Skæbneweekend for rokade: Nu afgøres Alonsos McLaren-fremtid

Renault-motor til McLaren og Honda i seng med Toro Rosso? Italiens Grand Prix er scenen for intense forhandlinger, som får konsekvenser for Hondas og Fernando Alonsos fremtid i Formel 1

MONZA (Ekstra Bladet): Det anstrengte parforhold mellem McLaren og Honda har nået et afgørende øjeblik.

Om det bliver til skilmisse eller Toro Rosso og McLaren bytter motorleverandører vil stå klart, før weekenden er omme.

Både Formel 1’s ejere og teamsenes designafdelinger kan efterhånden ikke trække den længere. De skal vide, hvilken motor der ligger i bilen til 2018-sæsonen.

Paddocken i Italien har været præget af heftig mødeaktivitet, og Renault-ledelsen Jerome Stoll, Cyril Abiteboul samt Alain Prost gemte sig ikke væk, når de gik til møder hos McLaren og Honda.

Briterne og i særdeleshed Fernando Alonso skulle efter snart tre års samarbejde have mistet den sidste del tålmodighed og tro på Hondas evner til at blive konkurrencedygtig.

- Det er meget kompliceret. Der er flere brikker til dette puslespil; nogle kontrollerer vi, og andre gør vi ikke, siger McLaren-chefen Zak Brown til Sky. 

- Det kan stadig gå begge veje. Det er formentlig en af de største beslutninger, McLaren nogensinde har truffet.

Alternativet er Renault, for både Mercedes og Ferrari har nægtet at levere til McLaren.

Men det vil kræve, at Toro Rosso næste år kører med Honda, da franskmændene kan ikke levere til flere teams, end de allerede gør.

McLaren med Renault-motor næste år og Fernando Alonso bag rattet? Der forhandles stadig. Foto: Jan Sommer
McLaren med Renault-motor næste år og Fernando Alonso bag rattet? Der forhandles stadig. Foto: Jan Sommer
 

Perspektivet i den aftale vil være, at Red Bull kan vente på, at japanerne får bygget en ordentlig motor. Når eller hvis det sker, skifter Red Bull til Honda og vil så være et fabrikshold.

På sigt er det ikke en holdbar løsning at være kunde hos Renault, efter franskmændene har købt sit eget team, når målsætningen er mesterskaber. 

Formel 1’s ejere Liberty Media blander sig også i disse forhandlinger, for ingen parter ønsker at miste Honda.

Superstjernen Fernando Alonso stod for lidt af en u-vending på pressedagen før weekendens grandprix - eller også var han bare godt instrueret af pr-folk før det velbesøgte pressemøde.

Spanieren afviste at have stillet ultimatum om, at han kun ville forlænge med McLaren, hvis de fik en ny motor.

Fernando Alonso afviser at have stillet et ultimatum over McLaren. I Italien kunne han pludselig godt se en fremtid hos Honda - i hvert fald når han taler med pressen. Foto: Jan Sommer
Fernando Alonso afviser at have stillet et ultimatum over McLaren. I Italien kunne han pludselig godt se en fremtid hos Honda - i hvert fald når han taler med pressen. Foto: Jan Sommer
 

Nu kunne han pludselig godt se en fremtid med Honda. Og det var pure opspind, når han af pressen var anklaget for at have parkeret sin racer for tidligt sidste weekend - om end han benytter den i Italien, fordi den intet fejlede.

- Nogle mennesker glemmer, at jeg har kørt og kæmpet her i tre år. Jeg gav mit maksimum i starterne. Jeg skubbede en bil op ad bakke i Ungarn for at få en anden chance i kvalifikationen. Jeg prøvede at køre i Bahrain med et brækket ribben. Når jeg læser det, er folk ikke fokuserede på, hvad der virkelig sker, mener Alonso.

Sidste weekend var tonen en anden; der var der kun én ting galt hos McLaren … og det var ikke bilen.

Sensation i skræk-kval for Haas: Kevin-knockout og Grosjean-crash

Modsiger bossen: Alonso i åben krig med Honda

Underskrevet: F1-stjerne spolerer kørerrokade

Åbenlys forskelsbehandling: Straf ham som Kevin!