til tidszonerne og jetlagget, når man er i god form, siger den danske krops-ingeniør.

Den daglige træning

I opbygningen til sæsonen foregår det på samme måde som med en fodbold- eller håndboldspiller, hvor man overbelaster atleten i en lang periode – behandler dem undervejs – for at åbne op for muskulaturen, så atleten ’kan fyre den maksimalt af’.

I løbet af sæsonen bliver de lange, seje sessioner lagt mellem løb, når Kevin Magnussen er i Danmark. Men han får ikke lov til at slappe af under grandprixerne.

Her skal stadig trænes dagligt.

Over en time pr. dag – fordelt på to eller gange tre små træningspas.

Kevin Magnussen begyndte sit samarbejde med Thomas Jørgensen i 2013-sæsonen, hvor danskeren vandt Formel Renault 3.5. (Foto: Jan Sommer)
Kevin Magnussen begyndte sit samarbejde med Thomas Jørgensen i 2013-sæsonen, hvor danskeren vandt Formel Renault 3.5. (Foto: Jan Sommer)

Se også: Disse hænder former dansk fodbold

Kevin Magnussen gør status over testen i Barcelona:

29 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Formel 1
Mest læste i Formel 1
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere