Klar til at aflyse Formel 1-løb efter fængsling

Det er lykkedes menneskerettighedsorganisationer at råbe Formel 1-sporten op i sagen om fængslet, kvindelig demonstrant i Bahrain

Kevin Magnussen på vej mod starten af dette års grandprix i Bahrain. Foto: Jan Sommer
Kevin Magnussen på vej mod starten af dette års grandprix i Bahrain. Foto: Jan Sommer
Følg Formel 1

- Nej til Formel 1-løb i besat Bahraini-land!

Sådan skrev til Najah Ahmed Yusuf på facebook i forbindelse med Formel 1-grandprix’et i Bahrain i foråret 2017.

I sit opslag tilføjede kvinden, at Formel 1-cirkussets ankomst til landet ’ikke er andet end en måde for al-Khalifa-familien til at hvidvaske deres synderegister og deres ulækre brud på menneskerettighederne’.

Endelig opfordrede hun til en fredsmarch i protest over fængslingen af de mennesker, der tidligere havde udtalt sig kritisk om løbet i Bahrain.

Det er siden fremgået af en retssag mod hende i Bahrain.

For Najah Ahmed Yusuf blev anholdt på baggrund af opslaget.

Efter anholdelsen, under forhøret og fængslingen af hende blev hun siden overfaldet. Hun blev slået med sko, befamlet og seksuelt overfaldet. Det har hun siden forklaret til menneskerettighedsgrupper.

Ingen advokat til stede
Hun blev derudover spurgt ’hvor mange gange har drenge redet dig, inden personen, der forhørte hende, selv truede med at ’ride’ hende – uden at det fremgår præcist, hvad der menes. Forhøret af hende foregik i øvrigt uden tilstedeværelse af en advokat, og Najah Ahmed Yusuf har endvidere forklaret, at hun blev presset til at underskrive en tilståelse, der førte til treårig fængselsstraf i juni.

Alt dette skriver den engelske avis The Guardian nu, efter flere af hinanden uafhængige parter har reageret og henvendt sig til Formel 1, der har taget bladet fra munden og stik mod vane og tradition er gået ind i den politisk, højspændte sag.

Allerede i marts blev Formel 1 opfordret til at gøre noget af blandt andre Americans for Democracy & Human Rights in Bahrain samt Bahrain Institute for Rights & Democracy, BIRDBH.

Der skulle dog en henvendelse til den engelske politiker, Lord Schriven, så sent som i sidste uge, der siden blev fulgt op af endnu en opfordring fra BIRDBH til Formel 1, før der omsider kom ord fra ledelsen af motorsportens fornemmeste klasse.

- Vi er bekymrede over videregivelsen af sagen mod Ms. Yusuf’ kommentarer om afviklingen af Bahrains Formel 1-grandprix i 2017, er Sacha Woodward Hill, der er general counsel i Formel 1, citeret for at fortælle Lord Schriven og BIRDBH.

- Og vi har drøftet vores bekymringer med vores modstykker i Bahrain i forbindelse med vores undersøgelser, siger Sacha Woodwaard Hill ifølge The Guardian.

- Formel 1 er forpligtet til at respektere internationalt anerkendte menneskerettigheder i sine verdensomspændende arbejde. Som en del af dette forventer vi, at kommentatorer, der ønsker at udnytte et Formel 1-grandprix, til at udtrykke fredfyldte holdninger, kan gøre det uden at blive forfulgt. Hverken før, under eller efter begivenheden, siger hun lettere snørklet.

Det er så langt fra første gang, der er problemer i forbindelse med afviklingen af løbet i den arabiske stat.

I en magtfuld position
I 2011 blev løbet helt aflyst som følge af protester i landet. Året efter blev det gennemført, men tusinder af demonstranter havde igen været på gaden i forsøget på at råbe omverdenen op om forholdene i landet.

Ifølge menneskerettighedsorganisationer er den dårlige behandling af Najah Ahmed Yusuf fortsat efter fængslingen i sommer. Således skulle det faktum, at sagen var blevet taget op i det engelske parlament i september havde givet anledning til, at hun havde fået tæsk.

Siden da, skriver The Guardian, har hun ikke været i stand til at se sin familie.

- Formel 1 er i en magtfuld position; mangel på handling betyder, at man er medskyldig i hendes lidelser. Formel 1 må udnytte sin autoritet til fulde for at sikre løsladelsen af Najah med det samme og betingelsesløst. Hvis det kræver aflysningen af grandprix’et i 2019, så må det være sådan.

Sådan siger Sayed Ahmed Alwadaei, BIRDBH’s direktør, til The Guardian.

Styret i Bahrain fastholder dog, at kvinden forbliver fængslet for at opfordre folk til at demonstrere og siden vælte det politiske og sociale system i landet i perioden 2010-2017.

Hendes sag har været forbi den uafhængige ombudsmand i Bahrain, inden den kom for en dommer.

Store forventninger til dansk F1-lærling: Overraskende hurtig

Ny storsponsor landet: Kevins hold skifter navn

Haas-ejer rasler med sablen: Ikke i F1 for evigt

Spydig Haas-ejer stikker til sporten: Formel 1,5

Debriefing fra Brasilien: Haas-teamet bør frikendes

Fem milliardær-sønners F1-fordel: Ingen kvaler - far betaler

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind