Red Bull-komet leverer sensation efter vildt Mercedes-crash 

18-årige Max Verstappen vandt Spaniens Grand Prix i sin Red Bull-debut, da Mercedes bragede sammen - Palmer foran Magnussen i trist Renault-løb

BARCELONA (Ekstra Bladet): En smuk forårsdag på Circuit Barcelona-Catalunya var scenen, hvor Mercedes skulle have skrevet sig ind i Formel 1-historien ved at matche McLaren-Hondas rekord på 11 sejre i træk vundet i den legendariske 1988-sæson.

I stedet matchede Mercedes-kamphanerne Lewis Hamilton og Nico Rosberg forbillederne Ayrton Senna og Alain Prosts vanvittige rivalisering på banen. Og hjalp samtidig med at skabe potentialet til en ny superstjerne, da deres uovervejede kørsel skabte fundamentet for en choksejr til 18-årige Max Verstappen, der blev den yngste Formel 1-vinder nogensinde.

Artiklen fortsætter under videoen

McLaren-legenderne kørte dengang hinanden af for et godt ord, og sådan endte Spaniens Grand Prix for suveræne Mercedes

De tidligere barndomsvenner har været på kollisionskurs, siden det tyske team begyndte at dominere fra 2014-sæsonen.

Særligt i det første år var de en tidsindstillet bombe og blev kaldt til flere kammeratlige samtaler - ikke mindst da de kørte sammen på Spa i eftersommeren for to år siden.

Til søndagens grandprix havde Lewis Hamilton endelig scoret pole-position efter en sæsonstart præget af mekaniske fejl og Rosberg-sejren. 

Tyskeren kom bedst fra start og overhalede i første sving.

I sving fire sprang bomben.

Lewis Hamilton kom med mere fart og gik efter hul. Det blev lukket og tvang ham ud i græsset, hvorefter hans racer begyndte at spinde - og ramte Rosberg.

Begge ude på første omgang efter et crash.

TV: Hamilton rasende: Kyler med rattet

Dommerne kaldte efter løbet episoden for et hændeligt uheld, men Mercedes-formanden Niki Lauda var hurtig til at placere skylden.

- Det er tåbeligt, vi skulle have vundet det løb. Lewis er for aggressiv, sagde østrigeren til BBC.  

Mens løbet stadig var i gang, var kamphanerne til kammeratlig samtale for at forklare sig.

Teamchefen Toto Wolff var mere diplomatisk.

- Niki er racerkører, og hans verden er sort og hvid. Enten er din skyld eller også er det ikke. Jeg vil ikke give nogen af dem skylden. Når du kigger på data, giver de ikke et klart svar.

- Begge kørere er oprørte for dem selv og for teamet. De undskylder for, at vi potientielt tabte en et-to-placering, potentielt 43 point, og meget arbejde er spildt, siger Wolff.

Herefter var der dækket op for en kamp mellem Red Bull og Ferrari.

Begge teams sendte sine kørere på henholdsvis en to- og trestops-strategi, hvilket skabte en forrygende afslutning.

Max Verstappen og Kimi Räikkönen kæmpede forrest med at få dækkene til at holde hjem med konstant pres fra den erfarne finne mod den unge hollandske komet i sin Red Bull-debut.

Frederic Vasseur holder også et vågent øje med andre løbsserier for at sikre Renault til fremtiden. (Foto: Jan Sommer) Formel 1 Renault giver alle chancen: Her er bossens forklaring

Bagfra jagtede Sebastian Vettel og Daniel Ricciardo på nyere dæk, men de tidligere teamkammeraters ophedede kamp kostede dem værdifulde sekunder, da australieren var ved at køre tyskeren af.

Sebastian Vettel var for tredje løb i træk rasende på en Red Bull-kører … Ricciardos løb endte med en punktering.   

Forrest stod den blot 18-årige Verstappen for presset og vandt en decideret choksejr foran Räikkönen.

TV: Verstappen bliver yngste F1-vinder nogensinde

For Renault blev løbet knap så dramatisk. Udover Mercedes-kørere udgik Hülkenberg og Alonso, men alligevel lå de gule racere aldrig til point. Som de eneste brugte duoen hard-dækket til det sidste stint - men Kevin Magnussen kunne ikke få det til at holde hjem.

Desværre for danskeren blev derfor mod slutningen af løbet overhalet af teamkammeraten, som dermed vinder den interne duel.

Danskeren sluttede 15’er, efter en ti sekunders tidsstraf fordi han ramte sin holdkammerat på sidste omgang, og Palmer 13’er.

Både Mercedes og Renault er ved at forme Esteban Ocon til en af fremtidens Formel 1-stjerner. (Foto: Jan Sommer) Formel 1 Renault-talent satser på sædet: Allerede næste år

McLaren-Honda-racerne fører feltet an i Mexico 1998 - som det gjorde hele sæsonen. (Foto: All Over) Sport F1's første drømmehold: Da McLaren ramte plet

116 kommentarer
Vis kommentarer