Sandt unikum gået bort: Formel 1-verdensmester er død

Den tidligere Formel 1-verdensmester John Surtees er afgået ved døden. Han vandt VM-titler i to forskellige motorsportsgenrer 

Den tidligere Formel 1- og motorcykel-verdensmester John Surtees er afgået ved døden. Briten blev 83 år. Det skriver engelske BBC.

Surtees var den eneste i historien, som har vundet VM-titler både på fire og to hjul.

Som aktiv vandt han fire 500cc-motorcykeltitler i henholdsvis 1956, 1958, 1959 og 1960, mens han også nåede at rage et Formel 1-verdensmesterskab til sig i 1964. Derfor var han ret enestående.

Surtees døde fredag på St. George's Hospital i London efter længere tids lungesygdom.

- Vi er i dyb sorg over tabet af sådan en fantastisk, sød og kærlig mand, og vi fejrer samtidig hans fantastiske liv, lyder det ifølge BBC i en pressemeddelelse fra familien.

61059128.jpg 

Den legendariske Formel 1-kommentator Murray Walker er trist over Surtees' død.

- Det er absolut et kæmpe slag oven i hovedet på mig og britisk motorsport generelt. Jeg har været priviligeret af at kommentere flere af hans løb og lære ham at kende som en ven og utvivlsomt som en af de største personligheder, der har eksisteret i motorsportens historie, siger Walker til BBC Radio 5.

Mens Surtees levede, modtog han flere fine ordener fra det britiske kongehus. I 1959 fik han titlen 'The Most Excellent Order of the British Empire' (MBE). Samme år blev han kåret til 'Årets sportspersonlighed'. I 2009 fik han ordenen 'Officer of the Most Excellent Order of the British Empire', mens han i 2016 fik endnu en medalje på brystet i form af titlen 'Commander of the Most Excellent Order of the British Empire'.

Med andre ord. Han modtog de fineste ordener, man kan få som brite.

Som aktiv nåede Surtees at vinde seks Formel 1-grandprixer i 111 starter i perioden mellem 1960 og 1972. Han kørte for Honda, Lotus, Cooper, Lola og BRM.

Den legendariske kører nåede desværre også at opleve sin egen søn Henrys død. Som Formel 2-kører blev han dræbt i en ulykke i 2009 i en alder af 18 år.

Øverst kan du høre Nicolas Kiesas vurderin af de fem bedste racerkørere nogensinde.


Her vurderer ekspert Kevin Magnussens chancer for en plads hos Ferrari: